Fietsen met de hond? Zo doe je dat!

Fietsen met de hond is hartstikke gezellig. En rent je hond naast je tijdens het fietsen? Dan is het ook nog eens goed voor zijn conditie. Er zijn verschillende manieren om met je hond te fietsen. Zo kan ‘ie mee in een bak, mandje óf meerennen. Ga je fietsen met je hond? Dan is het goed om op een aantal dingen te letten. 

Is je hond wel geschikt om mee te fietsen?

Ga je fietsen met de hond? Dan is het eerst handig om te kijken of je hond het leuk vindt én geschikt is. Niet alle honden vinden het fijn om in een (rijdende) bak of mandje te zitten. En voor naast je fiets meerennen is de ene hond geschikter dan de andere. Het ras, de leeftijd of bouw van je hond kan ervoor zorgen dat hij minder geschikt is. Honden met een korte snuit raken bijvoorbeeld snel buiten adem. Zij zullen meerennen tijdens het fietsen dan ook niet zo lang volhouden. Ook voor kleine honden kan fietsen te intensief zijn. Je begrijpt dat een chihuahua drie keer zo hard moet rennen dan een labrador voor dezelfde afstand. Heb je een oudere hond? Dan heeft hij waarschijnlijk niet meer genoeg energie om jou bij te kunnen houden op de fiets. Ook hebben oudere honden vaak last van gewrichtspijn of andere klachten, waardoor lange stukken rennen niet zo’n goed idee is.

Fietsen met je pup; goed idee of niet?

Heb je nog een pup? Wacht dan anderhalf jaar, voordat je je hond mee laat rennen naast de fiets. Dan weet je in ieder geval zeker dat de botten en gewrichten volgroeid zijn. Zolang dat nog niet het geval is, kun je beter nog even wachten. Uiteraard kun je je trouwe viervoeter wel al meenemen in je mand of bak! Zo kun je toch lekker fietsen met de hond. 

Hoe kun je fietsen met de hond opbouwen?

Fietsen met de hond doe je niet zomaar. Het is belangrijk dat je dit samen opbouwt. Voor jou lijkt vijf kilometer fietsen misschien een eitje, maar voor je hond is het echt andere koek om ineens een lang stuk op een constant tempo te lopen of rennen.Als je met je hond wandelt, dan krijgt hij vooral een interval conditie; hij rent en wandelt steeds afwisselend korte stukjes. Loopt of rent je hond met jou mee naast de fiets? Dan vraagt dit veel van zijn uithoudingsvermogen; hij rent langere tijd naast de fiets. Oefen daarom eerst in een heel rustig tempo, vervolgens kun je wat harder gaan fietsen. Begin met korte stukken, daarna langere afstanden. Kijk vooral naar wat je hond fijn vindt. Rent hij liever mee in draf of juist in galop?

Het allerbelangrijkst? Wil niet te snel! Kunnen fietsen met je hond is echt iets wat tijd nodig heeft. Onthoud goed dat een ongetrainde hardloper ook niet ineens anderhalve kilometer kan rennen. 

Wat heb je nodig om met de hond te kunnen fietsen?

Als je de hond naast de fiets wilt laten rennen, heb je eigenlijk maar twee dingen nodig. Een tuigje en een fietshouder. Het meest verstandige is om een fietshouder met een veer te nemen. Hierdoor voel je geen ruk aan je fiets als je hond bijvoorbeeld iets teveel naar één kant wijkt. Een fietshouder maak je vast aan de zadelpen van je fiets. Vervolgens klik je het riempje van de fietshouder aan het tuigje van je hond. Klaar om te gaan! Als je vaak in het donker fietst, is het verstandig om een reflecterend tuigje en een extra fietslampje te kopen voor op het tuigje van je hond. 

Wil je je hond wel meenemen tijdens het fietsen, maar wil je hem niet zelf laten lopen? Dan kun voor kleinere honden denken aan een (honden)mand voor- of achterop de fiets. Voor grotere honden is een hondenkar voor achter je fiets ideaal. Heb je een bakfiets? Perfect, ook daar kan je hond in mee. Gemakkelijk als je snel even ergens naartoe moet fietsen en je je hond mee wilt nemen. 

Waar let je op als je gaat fietsen met de hond?

Als je met de hond wil fietsen, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Zo wordt afgeraden vlak na de maaltijd te gaan fietsen – ook niet wandelen trouwens. Het lichaam is namelijk nog hard aan het werk om het eten te kunnen verteren. Ook kun je de fietstocht met je hond beter laten als je het warmer is dan 20°C. Fiets niet te ver en denk eraan dat je je hond van tevoren laat plassen en poepen om onverwachte rukken aan de fiets te voorkomen. Na de fietstocht is het altijd verstandig om even de voetzolen van je hond te controleren. Als je hond veel losloopt, rent hij waarschijnlijk vaak in het bos met een zachte ondergrond. Rennen op asfalt of steen is hij dan minder gewend. Controleer daarom goed of er geen scherpe stukjes – glas of steen – tussen of in de voetzolen zijn gekomen en dat er geen diepe sneeën in de zolen zitten.  

Zie je het zitten om met je hond te gaan fietsen? Met een goede training fietsen jullie in no-time een mooie tocht samen. Veel fietsplezier! 
 

Spelen en fietsen met je hond