Kind ziek op vakantie? Dan is dit goed om te weten

Je gaat er niet vanuit, maar als je kind ziek wordt op vakantie dan wil je wel weten wat je moet doen. Moet je naar de dokter, het ziekenhuis? Of is een app, waar je vragen kunt stellen, op dat moment de uitkomst? Zie hieronder: tips over wat je kunt doen als je kind ziek is.

Goed voorbereid op reis

Voordat je op reis gaat, kijk dan of je alle verzekeringspasjes bij de hand hebt, de app van je verzekeraar hebt gedownload, het telefoonnummer van je zorg- of reisverzekering paraat hebt en check of je huisarts op vakantie is en of er een vervangend arts is. Ook handig: de Vraag de dokter app en de Spoedzorg op reis app. Koffers aan het inpakken? Vergeet dan niet je eigen EHBO-kit mee te nemen. Denk aan:

  • een thermometer
  • (kinder)paracetamol
  • ORS (voor kinderen) tegen uitdroging
  • pleisters + schaartje
  • verband
  • watten
  • ontsmettingsmiddel, zoals Jodium
  • steriele gaascompressen
  • desinfecterende doekjes
  • een splinterpincet
  • een tekenpincet/ tekentang
  • oor- en neusdruppels
  • een coolpack
  • een antimuggenspray speciaal voor kinderen
  • extra: installeer de app Vraag de dokter

Ga je met de auto? In Nederland is een verbanddoos in de auto niet verplicht, maar in België en Duitsland bijvoorbeeld wel. Als het niet verplicht is, is het wel handig om bovenstaande spullen bij je te hebben. Ga je naar een ander land? Check dan de regels van het betreffende land.

Tip: de EHIC-pas

Heb jij de EHIC-pas al? Dit is een bewijs dat je in Nederland een zorgverzekering hebt. Je hoeft de kosten die je maakt in het buitenland dan meestal niet voor te schieten die worden tussen de landen onderling verrekend. Sommige zorgverleners (van buiten een ziekenhuis) accepteren de EHIC-pas nog niet. Bij die zorgverleners moet je de kosten wel eerst voorschieten.

Heb je 'm nog niet? Vraag 'm dan aan. Ook zijn er nog meer dingen waar je aan kunt denken, zoals een medisch paspoort en een medicijnverklaring. We hebben alles voor je op een rij gezet. Hoef je alleen nog maar te checken of je je zonnebrand en slippers bij je hebt.

Aangekomen op de plaats van bestemming?

Fijn, dan kan de vakantie beginnen! Hoewel je niet van het ergste uitgaat, is het altijd goed om te kijken waar er een ziekenhuis in de buurt is. Zitten jullie op een bungalowpark, camping of in een hotel? Kijk dan bij de receptie wat de openingstijden zijn en of er nummers zijn die je moet opslaan, mocht er iets gebeuren.

Je kind ziek op vakantie: dit kan er aan de hand zijn

Een kind kan altijd griep krijgen met koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Of denk aan een buitenoorontsteking doordat je kind veel in het zwembad vertoeft. Maar het kan ook een buikgriepvirus oplopen door bijvoorbeeld besmet water of eten dat niet goed doorgebakken is. Hierbij is het belangrijk dat je kind niet uitdroogt. Zeker als het warm is, verloopt het proces van uitdroging sneller. Als je merkt dat je kind moeite heeft met drinken, de urine donker is, de huid op de hand blijft staan als je er zachtjes in knijpt en de mond droog is, schakel dan direct met je huisarts of ga naar de dichtstbijzijnde ziekenhuispost. Hoe dan ook: gaat het niet goed met je kind, twijfel niet en kom in actie!

Oeps, iets te veel zon

Heerlijk om naar een land te gaan waar de zon schijnt en het lekker warm is. Zweten maar! Wist je dat als je meer zweet dan drinkt, je lichaam de warmte niet kwijt kan? Je lichaamstemperatuur stijgt, met als gevolg een zonnesteek. Vaak baby's en jong kroost zijn hier vatbaar voor. Merk je dat je kind bleek ziet, koorts krijgt, moet overgeven, grote pupillen heeft en verward is? Dan kan het een zonnesteek zijn. Voorkomen is beter dan genezen, dus ga regelmatig uit de zon en blijf op de heetste uren lekker in de schaduw. Mocht je het idee hebben dat je kind toch een zonnesteek heeft opgelopen, ga dan direct uit de zon en geef hem of haar wat water. Schakel ondertussen met je huisarts of met de juiste persoon bij jou in de buurt. En download de Vraag de dokter app.

Vraag de dokter app: Chat. Foto. Check.

Soms heb je een vraag over je gezondheid die je even snel aan een deskundige wil stellen. Dat kan: met de gratis app Vraag de dokter. Je chat direct gratis met een verpleegkundige. Wanneer het jou uitkomt. Zo heb je snel een antwoord! In de app Vraag de dokter kun je ook een foto sturen. Heb je bijvoorbeeld een ontstoken oog? Kind in een stukje glas gestaan? Kwallenbeet? Maak een foto en zet die in de app. Een verpleegkundige checkt je foto en raadpleegt een arts als dat nodig is. Zo weet je snel of je een afspraak moet maken bij de arts op plaats van bestemming. Of niet.

7 dagen per week bereikbaar

Verpleegkundigen checken de app 7 dagen per week. Dus ook in het weekend, op feestdagen en ’s avonds:

  • op werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur
  • in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 21.00 uur

Zo werkt het

Download de app in de App Store of Google Play. Geef aan dat je verzekerd bent bij OHRA. Klaar? Chatten maar.

Kind ziek op vakantie: goed om te weten

Heb je een basis zorgverzekering bij OHRA? Dan zijn jij en je kind(eren) tot 18 jaar verzekerd voor spoedeisende zorgkosten in het buitenland. Let wel: deze vergoedt de kosten tot het Nederlandse tarief. De aanvullende verzekeringen van OHRA vergoeden de spoedeisende zorgkosten tot 100%. Dus niet zoals de basisverzekering alleen tot het Nederlandse tarief. Ook de behandeling in een privékliniek in Zwitserland wordt dus volledig vergoed als het om spoedeisende hulp gaat. Heb je een basisverzekering én een reisverzekering? De reisverzekering vergoedt de extra geneeskundige kosten in het buitenland alleen als je hiervoor een dekking (voor geneeskundige kosten) hebt afgesloten. Heb je een aanvullende verzekering én reisverzekering, dan is het goed om te checken of je niet dubbel verzekerd bent. Dat zou zonde zijn. Hier vind je alle informatie, overeenkomsten en verschillen van de zorgverzekering en de reisverzekering. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Bel de OHRA Hulpdienst

Soms ben je in het buitenland en heb je direct hulp nodig. Bijvoorbeeld omdat je naar het ziekenhuis moet of omdat je paspoort gestolen is. Dit laatste heeft niks met ziek zijn te maken, maar is wel handig om te weten! Als je hulp nodig hebt uit Nederland, kun je rekenen op de OHRA Hulpdienst. Hier vind je alle informatie omtrent de OHRA Hulpdienst.