Fysiotherapie: welke soorten vallen hier allemaal onder?

man krijgt fysiotherapie

Denk je aan fysiotherapie dan denk je misschien aan een behandeling voor de pijnlijke schouder. Of een rugblessure. Maar eigenlijk is fysiotherapie een verzamelnaam van verschillende soorten therapieën. Die benoemen we hieronder. De 3 meestgezochte vormen lichten we daarna voor je uit. Meer uitgebreidere informatie lezen over fysio? Kijk dan hier.

Verschillende soorten fysiotherapie

Bij fysiotherapie kun je denken aan verschillende soorten. Zo heb je inderdaad fysiotherapie voor die pijnlijke heup, maar je hebt ook bijvoorbeeld manuele therapie. Welke verschillende soorten fysiotherapie er precies zijn, zie je hieronder:

  • Fysiotherapie bij artrose aan heup- en kniegewrichten
  • Bekken(bodem) fysiotherapie
  • Oefentherapie Cesar/Mensendieck
  • Fysiotherapie bij COPD
  • Fysiotherapie bij etalagebenen (Looptherapie)
  • Geriatrie fysiotherapie
  • (Kinder) Fysiotherapie
  • Manuele therapie
  • Oedeem fysiotherapie
  • Fysiotherapie bij oncologische revalidatie
  • Psychosomatische fysiotherapie en oefentherapie

3 meest gezochte soorten fysiotherapie

Als je kijkt naar de meest gezochte soorten fysiotherapie, dan springen er 3 soorten uit. Namelijk: oncologische fysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en bekkenbodem fysiotherapie.

Oncologische fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie is gericht op de verbetering van de lichamelijke conditie én het behandelen van beweegproblemen bij kanker. Oncologische fysiotherapie kan goed van pas komen tijdens je behandelingen, maar ook als je behandelingen zijn afgerond. Weten wat er vergoed wordt en onder welke vergoeding je behandelingen vallen? Dat lees je hier.

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een therapievorm gericht op ‘lichaam en geest’. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in de wisselwerking tussen je lichaam, je geest en je leefomgeving. Zo kan het zijn dat je sprake hebt van stress en je hierdoor lichamelijke klachten ervaart. Zonder dat je bijvoorbeeld een been gebroken hebt of er een andere directe lichamelijke oorzaak is. Deze vorm van therapie kan uitkomst bieden bij zogenaamde psychosomatische klachten: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Heb je alleen een basisverzekering? Dan krijg je geen vergoeding voor psychosomatische fysiotherapie. Onze aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding.

Bekkenbodem fysiotherapie

De bekken(bodem)fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zogenaamde bekkenregio. Denk aan de bekkenbodemspieren zelf, spieren rondom het bekken én de bekkenorganen (de baarmoeder, darmen en blaas), de heupen en lage rug. Een flink aantal plekken dus! Ook vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen en klachten in de bekkenregio ervaren, kunnen baat hebben bij bekkenbodem fysiotherapie. Een veelgenoemde klacht waar een bekkenfysiotherapeut mogelijk bij kan helpen, is urine-incontinentie. Maar ook als je pijn hebt in het bekkengebied, kunnen behandelingen verlichting geven. Weten wat je vergoed krijgt? Kijk in onze Vergoedingenwijzer!