Medicijnen. Hoe zit dat nu precies?
Fijn dat er medicijnen zijn, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Welke medicijnen en tot welk bedrag je vergoed krijgt door de basisverzekering, wordt ieder jaar door de wetgever bepaald. En vastgelegd (geregistreerd) in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Wil je precies weten om welke medicijnen het gaat? Check het bij Medicijnkosten.
Alternatieve geneesmiddelen staan niet in het GVS. Gelukkig worden deze in de meeste gevallen vergoed door de aanvullende verzekeringen van OHRA.
Goed om te weten
Helaas… je moet vaak bijbetalen
Een deel van de medicijnen die je nodig hebt, betaal je zelf omdat ze onder het (vrijwillig) eigen risico vallen. Dat geldt niet als:
- je nog geen 18 jaar bent
- je je eigen risico al hebt opgemaakt
- jouw medicijn (de werkzame stof) op de lijst voorkeursgeneesmiddelen vanaf 2025 (pdf) of op de lijst voorkeursgeneesmiddelen 2024 (pdf) staat. Voor de dienstverlening van de apotheek betaal je nog wel het eigen risico
En kost een medicijn meer dan de maximale vergoeding die in het GVS staat? Dan betaal je ook een eigen bijdrage. Deze geldt altijd en voor iedereen, dus ook als je jonger bent dan 18 jaar. Het goede nieuws is, dat veel van onze aanvullende verzekeringen een vergoeding voor de eigen bijdrage bieden.
Het voorkeursbeleid: je krijgt het goedkoopste medicijn
Misschien heb je het al meegemaakt bij de apotheek: je medicijnen zijn op en bij de apotheek krijg je ineens een heel ander medicijn. Een ander merk, een andere verpakking… Op je vraag of je je oude, vertrouwde medicijn mee kunt krijgen, antwoordt de apotheker dat dit andere medicijn (het zogenaamde voorkeursmedicijn) precies dezelfde werking heeft. En dat deze vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Voor de voorkeursmedicijnen op de lijst voorkeursgeneesmiddelen vanaf 2025 (pdf) of op de lijst voorkeursgeneesmiddelen 2024 (pdf) betaal je geen (vrijwillig) eigen risico. Voor de dienstverlening van de apotheek geldt wel het eigen risico.
Omdat de wetgever de zorgkosten wil beperken, moet iedere zorgverzekeraar een zogenaamd voorkeursbeleid voor medicijnen voeren. Ook wij. Kort gezegd houdt dat in dat wij voor een aantal medicijnen met dezelfde samenstelling, alleen het goedkoopste medicijn vergoeden: het voorkeursmedicijn. Soms zijn uitzonderingen mogelijk. Meer weten? Lees dan even verder.
Kosten die jouw apotheek rekent voor de dienstverlening
Als je jouw medicijnen ophaalt of ontvangt, betaal je voor de service van de apotheek. Deze servicekosten kun je niet weigeren. Ze worden toegevoegd aan de totaalprijs van jouw medicijnen. Ontvang je een vergoeding voor jouw medicijnen? Dan krijg je de kosten van het medicijnen én apotheekkosten vergoed uit jouw basisverzekering. Meer weten? Lees dan even verder.
Makkelijk: de online apotheek
Bestel je medicijnen online en laat ze thuisbezorgen. Wel zo makkelijk! Met je persoonlijke pagina bij BENU Apotheken. Bekijk de mogelijkheden!