Vergoeding revalidatie
Heb je een tijdelijke of chronische aandoening door een ongeval, ernstige ziekte of medische ingreep? Dan kun je met revalidatie werken aan herstel. Ook als volledig herstel niet mogelijk is, kun je gebruikmaken van revalidatie. Het doel is dan blijvende beperkingen te voorkomen of die beperkingen in te passen in jouw leven. Revalidatie is zorg door een multidisciplinair team onder verantwoordelijkheid van een revalidatiearts. De zorg vindt plaats in een instelling voor revalidatie. Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor revalidatie.
Vergoeding voor revalidatie in het kort
- Basisverzekering: ja
- Eigen risico: ja vanaf 18 jaar
- Eigen bijdrage: nee
- Toestemming nodig: ja als je naar een niet gecontracteerd revalidatiecentrum gaat
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor revalidatie vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor Revalidatie
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
De basisverzekering vergoedt de kosten van revalidatie als je zo jouw handicap kunt voorkomen, verminderen of overwinnen. Deze zorg wordt verleend in de vorm van:
- Deeltijd- of dagbehandeling in een revalidatie-instelling
- Opname in een revalidatie-instelling, als daarmee een beter resultaat wordt verwacht dan zonder opname
Het gaat hierbij om:
- Een aandoening van het bewegingsapparaat, zoals in spieren of botten. Hierdoor heb je problemen met bewegen
- Een neurologische aandoening zoals in de hersenen waardoor je problemen hebt met bewegen. Als de neurologische aandoening niet bij de geboorte aanwezig was, maar later is ontstaan, kan het ook gaan om problemen met praten of slikken
- Een andere aandoening, klacht of stoornis waardoor je problemen hebt met bewegen, bijvoorbeeld chronische pijn
Voor revalidatie heb je een schriftelijke verwijzing nodig. Die verwijzing kan een huisarts, arts voor verstandelijke gehandicapten, specialist voor ouderengeneeskunde, een medisch specialist, een verpleegkundig specialist, een physician assistent of een sportarts geven. Als het om problemen gaat die met jouw werk te maken hebben, kan ook de bedrijfsarts je doorverwijzen.
Geriatrische revalidatiezorg
Geriatrische revalidatiezorg is revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen. Bekijk de vergoeding.
Oncologische revalidatie.
Een andere vorm van medisch specialistische revalidatie is oncologische revalidatie. Het gaat dan om ernstige problematiek zoals bijvoorbeeld revalidatie na een amputatie of een dwarslaesie. Oncologische revalidatie krijg je vergoed als de kennis en ervaring van een revalidatiearts noodzakelijk is. Dit betekent dat je niet geholpen zou zijn met een andere vorm van oncologische nazorg zoals bijvoorbeeld zorg van de fysiotherapeut of psycholoog. Deze andere vormen van nazorg kunnen via een aanvullende verzekering vergoed worden.
- Beweegprogramma's vallen onder de vergoeding voor beweegprogramma's
- Fysiotherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie
- Psychologische nazorg valt onder de vergoeding voor GGZ.
-
Heb ik een eigen risico?
Voor de basisverzekering geldt vanaf de leeftijd van 18 jaar een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, voor revalidatie betaal je geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Je kunt terecht bij een revalidatiearts die verbonden is aan een revalidatiecentrum. Zoek onder 'ziekenhuis' en verfijn dan met 'Revalidatiecentrum'.
-
Mag ik naar een ander revalidatiecentrum?
Je mag ook naar een revalidatiecentrum dat geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:
- Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
- Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Je hebt vooraf toestemming nodig als je naar een revalidatiecentrum gaat dat géén contract heeft met OHRA. Ga je naar een gecontracteerd revalidatiecentrum? Dan heb je geen toestemming van OHRA nodig.
-
Hoe vraag ik om toestemming?
Heeft het revalidatiecentrum van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:
- Een geschreven toelichting van de arts die de revalidatie voorschrijft. In die toelichting moet staan waarom je de revalidatie nodig hebt
- Een overzicht van hoe de arts de behandeling wil aanpakken (een behandelplan)
- Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
- je relatienummer
- je naam, adres en woonplaats
- je geboortedatum
Stuur de documenten naar:
OHRA
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD Tilburg -
Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?
Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?
Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?
Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.
Wat je moet doen?
Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TILBURG
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.