Eigen risico of eigen bijdrage betalen. Hoe doe je dat?
Stel, je haalt medicijnen op bij je apotheek. Voor deze medicijnen geldt het eigen risico en de eigen bijdrage. Dan betaal je dus eerst een deel zelf, voordat je een vergoeding krijgt. Hoe je dit betaalt, hangt van de situatie af. We leggen het je graag uit.
Je zorgverlener stuurt de rekening naar ons
Wij betalen je zorgverlener en schieten het eigen risico en de eigen bijdrage voor. Vervolgens sturen we jou een overzicht van de kosten die wij betaald hebben en welk bedrag je aan ons terug moet betalen. Dit doe je op dezelfde manier als waarop je je premie aan ons betaalt: via een automatische incasso, een rekening of een AcceptEmail. Je krijgt geen aparte rekening voor het eigen risico, als je dit gespreid vooruitbetaalt.
Je ontvangt de rekening van je zorgverlener
Je declareert je rekening. Wij kijken of je het eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen. Is dat het geval? Dan trekken we dit bedrag af van de vergoeding waar je recht op hebt. Het bedrag dat overblijft, maken we aan je over.
We rekenen één keer per 3 maanden met je af
Dus niet iedere keer als je een zorgverlener of de apotheek bezoekt. Wil je weten hoeveel eigen risico je al hebt betaald? Mijn OHRA Zorgverzekering geeft je inzicht in je zorgkosten.
Hoe zit het met het eigen risico voor een ziekenhuisbehandeling?
Het is een beetje een technisch verhaal, maar we leggen graag uit hoe ziekenhuizen declareren en hoe wij de kosten verrekenen met het eigen risico.
-
Zo declareert een ziekenhuis jouw zorgkosten
Ziekenhuizen declareren jouw behandelingen rechtstreeks bij OHRA met een diagnosebehandelingscombinatie (DBC). Een DBC-zorgproduct omvat het totale traject vanaf de diagnose van de specialist tot en met de (eventuele) ziekenhuisbehandeling die hieruit volgt. Een DBC-zorgproduct bestaat dus uit alle activiteiten van een ziekenhuis en de medisch specialisten die volgen op jouw zorgvraag.
Voor het totaal van de verleende zorg wordt 1 bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag is een totaalbedrag dat tussen zorgverlener en zorgverzekeraar is overeengekomen voor de betreffende DBC-zorgproductcode (de code waarmee ziekenhuizen een zorgproduct declareren).
Een DBC-zorgproduct stopt als jouw behandeling klaar is. Of na een bepaald aantal dagen bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
- eerste consult in ziekenhuis: 90 dagen
- vervolg ziekenhuiszorg: 120 dagen
- operaties: 42 dagen
Duurt de behandeling langer of zijn er controles nodig? Dan wordt na het openen van het eerste DBC-zorgproduct een vervolgtraject (vervolg DBC-zorgproduct) aangemaakt.
Gemiddelde tarieven
De DBC-zorgproductcodes zijn vastgesteld door de NZa. De hieraan gekoppelde tarieven zijn gemiddelde prijzen. In de prijs zitten alle kosten inbegrepen die bij het traject horen. Het aantal handelingen of de duur van het (bel)consult heeft geen invloed op de totale prijs van een DBC-zorgproduct. Het tarief geldt ook als de hierin opgenomen zorg niet helemaal wordt verbruikt. Voor de ene patiënt is de prijs dus misschien te hoog (als de zorg niet verbruikt wordt), voor de andere te laag (als het (bel)consult een half uur duurt).
Datum verrekening eigen risico
Zorgkosten worden in principe verrekend met het eigen risico van het jaar waarin je de zorg krijgt. Maar de kosten van een DBC-(vervolg)zorgproduct tellen mee voor het openstaand eigen risico van het jaar waarin het DBC-(vervolg)zorgproduct is begonnen.
Als het ziekenhuis het vervolgtraject in een nieuw kalenderjaar opent, is dit extra vervelend. De openingsdatum van het traject bepaalt namelijk over welk jaar het eigen risico in rekening gebracht wordt. In dit geval geldt dan het volledige, nieuwe eigen risico van dat nieuwe kalenderjaar.
Je zorgverlener kan je precies vertellen of en wanneer er een vervolgtraject (of vervolg DBC) geopend wordt.
Video over kostenberekening
De NZa heeft de route van ziekenhuisbezoek tot rekening in beeld heeft gebracht. In een video geeft de NZa uitleg over hoe declaraties in ziekenhuizen werken, wat artsen registreren en hoe dit eindelijk een ziekenhuisrekening. Bekijk de video.