Voorkeursbeleid medicijnen

Sommige medicijnen werken hetzelfde maar verschillen in prijs. Wij vergoeden dan alleen de goedkoopste variant en niet het duurdere merkmedicijn. Dat heet het ‘voorkeursbeleid medicijnen’ (ook wel ‘preferentiebeleid’ genoemd). Zo houden we met zijn allen niet alleen de zorgkosten laag, maar ook jouw premie.

Vraag en antwoord over het voorkeursbeleid

  • Voor welke medicijnen geldt het voorkeursbeleid?

    Alle medicijnen die onder het voorkeursbeleid vallen, staan op de lijst voorkeursgeneesmiddelen vanaf 2025  (pdf) of op de lijst voorkeursgeneesmiddelen 2024 (pdf). Dit zijn de zogenaamde ‘voorkeursmedicijnen. Deze zijn goedkoper dan dure merkmedicijnen. Wij hebben afspraken gemaakt voor een langere duur daardoor kun je langer hetzelfde medicijn ontvangen en zijn onze kosten lager. Je betaalt geen eigen risico voor de medicijnen die op deze lijst staan. 

    Let op

    Voor de dienstverlening van de apotheek geldt wel het eigen risico. 

    Staat jouw medicijn niet op deze lijst dan geldt altijd dat jouw apotheker het medicijn met de laagst mogelijke prijs zal leveren. We noemen dit laagste prijs garantie of prijspreferentie. De kosten vallen dan wel onder het eigen risico.

  • Waarom zijn merkmedicijnen vaak duurder dan merkloze medicijnen?

    Op merkmedicijnen rust vaak patent: de fabrikant heeft als enige het recht om dit geneesmiddel te maken en te verkopen. Dit is nodig om de vaak hoge ontwikkelkosten terug te verdienen. Na een paar jaar vervalt dit patent en kunnen andere producenten het medicijn namaken. Met precies dezelfde werkzame stoffen. Omdat zij geen hoge ontwikkelkosten hebben, zijn deze merkloze medicijnen vaak een stuk goedkoper, terwijl ze precies hetzelfde effect hebben.

  • Hoe check ik of mijn medicijn de goedkoopste variant is?

    Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen. Je apotheker weet precies welke medicijnen onder het voorkeursbeleid vallen. En geeft je deze dan ook vanzelf mee.

  • Wat als het voorkeursmedicijn niet geschikt is voor mij?

    Heb je medicijnen nodig?

    Dan schrijft jouw arts een recept voor. Op dit recept staat altijd welke werkzame stof jij moet krijgen. Jouw apotheek geeft je vervolgens het juiste medicijn voor deze stof. Het merk maakt daarbij dus niet uit. Als er een voorkeursmedicijn is, krijg je dat. Je krijgt sowieso altijd een medicijn dat goed werkt: alle medicijnen zijn namelijk goedgekeurd op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het voorkeursmedicijn minder goed werkt.

    Liever een ander merk?

    Dan betaal je alles zelf. Behalve als jouw arts heeft bepaald dat het voorkeursmiddel voor jou medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat je om medische redenen een speciale samenstelling, dosering of toedieningsvorm van het medicijn nodig hebt.

    Je medicijn moet natuurlijk wel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan om het vergoed te krijgen. Je checkt dit heel eenvoudig op Medicijnkosten. Vaak zal dit geen enkel probleem zijn. In het GVS staan alle geregistreerde medicijnen en het medicijn dat je huisarts of apotheek voorschrijft zal hier praktisch altijd in staan.

  • En als het voorkeursmedicijn er niet is? Ik heb het wel nodig

    Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom hebben we met fabrikanten de afspraak dat voorkeursmedicijnen het hele jaar beschikbaar moeten zijn. En als het toch een keer voorkomt, laten we je natuurlijk niet in de kou staan. In dat geval krijg je van je apotheker een medicijn van een ander merk waarvan de werking precies hetzelfde is. 

    Dat medicijn moet natuurlijk wel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan om het vergoed te krijgen. Je checkt dit heel eenvoudig op Medicijnkosten. Vaak zal dit geen enkel probleem zijn. In het GVS staan alle geregistreerde medicijnen en het medicijn dat je huisarts of apotheek voorschrijft zal hier praktisch altijd in staan. Hou er ook rekening mee dat het eigen risico van toepassing is.

Het voorkeursbeleid: mogelijk gunstig voor jou

Voor medicijnen geldt het eigen risico. Doordat je zorgverzekeraar vaak alleen het goedkopere medicijn vergoedt, valt het eigen risico dat jij zelf moet betalen mogelijk lager uit. Dat is dan mooi meegenomen toch?

Door de apotheek zelf bereide geneesmiddelen

Wordt een geregistreerd geneesmiddel door de hoge kosten niet toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)? Of heeft de overheid nog geen besluit genomen om een medicijn op te nemen in het GVS? Dan kan de apotheek dit middel zelf bereiden. Deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.