Rolstoel nodig? Laat de aanvraag op rolletjes lopen

Wil je een rolstoel voor iemand regelen? Dat kan. Het is wel belangrijk dat je vooraf weet hoe lang en waarvoor de rolstoel gebruikt wordt. Dit is nodig om te weten bij welke instantie je de rolstoel aanvraagt. De huisarts, behandelend arts of therapeut kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Weet je het antwoord al op deze vragen? Dan vind je hieronder snel de weg naar de juiste instantie.

Mantelzorg - vervoer - Jongen in rolstoel
  • De rolstoel wordt voor een korte periode geleend (maximaal 26 weken)

    Soms is een rolstoel een korte periode nodig, bijvoorbeeld na een operatie. Dan krijg je vanuit de basisverzekering een rolstoel in bruikleen. Dit geldt alleen als de rolstoel niet langer dan 26 weken nodig is. Om toestemming te krijgen, moet de behandelend arts een verwijzing meegeven met een medische indicatie. Zo weet de zorgverzekeraar dat de rolstoel nodig is voor de gezondheid.

    Geldt er een eigen bijdrage of eigen risico?

    Is degene die de rolstoel nodig heeft 18 jaar of ouder? Dan betaal je geen eigen risico.

  • De rolstoel wordt langer dan 3 maanden privé gebruikt

    Wordt de rolstoel gebruikt om bijvoorbeeld familie of vrienden te bezoeken of boodschappen te doen? Dan kun je een aanvraag indienen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iedere gemeente heeft een eigen Wmo-loket waar je terecht kunt. Om een aanvraag te doen voor een hulpmiddel, moet je een aantal stappen doorlopen.

    Geldt er een eigen bijdrage?

    Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenoemde eigen bijdrage. We begrijpen dat je wilt weten waar je aan toe bent. Daarom vertellen we je graag meer.

  • De rolstoel wordt langer dan 3 maanden gebruikt voor school of werk

    Is de rolstoel alleen nodig om te gebruiken op het werk, school of opleiding? En langer dan 3 maanden? Dan kun je bij het UWV terecht om je aanvraag in te dienen.

    Als de aanvraag akkoord is, vergoeden zij de rolstoel volledig. Je hoeft dan geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. Dat scheelt weer!

  • De rolstoel wordt langer dan 3 maanden in een zorginstelling gebruikt

    Als de rolstoel gebruikt wordt in een zorginstelling, zijn er verschillende situaties mogelijk. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

    De persoon die de rolstoel nodig heeft:

    Woont wel in de zorginstelling, maar de behandeling is ergens anders

    Dan zorgt de zorginstelling zelf voor een rolstoel. Dit kost niets extra’s. Je kunt het beste even bij de zorginstelling zelf navragen hoe je dit regelt.

    Is er een aanpassing op de rolstoel nodig?

    Dan is het mogelijk dat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dit vergoedt. Je kunt een aanvraag bij de gemeente doen. Om een aanvraag te doen voor een hulpmiddel, moet je een aantal stappen doorlopen.

    Moet ik ook zelf wat betalen?
    Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenoemde eigen bijdrage.  

    Woont in de zorginstelling en wordt daar ook behandeld

    Als de behandeling vanuit de Wet langdurige zorg betaald wordt, dan kun je ook via de Wlz een vergoeding voor een rolstoel aanvragen. Dan moet je dit even navragen bij de zorginstelling. Het is namelijk belangrijke informatie om de aanvraag goed te laten verlopen. 

    Betaal ik een deel zelf?

    Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenoemde eigen bijdrage. We begrijpen dat je graag wilt weten waar je aan toe bent. Daarom vertellen we je graag meer.