Een bal gooien voor je hond, goed of slecht? Zo zit het.

Gezellig met je hond op stap. En die heeft er zin in! Vooral als jij een balletje gooit, is hij helemaal in zijn element en weet hij van geen ophouden. En daar zit precies het gevaar. Het gooien van een balletje voor je hond is soms niet zo onschuldig als het lijkt. Hoe zit dat nu precies? Wij vragen het aan één van onze specialisten; dierenarts Corine van Veelen.
Is een bal apporteren nou echt zo slecht voor je hond?
“Het klopt absoluut dat het halen van een bal slecht kan zijn voor je hond. Dat veel hondenbaasjes denken dat dit allemaal wel meevalt of dat het een fabeltje is, is een hele logische reactie. Want je hond ziet er vaak supergelukkig uit als hij achter zijn bal aan rent” legt Corine uit. “Maar het wordt een probleem als je hond niet meer kan stoppen en een obsessie krijgt met het halen van ballen”.
Welke problemen ontstaan er als je hond niet meer wil stoppen?
“Veel honden rennen vaak met een enorme snelheid achter de bal aan en als ze die eenmaal hebben gevonden, staan ze keihard op de rem. Er gebeuren vaak meerdere dingen in het lichaam van de hond die problemen kunnen geven” vertelt Corine.
“Bijvoorbeeld het aanmaken van verschillende stoffen bij dit spelletje; dopamine, adrenaline en cortisol. Deze stofjes werken erg verslavend voor een hond. Hij kan hierdoor niet meer stoppen en blijft maar gaan. Zelfs als hij pijn heeft, zal hij niet stoppen. En eenmaal thuis kan de hond vaak zijn rust niet zomaar vinden. Cortisol en adrenaline zijn bovendien stresshormonen; als honden deze vaak aanmaken zal het lichaam continu stress ervaren” zegt Corine.
“Wat er ook gebeurt, is dat er een ongelofelijke impact op de pezen, spieren en gewrichten van de hond ontstaat als hij plotseling afremt voor een bal” vervolgt Corine. “Door het korte afremmen kunnen er spier- en peesscheuringen ontstaan of verdraait de hond een gewricht. Dat is voor geen enkele hond goed natuurlijk, maar vooral niet voor oudere honden en niet voor jonge honden; hun gewrichten zijn vaak nog niet volgroeid. Dat honden hierdoor pijn hebben, merken veel hondenbaasjes op dat moment niet. Dat komt door de verslavende stoffen die de hond aanmaakt; hij gaat door de pijn heen en lijkt nergens last van te hebben. Eenmaal thuis kan een hond kreupel of stijfjes gaan lopen.”
Geen ballen meer gooien voor je hond dus?
“Nou, niet alle honden raken verslaafd aan het apporteren van een bal” stelt Corine gerust. “Als je een rustige hond hebt die niet meer groeit, niet in volle sprint achter een bal aan gaat en niet te abrupt afremt, kun je gerust een balletje gooien. Het gaat er vooral om dat je hond geen obsessie voor die bal gaat ontwikkelen waardoor hij als een razende achter de bal aan gaat en flink op de rem staat. Dat komt vooral voor bij honden met een grote werklust en een sterk jachtinstinct. Gooi dan niet onafgebroken die bal of stok, maar laat zijn aandacht tussendoor altijd naar iets anders gaan.” legt Corine uit.
“De kans is anders groot dat je hond gezondheidsproblemen krijgt. En als dat nu niet het geval is, dan is dat later wel; hij kan dan artrose of gewrichtsklachten krijgen. Daarbij zie je vaak dat honden afgesleten tanden hebben door het spelen met tennisballen. Het vilt van een tennisbal werkt als schuurpapier op de tanden en kan na een tijdje zelfs zenuwen blootleggen. Erg pijnlijk voor een hond. Het zou mooi zijn als we dit samen kunnen voorkomen natuurlijk!”
“Er zijn behalve ballen gooien ook nog andere leuke dingen die je met je hond kunt doen die hem uitdagen en bezig houden.” vertelt Corine.
Wat doe je als je hond al verslaafd is aan het halen van ballen?
“Het is net als bij verslavingen bij mensen; het is moeilijk voor je hond om daar vanaf te komen. En zonder hulp van hun baasje, zal dit bij honden ook nooit vanzelf gaan” vertelt Corine tot slot. “Wat soms nog kan helpen is het inschakelen van een gedragstherapeut. Heb je een OHRA Huisdierenverzekering met de extra dekking Aanvullende therapieën? Dan kun je voor gedragstherapie na een doorverwijzing van je dierenarts en onder bepaalde voorwaarden zelfs een vergoeding krijgen.”
Spelen en fietsen met je hond

Het beste speelgoed voor je pup
Pup in huis? Speelgoed in huis! Hierbij het leukste speelgoed op een rij.

Fietsen met je hond
Hoe gezellig; fietsen met je hond. Maar, waar let je op en kun je zoiets trainen? Je leest het hier.

Denkspelletjes voor je hond
Van hondenpuzzels tot 'agility'; deze denkspelletjes voor je hond zijn óók leuk voor jou!

Bal gooien, goed of slecht?
Het gooien van een balletje voor je hond is soms niet zo onschuldig als het lijkt. Hoe zit dat nu precies? Onze expert Corine vertelt.