Handig om te weten: 5 prangende en veelgestelde zorgvragen

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Fijn, want als er iets gebeurt, dan worden je kosten (deels) vergoed. Maar het is ook een complex product. Want waar betaal je nou eigenlijk voor? We hebben 5 prangende en handige vragen over je zorgverzekering opgesteld die vaak aan ons worden gesteld. We geven er je graag antwoord op. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

1. Kost het geld om naar de huisarts te gaan?

Nee hoor. Wij vergoeden de zorg die je krijgt van je huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat ook niet ten koste van je verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg je verder nodig hebt. Deze zorg valt dan wel weer onder je verplichte eigen risico.

2. Vergoedt de basisverzekering fysiotherapie?

De basisverzekering vergoedt een deel. Maar, let op: hiervoor geldt een aantal strenge, wettelijke regels die door de overheid is opgesteld. Zo moet je aandoening bijvoorbeeld voorkomen op de lijst met chronische aandoeningen. Ook deze is door de overheid opgesteld. Is dit het geval en heb je alleen een OHRA Basisverzekering? Dan betaal je de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen zelf als je 18 jaar of ouder bent. Kijk daarom ook altijd of je niet een aanvullende verzekering nodig hebt. Zo heb je misschien net even iets meer zekerheid! En dat geeft weer vrijheid. Voor alle details en meer informatie kijk je hier.

Tip! De Fysio Meeneemservice

Wist je dat OHRA een unieke service heeft als het gaat om fysiotherapie? Met onze Fysio Meeneemservice neem je namelijk in de meeste gevallen tot 9 ongebruikte fysiobehandelingen mee naar het volgende jaar. Stel, je wilt hier gebruik van maken, dan sluit je deze service af als het tijd is je verzekering aan te passen of af te sluiten (dit kan rond half november). De Fysio Meeneemservice kun je afsluiten in combinatie met de aanvullende verzekering OHRA Compact, OHRA Sterk, OHRA Aanvullend, OHRA Extra Aanvullend of OHRA Uitgebreid. Houd je dan in 2025 behandelingen over? Dan neem je deze mee naar 2026! Hiervoor is het belangrijk dat je ook dan een aanvullende verzekering met dekking voor fysiotherapie hebt.

3.  Krijg ik elke zorgverlener van mijn keuze vergoed?

Dit hangt bij zorgverzekeraars af van het soort zorgpolis dat je hebt. Bij OHRA heb je bijvoorbeeld een combinatiepolis. In bijna alle gevallen heb je keuzevrijheid. Dit geldt sowieso voor de huisarts, fysiotherapeut, ziekenhuizen en medisch specialistische zorg. We vergoeden dan 100% van de rekening. Ook heb je voor deze soorten zorg de vrijheid om je eigen particuliere, medische kliniek te kiezen. Wel zijn er 2 uitzonderingen. Voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en Wijkverpleging vergoeden we alleen de volledige rekening als de zorgverlener gecontracteerd is. In de zorgvinder kun je vinden of dit het geval is. Is de zorgverlener niet gecontracteerd? Dan vergoeden we 75% van de rekening, waarbij rekening wordt gehouden met het maximumtarief. De rest betaal je zelf. Goed om te weten dat het dus bijna altijd kan, op de 2 uitzonderingen na.

4. Moet ik betalen voor mijn medicijnen?

Jup. Een deel van de medicijnen die je nodig hebt, betaal je zelf omdat ze onder het (vrijwillig) eigen risico vallen. Maar dat geldt niet als:

  • je nog geen 18 jaar bent;
  • je je eigen risico al hebt opgemaakt;
  • jouw medicijn (de werkzame stof) op de lijst voorkeursgeneesmiddelen (pdf) staat. Voor de dienstverlening van de apotheek betaal je dan nog wel het eigen risico.

Welke medicijnen en tot welk bedrag je vergoed krijgt door de basisverzekering, wordt ieder jaar door de wetgever bepaald. En vastgelegd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Kost een medicijn meer dan de maximale vergoeding die in het GVS staat? Dan betaal je ook een eigen bijdrage. Deze geldt altijd en voor iedereen, dus ook als je jonger bent dan 18 jaar. Het goede nieuws is, dat veel van de OHRA Aanvullende verzekeringen een vergoeding voor de eigen bijdrage bieden.

5. Krijg ik zorgtoeslag?

Dat ligt eraan! Zorgtoeslag is er om je zorgverzekering betaalbaar te houden. Immers, het is een flinke maandelijkse uitgave. Zo kun je een bijdrage van de overheid krijgen. Dit wordt ook wel zorgtoeslag genoemd. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet je sowieso een Nederlandse zorgverzekering hebben. Daarnaast mag je niet te veel verdienen. In 2025 mag je inkomen bijvoorbeeld niet hoger zijn dan € 37.496,- per jaar om zorgtoeslag te krijgen. Heb je ook een toeslagpartner? Dan mag jullie inkomen in 2025 niet hoger zijn dan € 47.368,- per jaar. Voor alle voorwaarden kijk je op de website van de Belastingdienst. En houd ook de wijzigingen van Prinsjesdag in de gaten.