Hulp bij gehoorbeperking; omdat je niks wilt missen

Er zijn in Nederland veel mensen die slecht horen of een beetje doof zijn. Vaak is een gehoorapparaat een goede oplossing, alleen valt niet elke beperking hiermee op te lossen. Dan kan hulp en begeleiding geboden worden door een instelling. Waar je een aanvraag voor hulp en begeleiding kunt doen, hangt af van de leeftijd en de persoonlijke situatie. We helpen je graag verder.

Vind door de bomen het bos

Heb je een verwijzing van de huisarts? Dan kun je terecht bij een speciale instelling die hulp en begeleiding biedt aan mensen met een gehoorbeperking. Denk dan aan hulp bij de communicatie met anderen, onderwijs, werk of zelfstandig wonen en leven. Samen met de instelling kijk je welke hulp nodig is. Het hangt een beetje van de zorgbehoefte af bij welke instantie je terecht kunt. Dit kan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekering zijn. En onder de 18 jaar speelt de Jeugdwet ook een rol. Bekijk hieronder de verschillen.

  • Een kind (tot 18 jaar) heeft een gehoorbeperking

    Ook hier hangt het van de zorgbehoefte af waar je kunt aankloppen. Je kunt hulp regelen via de Jeugdwet of een hulpmiddel regelen via de zorgverzekering. Overleg dit met de gespecialiseerde instelling. Zij kunnen je verder helpen. Ook met het declareren van de kosten. Er zijn meerdere gespecialiseerde instellingen in Nederland waar je terecht kunt:

    Advies ingewonnen bij één van de instellingen?

    Wil je een aanvraag doen via de Jeugdwet? We leggen je graag uit hoe je dit doet. Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen; de zogenaamde eigen bijdrage.

    Wil je weten of de zorgverzekering de kosten vergoedt en is degene die je verzorgt bij ons verzekerd? Dan zoek je dat eenvoudig op in onze vergoedingenwijzer. Hierin zie je ook of je een eigen risico of eigen bijdrage betaalt. Is de zorgverzekering niet bij ons afgesloten? Dan kun je contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar. Zij helpen je graag verder.

  • Of een volwassene van 18 jaar of ouder

    Ook dan hangt het van de zorgbehoefte af waar je terecht kunt. Dit kan de Wmo, Wlz of zorgverzekering zijn. Omdat wij je hier helaas niet verder mee kunnen helpen, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde instelling. Samen bespreek je de zorgbehoefte en kijk je waar je terecht kunt. Ook kunnen zij helpen met het declareren van de kosten. Er zijn meerdere gespecialiseerde instellingen in Nederland waar je terecht kunt:

    Wil je weten hoe je een aanvraag indient? Daar kunnen we je wel bij helpen. Bekijk het proces van de Wet maatschappelijke ondersteuning of van de Wet langdurige zorg. Soms betaal je een gedeelte van de kosten zelf; de eigen bijdrage.