Grasaar en je hond. Oppassen!

Je hebt het je hond vast wel eens zien doen. Lekker ronddwalen door hoge grasvelden. De meeste honden zijn daar namelijk dol op. Toch schuilt er in sommigen van die grasvelden een groot gevaar voor je hond: de grasaar. Wat is het en waarom moet je hiervoor oppassen?

Wat is een grasaar? 

Kom je vaak in gebieden met wilde natuur? Kijk dan uit voor velden die niet gemaaid worden. Vaak groeien op dit soort plekken grasaren aan de lange grassprieten. Een grasaar lijkt op stekelige tarwe. Je kunt 'm herkennen aan de harde pluim. De grasaar is een verzameling zaden met weerhaakjes. Als je hond langs het lange gras loopt, laten de grasaren los en hechten ze zich in de vacht. De weerhaakjes zorgen ervoor dat ze niet loslaten en steeds verder in de vacht kruipen. Daarom wordt een grasaar een kruiper genoemd. Zonder jouw hulp vallen grasaren niet vanzelf weer van je hond af.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor honden?

Grasaren zijn er vooral in de zomer. Iedere hond heeft kans op grasaren in zijn vacht, maar honden met lang haar lopen nog iets meer risico. Maar waarom zijn grasaren dan zo gevaarlijk? De weerhaakjes zorgen er dus voor dat de grasaar maar één kant op kan. Grasaren dringen zichzelf op die manier steeds dieper de huid in, waardoor het lijkt alsof ze bewegen. Dat kan voor erg pijnlijke ontstekingen zorgen als ze in de huid zitten. Daarnaast komen ze niet alleen in de vacht terecht, maar soms ook in de oren, ogen, neus en poten. Via de neus, keel en oren kan een grasaar ook in de longen en hersenen terecht komen. Dat kan hele ernstige gevolgen hebben. Denk aan eenzijdig doof worden of zelfs overlijden. 

Grasaar hond symptomen

  1. Grasaar tussen de poten: je hond heeft pijn, zijn poot kan opzwellen en er kan een vochtbult ontstaan.
  2. Grasaar in de keel: je hond zal gaan kokhalzen. 
  3. Grasaar in de neus: je hond is continu aan het niezen en proesten. 
  4. Grasaar in de oren: je hond schudt veel met zijn kop en flappert met zijn oren. 
  5. Grasaar in de ogen: je hond knijpt zijn oog dicht en wrijft met zijn poot langs zijn kop. 

Grasaar bij je hond zelf verwijderen

Zit de grasaar nog niet zo lang in de vacht van je hond? Dan lukt het vaak om hem zelf te verwijderen. Je kunt de grasaar dan voorzichtig met de hand uit de huid trekken.

Grasaar laten weghalen door dierenarts

Soms zitten grasaren al heel diep of zelfs al onder de huid. Als dat het geval is, ligt een ontsteking op de loer. Grasaren die te diep of onderhuids zitten, moeten altijd door de dierenarts verwijderd worden. Probeer dat niet zelf! Soms is er een (kijk)operatie nodig om de grasaar bij je hond te verwijderen.

Grasaren voorkomen

Natuurlijk wil je het liefst grasaren bij je hond voorkomen. Kijk ’s zomers vooral uit in gebieden met gras dat niet gemaaid wordt. Lukt het niet altijd om zulke gebieden te ontwijken? Check je hond dan grondig na iedere wandeling. Let extra op de poten, neus, ogen en oren. Hoe eerder je een gehechte grasaar vindt, hoe beter!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond in de zomer