Verhuizen naar een aangepaste woning. Wonen op maat
Thuis wonen met een lichamelijke beperking kan lastig zijn. Met een woningaanpassing is dit op te lossen. Alleen is dat niet altijd mogelijk en ook de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Dan is verhuizen naar een aangepaste woning een betere optie. Bijvoorbeeld naar een seniorenwoning of gehandicaptenwoning. Zo’n woning kun je kopen of huren. We vertellen graag meer.
-
Een aangepast droomhuis kopen
Eigenlijk is een aangepaste woning altijd een huurwoning. Maar er zijn natuurlijk mensen die hun woning hebben laten verbouwen naar een aangepaste woning. Het is dus goed mogelijk dat zo’n woning verkocht wordt. Voldoet de gekochte woning niet helemaal aan de eisen en is een verbouwing nodig? Dan kom je misschien in aanmerking voor vergoeding van de nieuwe woningaanpassingen.
Via websites waar koopwoningen worden aangeboden (zoals Funda), kun je de wensen meenemen in de selectie. Of stap eens binnen bij de plaatselijke makelaar en infomeer naar de mogelijkheden.
-
Een ruimer aanbod als je de woning huurt
Omdat de meeste aangepaste woningen huurwoningen zijn, is de keuze groter. Soms heeft een gemeente zelfs speciale schakelwoningen (kangoeroewoningen of duo-woningen) beschikbaar. Dan wonen een mantelzorger en degene die verzorgd wordt beiden zelfstandig en toch samen. De woningen liggen namelijk geschakeld naast elkaar waardoor er makkelijk toegang tot de andere woning is. Je kunt altijd bij de gemeente naar de mogelijkheden vragen of bij de plaatselijke woningcorporaties.
Goed om te weten
De gemeente toetst altijd of je in aanmerking komt om te verhuizen naar een aangepaste huurwoning. Ze kijken bijvoorbeeld of de kosten van een eventuele verbouwing van je huidige woning misschien een betere mogelijkheid is. Of dat verhuizen toch een betere optie is. Vaak vraagt de gemeente hierbij advies van een onafhankelijke arts en een aannemer.
Er zijn uitzonderingen
Misschien een open deur, maar er is wel een leeftijdsgrens als je verhuist naar een seniorenwoning. Die grens is niet overal hetzelfde, per gemeente kan dat verschillen. Ook hebben sommige gemeentes een urgentiebeleid. Dit zijn regels waarbij mensen die met spoed een (aangepaste) woning nodig hebben, voorrang krijgen. De gemeente kan ook eisen stellen aan het inkomen. In dat geval geldt er ook een inkomensgrens. Verdien je teveel? Dan kan het gebeuren dat niet in aanmerking komt voor een bepaalde woning. Je kunt het beste even bij de gemeente navragen welke regels er gelden.
Beschikking of indicatie nodig?
Soms krijg je te horen dat een Wmo beschikking nodig is. Of een indicatie voor wijkverpleging vanuit de zorgverzekering waaruit blijkt dat je naar een gehandicaptenwoning moet verhuizen. Wordt hiernaar gevraagd en heb je deze niet? Dan kun de Wmo beschikking bij de gemeente aanvragen en een indicatie wijkverpleging bij de zorgverzekeraar.
Vaak moet je bij een Wmo-beschikking een eigen bijdrage betalen. Deze wordt berekend en in rekening gebracht door het CAK, een overheidsinstelling. Met de rekenhulp van het CAK bereken je eenvoudig welk bedrag je moet betalen.