Dekking voor drones
Het gebruik van drones neemt een vlucht. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en voor elke portemonnee vind je wel een geschikte drone. Misschien heb je er zelf al één of wil je er één aanschaffen. Weet jij dan wat de regels zijn voor het vliegen met een drone? En hoe zit het met de verzekering als je drone crasht en schade aanricht?
Regels vliegen met een drone
Vanaf 30 december 2020 gelden er nieuwe regels voor drones. Dit zijn Europese regels die in alle landen van de Europese Unie (EU) gelden. Welke regels precies gelden, hangt af van het risico op een ongeluk tijdens het vliegen. Gebruik je de drone alleen recreatief en vlieg je met een lichte drone tot 2 kilo of een speelgoeddrone tot 250 gram? Dan is de kans groot dat je vlucht onder laag risico valt. Houd in elk geval rekening met deze regels:
Voor het vliegen
- Je moet je bij de RDW registreren als je een drone hebt. Dit hoeft niet als je drone lichter dan 250 gram weegt en geen camera heeft of als je een speelgoeddrone hebt.
- Als je drone zwaarder dan 250 gram weegt moet je een vliegbewijs halen. Als je met je drone gaat vliegen moet je het vliegbewijs altijd bij je hebben.
- Weegt je drone tussen de 500 gram en 2 kilo? Dan moet je ook een vaardigheidsbewijs hebben.
Tijdens het vliegen
Net zoals er verkeersregels zijn voor je auto, zijn er ook regels voor een drone. Je bent met je drone namelijk onderdeel van het luchtverkeer. De belangrijkste regels voor lage risico vluchten zijn:
- Je moet minimaal 16 jaar zijn om een drone te besturen. Als je jonger dan 16 jaar bent mag je alleen onder begeleiding vliegen. De begeleider moet een vliegbewijs hebben als de drone zwaarder dan 250 gram weegt. Deze regel geldt niet voor speelgoeddrones
- Check altijd waar je mag vliegen. Je voorkomt daarmee dat je in no fly zones vliegt, zoals luchthavens
- Houd de drone altijd in het zicht
- Vlieg niet in de buurt van hulpdiensten (zoals een traumahelikopter) en land direct als er ander vliegverkeer aankomt
- Vlieg niet hoger dan 120 meter
- Gebruik de drone niet binnen de bebouwde kom en vlieg niet boven bebouwing en wegen
- Houd rekening met de regels voor vliegen boven mensen en respecteer de privacy van anderen
- Vlieg alleen overdag bij daglicht
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over vliegen met drones.
Drone veroorzaakt schade aan anderen
Dat je drone kapotgaat bij een slechte beweging is al niet leuk. Maar schade aan anderen of aan de spullen van een ander veroorzaken is helemaal vervelend. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid en het vergoeden van de schade? Verzekeraars maken verschil tussen beroepsmatig en recreatief gebruik. Vlieg je voor de fun met je drone en verdien je er geen geld mee? Of heb je een speelgoeddrone cadeau gegeven aan je kind? Dan valt dat onder recreatief gebruik. Recreatief gebruik valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Check nog wel even de polisvoorwaarden van je verzekering, want niet iedere verzekeraar heeft deze dekking.
Voor vliegen met drones van meer dan 25 kilo en/of voor beroepsmatig gebruik gelden strengere regels en moet je een aparte drone verzekering afsluiten.
Drone beschadigd of gestolen
Stel de landing van je drone gaat niet zo soepel of je stuurt net te laat. Bam, drone kapot. Gebeurt je dit buiten op een plek waar je mag vliegen, dan is de schade aan je drone verzekerd met de extra dekking Buiten het huis via je inboedelverzekering. In je huis is de schade aan je drone meestal meeverzekerd met een All-Risk inboedelverzekering. Dat geldt trouwens ook als je mooie drone wordt gestolen bij een inbraak.
Heb jij een drone of wil je er één aanschaffen?
Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de wetten en regels. De regering scherpt de regels regelmatig aan door de toenemende populariteit van drones. Het is verleidelijk om je drone bij aankoop meteen in je tuin uit te proberen. Doe dat niet! Kies zeker voor de eerste vluchten een rustig gebied zonder verkeer en bebouwing uit. En leer hoe je je drone gecontroleerd kunt laten vliegen.