Combinatiepolis: hoe zit dat precies?

vrouw bekijkt papieren

Wanneer je je verdiept in de verschillende zorgverzekeringen heb je de term misschien al eens voorbij zien komen: de combinatiepolis. Ook OHRA heeft een combinatiepolis. Een combinatiepolis betekent grofweg dat je zelf je zorgverlener kiest én meestal je zorgkosten volledig vergoed krijgt. Maar om het extra ingewikkeld te maken: per verzekeraar kan de combinatiepolis anders zijn. Het verschil zit ‘m in de 100% vergoeding. Zo biedt OHRA, op 2 uitzonderingen na, volledige vergoeding. De ene combinatiepolis is duidelijk de andere niet. Let hier dus goed op. De prijs zegt niet alles. We leggen het uit! 

Welke polissen zijn er allemaal?

Eerst even een snelcursus in de verschillende soorten polissen.

Naturapolis

Kies je voor een zorgverzekering met een naturapolis? Voor een volledige vergoeding kun je dan alleen terecht bij zorgverleners met wie je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Ga je hier niet naartoe? Dan betaal je altijd zelf een deel van de kosten.

Restitutiepolis

Vanaf 2025 zijn alle restitutiepolissen verdwenen. Een restitutiepolis hield in dat je volledig vrij bent om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat en je altijd een volledige vergoeding krijgt, ongeacht je zorgverzekeraar een contract heeft of niet met de zorgverlener.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een mix tussen de natura en restitutiepolis.

OHRA bijna 100% keuzevrijheid, 2 uitzonderingen

Bij OHRA heb je in bijna alle gevallen 100% keuzevrijheid en 100% vergoeding. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. 100% keuzevrijheid betekent volgens ons dat je helemaal vrij bent in je keuze voor je zorgverlener en dat de kosten volledig worden vergoed. Ook als we geen contract hebben met de zorgverlener van jouw keuze krijg je dus een volledige vergoeding.

2 uitzonderingen bij niet-gecontracteerde zorgverleners

Voor 2 zorgsoorten hebben we een uitzondering gemaakt: GGZ en wijkverpleging. Ga je voor deze zorg naar een zorgverlener waar we wél een contract mee hebben? Dan krijg je nog steeds een volledige vergoeding. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners vergoeden we 75% van de rekening maar nooit meer dan het maximumtarief. De rest betaal je dan zelf. Zo zit het dus bij OHRA. Bijna 100% keuzevrijheid en 100% vergoeding met 2 uitzonderingen.

Vergoedingen verschillen ook

Maar we zeiden het al: niet elke combinatiepolis is hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld combinatiepolissen die niet de keuzevrijheid en de 100% vergoeding bieden zoals je die bij OHRA hebt. De hoogtes van de vergoedingen kunnen sterk verschillen. Zo zijn er combinatiepolissen waarbij je maar 50% van je zorgkosten vergoed krijgt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Rekening achteraf

Wat betekent dit dan concreet? Stel: je wilt graag naar de fysiotherapeut om de hoek. Dan kan het zo zijn dat je bij de ene verzekeraar geen volledige vergoeding krijgt wanneer deze niet gecontracteerd is. Dat betekent dat je achteraf nog een rekening op de mat kunt krijgen en zo kom je dus voor onverwachte kosten te staan. Het is daarom belangrijk echt even goed in de voorwaarden te duiken en je niet alleen blind te staren op de premie.