Recharge360-oprichter Hidde de Vries: minder werkdruk in 5 dagen

Hidde de Vries Recharge360

We spraken met Hidde de Vries, oprichter van Recharge360: een online well-being platform dat we aanbieden voor iedereen met OHRA Balans en OHRA Gezond via je OHRA Zorgverzekering. Hidde is daarnaast keynote speaker, podcast host van Recharge Connect, auteur van het boek ‘Work smart, play smart’ en heeft één missie: dat we iedere dag een beetje beter worden als mens. Het tegenstrijdige is dat hij eigenlijk een broertje dood heeft aan termen als “wellbeing” en “vitaliteit”. Hoe dit precies zit, lees je hieronder.

Waar ligt de basis van Recharge360?

Recharge360 is ontstaan vanuit het gedachtegoed dat we het steeds drukker krijgen en daar tegelijkertijd steeds slechter mee omgaan. Ons leven is continu en supersnel aan verandering onderhevig. Daarnaast hebben we dagelijks te maken met veel afleiding. Daardoor is het moeilijk focussen en lastig om in het hier en nu te zijn. Dit zorgt ervoor dat we meer slechte keuzes maken en quick fixes boven langdurig resultaat verkiezen.

Leg eens uit

Kijk eens rond in de supermarkt: er is veel. Het voedsel wordt veelvuldig bewerkt in fabrieken en eten met de seizoenen geldt allang niet meer. Vroeger moesten we jagen om te overleven. Geen eten stond gelijk aan het niet overleven. Die schaarste mindset zit ergens nog steeds in ons brein, terwijl er inmiddels wel overvloed  is. Dit resulteert in het feit dat we meer willen: hebben, hebben, hebben.

Kijk eens om je heen; steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze de werkdruk niet aan kunnen. Ze  zitten laag in hun energie, slapen slecht, belanden in een burn-out en tegelijkertijd is de stap te groot om hier echt mee aan de slag te gaan. Mensen hebben liever € 5,- korting op hun zorgverzekering dan gebruik te maken van wat je zorgverzekering nog meer aanbiedt. Bij OHRA is dat bijvoorbeeld Niped, SkinVision, Recharge360, maar ook de Budget Assistent of de Mantelzorg Makelaar. Allemaal diensten die ervoor zorgen dat je (mentaal en fysiek) lekkerder in je vel zit. En dat levert je meer op dan die € 5,-. Je moet alleen wel zelf in actie komen.

En toch blijkt gezond leven voor velen van ons toch lastig, hoe komt dat?

Omdat we het te groot maken. We denken dat we én dit én dat moeten: mediteren, water drinken, veel bewegen et cetera. Maar begin eens met iets kleins, dat je wel consequent doet en dus kan volhouden. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een voormalig Vice President van Microsoft in Seatle. Hij was overwerkt, snel geïrriteerd, autoritair en was thuis niet te genieten. Daarnaast zat hij niet goed in z’n vel en was ‘ie behoorlijk zwaar. Hij was hier allemaal zelf ook niet gelukkig mee en in een poging het tij te keren, besloot hij na het raadplegen van verschillende coaches, 1 ding te veranderen: zijn 1-op-1 met zijn werknemers voortaan lopend te doen in plaats van zittend.

Dit was maar 1 kleine en makkelijk toepasbare verandering. Omdat hem dat lukte en hij hiervan voldoening kreeg, begon hij ook op andere vlakken bewuster te worden. Bijvoorbeeld op voedingsgebied. Zo greep hij vaker naar een salade in plaats van pizza. Hij merkte namelijk dat hij beter en vol energie wandelde als hij een salade at in plaats van een vette hap. En zo gaat dat balletje in je brein rollen. Begin klein, daarna volgt de rest. Echt, one minute can change your life. Een kleine consequente gewoonte is vele malen krachtiger dan een grote.

Jij bent geen fan van woorden als preventie, wellbeing en vitaliteit. Vertel

Omdat we met dit soort termen focussen op negativiteit. Ofwel: er wordt vaak gekeken naar wat er niet goed gaat en wat je moet verbeteren, in plaats van wat je hebt en waar je naartoe wilt. Of in het geval van preventie: je legt eigenlijk de nadruk op angst. Immers, het gaat goed, maar je wilt niet dat het slecht met je gaat, dus moet je maar iets gaan ondernemen om het te voorkomen.

Veranderen is dus niet zo gemakkelijk?

De mens verandert als iets veel pijn doet. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out, het overlijden van iemand of een relatie die stukloopt. Als je niet veel pijn hebt, maar je wilt toch iets doen, dan is het goed om te kijken naar wat voor positiefs je het kan opleveren.  

Minder werkdruk in 5 dagen: vertel eens, hoe doen we dat?

Een hoge werkdruk ontstaat door de manier waarop we werken. Zo multitasken we veel, we werken te lang door of juist aan één stuk. Met Recharge360 pak je je werkdruk in 5 dagen constructief en behapbaar aan. Dit hangt samen met het aanbrengen van meer focus, een pauze van bijvoorbeeld 5 minuten ieder uur en een praatje met collega’s. En bijvoorbeeld in je lunchbreak even buiten wandelen, in plaats van je weer direct te begeven achter je computer.

Zo werkt het ook met energie. Ga je 5 dagen lang op tijd naar bed, vermijd je schermen voor het slapengaan, sta je op tijd op en neem je een koude douche? Dan merk je binnen 5 dagen dat je energieniveau positief verandert. Het zijn allemaal kleine handelingen die gecombineerd een mega boost geven. Je hoeft jezelf helemaal niet uit te hongeren of 7 dagen per week te sporten. Het gaat juist om de combinatie van behapbare elementen die weinig moeite kosten en heel veel opleveren.

Maar er is zoveel afleiding, hoe pas je dit écht toe?

Een voorbeeld. Stel, je bent bezig aan een taak of project en dat wil je af hebben. Ondertussen krijg je geheid een e-mail, een Teams-melding of een appje. Beloof jezelf plechtig dat je daar over 5 of 10 minuten gehoor aan mag geven. Je komt in de flow en langzaam ebt de behoefte om te kijken weg. Want als je jezelf kan laten zien ‘ik ga door, zie je ik kan dit’ dan geeft je dat een goed gevoel waardoor je de volgende keer minder geneigd bent om toch te kijken en wel af te maken waar je mee bezig bent. Die afleiding, daar ligt het werk. Hetzelfde geldt voor als je aan het trainen bent en denkt dat je echt niet meer kan. Daag jezelf uit om het toch af te maken, voordat je jezelf laat afleiden.

Wat doe jij zelf?

Als ik bijvoorbeeld een keynote moet geven, dan douche ik ’s morgens koud af. Dit helpt echt als ik een prestatie moet leveren waarbij ik gefocust en scherp moet zijn. Enerzijds doet het wat met mijn energieniveau, anderzijds overwin ik mezelf mentaal, waardoor alles (in dit geval de spanning voor zo’n keynote-speech) daarna meevalt. 

Echt gelukkig zijn

Het leven gaat met vallen en opstaan en wat we zien is dat de “voorspoed” in het leven steeds groter wordt. Althans zo lijkt het. Alsof de wereld maakbaar is. Blijf jezelf motiveren om uitdagingen aan te gaan. Dus om wel te sporten als je geen zin hebt, een duik in de koude zee te nemen, een hand noten te eten in plaats van te grijpen naar een snoepreep. Of dat moeilijke gesprek toch aangaan, mét knikkende knieën. We zijn gewend geraakt om te focussen op gelukkig zijn en om geluk na te streven, waardoor we eigenlijk steeds vaker teleurgesteld raken. Want er is altijd wel iets wat je niet gelukkig maakt. Dat is eigenlijk preventie. Hoe kun je jezelf uitdagen om meer te groeien als mens? Daar moet de boodschap liggen. Niet voorkomen van slechter, maar werken naar beter. Geluk is het groeien en jezelf ontwikkelen als mens en hoe om te gaan met tegenslagen. 

Hoe gaat het rechargen je daarbij helpen?

We werken niet te hard, we rechargen te weinig. Rechargen gaat over de momenten in een dag die je inzet om je hoofd scherp te houden, informatie in je brein te downloaden, juiste keuzes te maken en te reflecteren. Eigenlijk die momenten die jou een beter mens maken. Zonder rechargen is er geen groei. Net als bij sporten, groeien je spieren juist in de rust. Recharge360 helpt je in 5 dagen te ervaren wat voor jou de beste stapjes zijn om jouw doel te bereiken.

We dagen je na een week uit om van al die nieuwe activiteiten en technieken die je die week hebt ervaren, er 1 uit te kiezen. Eentje maar, het liefst zo klein mogelijk, zodat je er niet tegenop ziet om het elke dag kan doen. Dan zul je zien dat je binnen no-time veel grotere stappen gaat maken! En je nieuwe gewoonte je dagelijks meer energie, betere focus en minder werkstress oplevert.