Net verhuisd? 5 tips om je snel thuis te voelen

Twee kinderen pakken verhuisdoos uit

Stel je bent net verhuisd. Alleen, of samen met je partner, kinderen en/of huisdieren. Voordat je verhuisde hebben jij en je partner nog flink geklust. Jullie knapten de vloeren op, werkten de scheurtjes en boorgaten in de muren weg en schilderden de muren. Helemaal naar jullie smaak! Maar het lijkt wel of het huis nog steeds de geschiedenis van de vorige bewoners uitademt. Je ruikt de vers geschilderde muren, maar er ontbreekt nog iets… Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich snel thuis voelt in jullie nieuwe woning?

We helpen je graag op weg

Tip 1. Weg met die verhuisdozen

Na de verhuizing zak je moe maar voldaan neer op de eerste de beste stoel die er staat. Overal in huis staan de verhuisdozen nog. En je weet nog niet zeker waar je de spullen wilt opbergen of neerzetten. Sterker nog, je weet niet eens of je deze spullen allemaal houdt. De onuitgepakte dozen geven een gevoel van onrust en het lijkt wel of je nog steeds aan het verhuizen bent. Wil je snel van deze onrust af? Vat de koe bij de horens en pak kamer voor kamer, doos voor doos uit. De inhoud van de dozen verdeel je over 3 stapels:

  • 1 stapel om weg te geven of weg te gooien
  • 1 stapel om op te bergen
  • 1 stapel om je huis mee te decoreren

En je mag hier best een beetje ‘streng’ zijn voor jezelf: met een stopwatch lukt het makkelijker om snel knopen door te hakken. In iedere doos kom je vast iets tegen wat een stukje geschiedenis vertelt, iets dat jullie kenmerkt. Dat betekent 2 vliegen in 1 klap. Je ruimt je spullen efficiënt en snel op en je laat je herinneringen tot leven komen. Zo zet je de eerste stappen naar jullie eigen geschiedenis in het nieuwe huis.

Tip 2. Alles en iedereen een vaste plek

Zorg ervoor dat je vaste routines creëert. Denk aan veelgebruikte spullen die je een vaste plek geeft, zoals keukenapparatuur, bestek, sleutelbossen en papierwerk. Met goede, vaste opbergplekken voorkom je dat spullen in je huis blijven verhuizen. Dat geeft rust en je huis voelt al snel als een plek waar alles klopt: Een vertrouwde plek die bijdraagt aan je thuisgevoel. Naast een vaste plek voor je spullen is een vertrouwde plek voor jou, je partner en/of je kinderen belangrijk voor een thuisgevoel. En heb je huisdieren? Die voelen zich stukken rustiger op een vaste stek.

Tip 3. Laat je kinderen meebepalen over de inrichting van hun slaapkamer

Heb je kinderen en wil je dat ze zich snel thuis voelen, laat ze dan zelf meebepalen. Over de inrichting, het thema van hun slaapkamer of de kleur(en) van de muren. Laat hun creativiteit de vrije loop en laat ze zelf 1 wand beschilderen of beplakken. Of maak een complete wand met schoolbordverf waarop je kinderen hun dagelijkse portie creativiteit kwijt kunnen. Of hun pas geleerde tafels of to-do-lijstjes. Voordat je het weet voelt hun slaapkamer al snel als een eigen domein en hangt er een bordje op de deur met: Verboden voor papa en mama.

Tip 4. Laat je hond of kat wennen aan nieuwe plek

Maakt een hond of kat deel uit van je gezin, houd hier dan voor en tijdens de verhuizing al rekening mee. Zorg dat de verhuizing zo stressloos mogelijk verloopt en dat je hond of kat zijn spullen herkent in het nieuwe huis. Heeft je maatje snel stress, dan helpt je dierenarts je graag aan een kalmerend middel. Na de verhuizing geef je jouw huisdier zo snel mogelijk een vaste plek. Hij went snel als zijn oude, vertrouwde speeltjes en spullen in het nieuwe huis staan. Heb je een hond, zorg dan voor vaste gewoontes en laat hem langzaam het hele huis verkennen. Heb je een kat, kijk dan uit dat hij de eerste 3 weken niet naar buiten glipt.

Laat je kat niet schrikken

Houd er rekening mee dat katten zich vaak erg hechten aan hun huis en omgeving. Wil je voorkomen dat je kat op zoek gaat naar zijn oude woning? Regel dan tijdens het verhuizen een speciale kattendoos met speeltjes, krabpaal en het vertrouwde mandje. Je neemt je kat in deze doos mee in jouw auto, want je kat vindt het fijn als je dicht bij hem blijft. Zijn jullie aangekomen in het nieuwe huis, laat je kat dan rustig de nieuwe omgeving verkennen in een gesloten kamer. En blijf even bij het diertje, zo stel je hem op zijn gemak. Als je de ruimte verlaat, sluit de deur dan goed. Zo voorkom je dat je kat schrikt van alle drukte tijdens het verhuizen en naar buiten ontsnapt.

Een hond is een gewoontedier

Grote, onverwachte veranderingen hebben veel invloed op je hond. Bereid je de verhuizing voor je hond goed voor, dan voorkom je veel stress voor het beestje. Zo is het een idee om voor de verhuizing je hond al rond te laten snuffelen in het nieuwe huis. Zet je hier ook alvast zijn speeltjes en lievelingsmand neer, dan voelt de nieuwe plek al een beetje vertrouwd. Na de verhuizing keer je zoveel mogelijk terug naar oude gewoontes, bijvoorbeeld het vertrouwde eet- en wandelpatroon van je hond. Maak extra tijd voor een aantal lange wandelingen in de buurt. Let op! Laat je hond niet zomaar loslopen, want hij weet de weg naar huis nog niet. Is je hond gechipt, geef dan je nieuwe huisadres door. Je regelt dit via de dierenarts.

Tip 5. Kennismaken met de buurt? Bezorg persoonlijk je uitnodiging.

Het liefst wil je je huis tot leven brengen en zo snel mogelijk mensen in de buurt leren kennen. Een leuk idee is dan om een uitnodiging rond te sturen voor een kennismaking. Of, beter nog, overhandig ze persoonlijk deur aan deur. En heb je kinderen die dit ook leuk vinden, laat ze dan meehelpen. Zeker weten dat de meeste buren zo’n persoonlijke uitnodiging niet snel afslaan. Zo leer je vanzelf de buurt kennen en maak je al gauw nieuwe vrienden. En die muren in je huis? Die vullen zich in snel tempo met jullie nieuwe geschiedenis.

Wil je alles goed geregeld hebben voor je huis? Vergeet dan ook niet je bestaande verzekeringen te wijzigen of nieuwe woonverzekeringen af te sluiten.

 

Ook interessant voor jou