Dagbesteding of dagopvang, een zinvolle tijdsbesteding

Veel mensen werken overdag of gaan naar school. Als ze dat niet kunnen door een beperking, is het heel vervelend om de hele dag thuis te zitten. Dagbesteding is dan een goede oplossing. Hiermee wordt op doordeweekse dagen een zinvolle invulling aan de dag gegeven met verschillende activiteiten. Daarnaast is het goed voor de structuur en natuurlijk voor de sociale contacten.

mantelzorg-man-klaverjassen

Zoek door de bomen het bos

Hoe regel je dagbesteding voor iemand, bij welke instantie moet je zijn? Wij helpen je graag. Je hoeft alleen maar even aan te geven of iemand ouder of jonger is dan 18 jaar.

  • Wil je dagbesteding voor je kind tot 18 jaar?

    Ben je op zoek naar dagbesteding voor een kind met een ernstige beperking? Lichamelijk, verstandelijk of beide? In dat geval is er mogelijk recht op dagbesteding via de Wet langdurige zorg (Wlz). Er moet dan wel sprake zijn van de noodzaak dat je kind 24-uur zorg of toezicht nodig heeft. Om een aanvraag te doen voor dagbesteding doe je via de Wet langdurige zorg.

    In alle andere gevallen wordt dagbesteding/dagopvang via de Jeugdwet geregeld. De gemeente is verantwoordelijk om de Jeugdwet uit te voeren.

    Welke dagbesteding past het beste bij je kind?
    Wij begrijpen dat dit een belangrijke vraag is. Dagbesteding op maat kan het antwoord hierop geven.

  • Zoek je dagbesteding voor iemand van 18 jaar of ouder?

    Er zijn verschillende mogelijkheden voor dagbesteding. Het hangt een beetje van de situatie af wat de beste optie is. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

    • Misschien is het mogelijk om via de gemeente een algemene voorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan sociale activiteiten in de buurt. In principe worden de kosten vergoed, alleen heel soms wordt een eenmalige bijdrage gevraagd. Bijvoorbeeld om een toegangskaartje te kopen. Voor meer informatie kun je bij de gemeente terecht
    • Je kunt ook dagbesteding regelen die helemaal op de persoonlijke situatie van iemand afgestemd is. Er moet dan wel sprake zijn van een lichamelijke en/of verstandelijke beperking (bijvoorbeeld dementie). Ook in dit geval wordt dagbesteding geregeld door de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning
    • Is er sprake van een ernstige lichamelijke en/of verstandelijke beperking? Ook dan is dagbesteding mogelijk. In dit geval wordt het geregeld via de Wet langdurige zorg (Wlz)

    Wil je weten welke dagbesteding het beste bij de situatie past? Kijk dan bij Dagbesteding op maat.

  • Moet ik ook zelf wat betalen?

    Soms moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.

  • Vervoer naar de dagbesteding of dagopvang

    Natuurlijk ben je er nog niet met het regelen van de dagbesteding. Je moet ook zorgen dat iemand er komt. Er zijn verschillende mogelijkheden om vervoer naar de dagbesteding of dagopvang. te regelen.