Je hond afkoelen bij hitte? Dat doe je zo.

Zwemmende hond

Met mooi weer trekken we er graag op uit. Naar het strand of het park en liefst gezellig met de hond. Maar je hond kan flink last hebben van de warmte en zelfs oververhit raken. Zorg dus altijd voor verkoeling voor je hond. Maar op welke manieren kun je het beste je hond afkoelen bij hitte? 

Zo kun je je hond afkoelen

Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Lees deze rond de zomer nog een keer door!

Zorg met water en schaduw voor verkoeling voor je hond

Zorg voor een plek in de schaduw en zorg altijd voor voldoende koel vers water. Zet buiten ook een drinkbak neer als jullie veel tijd in de tuin doorbrengen. Ga je naar een plek waar weinig schaduw is, zoals het strand? Neem dan een parasol mee, zodat je zelf een schaduwplek kunt maken. Zo kan je hond afkoelen. Fijn!

Laat je hond niet uit in de zon

Je hond uitlaten doe je met warm weer het liefst aan het begin of einde van de dag, als het wat koeler is. De voetzolen van je hond zijn gevoelig, dus pas op met heet asfalt of zand. Tip: Voel voorzichtig met je eigen hand aan het asfalt en kijk hoelang je dit volhoudt. Dan kun je goed inschatten of het wegdek te warm is voor je maatje. Ga ook zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Ga zwemmen of badderen

Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om te kunnen afkoelen. Neem je je hond mee naar zee? Pas dan wel op. Als je hond teveel zout zeewater binnenkrijgt, kan dat leiden tot zoutvergiftiging. Zwemmen in een meertje is dan verstandiger. Ook een kinderbadje in de tuin is ideaal voor je hond om af te koelen. Vul het met een koel water en je hond heeft de perfecte plek om verkoeling te zoeken. Pas wel op met de natte vacht na het zwemmen. Dit kan snel gaan broeien in de zon, zeker als de ondervacht vrij dik is. 

Laat je hond afkoelen met verkoelende producten

Er zijn voor honden ook speciale verkoelende producten te koop, zoals een koelmat of een verkoelende halsband. Er bestaan zelfs verkoelende vesten, mocht je hond het echt heel warm krijgen.  

Smeer je hond in

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met speciale hondenzonnebrandcrème. Smeer je hond niet zomaar in met je eigen zonnebrandcrème. Niet alle stoffen die daarin zitten, zijn goed voor je hond. 

Laat je hond nooit achter op een warme plek

Misschien een open deur, maar laat je hond nooit in een auto, warme tent of caravan achter. Wist je dat de temperatuur in een auto al binnen 10 minuten kan oplopen tot 30 à 45°C! Nog steeds overlijden er ieder jaar honden die door de baas voor ‘even een boodschap’ in de auto zijn achtergelaten.

Oververhitting bij je hond

Is je hond toch oververhit geraakt? Kom dan gelijk in actie. Bij oververhitting kan je hond namelijk in coma raken of zelfs overlijden. Weet wat je moet doen als je hond oververhit is en help je hond. 

Je hond in de zomer