Wat te doen bij bosbrand op vakantie

Bosbranden in Griekenland, Frankijk of Spanje; ze komen door de hetere zomers steeds vaker voor. En als je vlakbij een bosbrand op vakantie bent, kan dat voor een angstige en onzekere situatie zorgen. Maar weet jij wat te doen bij een bosbrand tijdens jouw vakantie? Lees meer over hoe je jezelf kunt voorbereiden en in veiligheid brengt als het je overkomt. 

Check de locatie van bosbranden voor je vertrekt 

Helaas komen bosbranden de laatste jaren steeds vaker voor in Zuid-Europa. Denk aan de bosbranden in Griekenland en Zuid-Frankrijk de afgelopen jaren. Ga je in Zuid-Europa op vakantie, check dan van tevoren het reisadvies voor de meest actuele informatie over je vakantiebestemming. 

Als je boekt bij een reisorganisatie  

Zijn er branden dichtbij je vakantiebestemming? Neem dan contact op met je reisorganisatie. Zij kunnen je meer vertellen over de situatie op je bestemming en de gevolgen voor jouw vakantie. Soms kunnen ze je een andere bestemming aanbieden.  

Als je je vakantie zelf boekt  

Kijk waar de branden precies woeden zodat je veilig naar je bestemming kunt reizen en houd het nieuws goed in de gaten. Wil je je reis of vakantie toch annuleren? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij en accommodatie om het ticket en je reservering te annuleren en/of om te boeken. Met een annuleringsverzekering kun je mogelijke kosten van het annuleren verzekeren. Lees hier meer over in onze blog ‘Bosbranden op je vakantie. Zo zit het met je reisverzekering’. 

Wat te doen als er op vakantie een bosbrand uitbreekt 

Ben je al op je vakantiebestemming en breekt er in jouw regio een bosbrand uit? Blijf dan goed oppassen. Bosbranden zijn onvoorspelbaar en verspreiden zich snel. Vraag je accommodatie, reisorganisatie of campingbeheerder naar de actuele situatie en welke maatregelen ze nemen. Vraag ook alvast naar vluchtroutes of verzamelplaatsen. Als er instructies komen van de lokale autoriteiten voor bijvoorbeeld evacuatie; volg deze dan altijd op.  

Neem ook zelf alvast maatregelen zodat je jezelf en je reisgezelschap snel in veiligheid kunt brengen als de bosbrand dichterbij komt: 

  • Bekijk alvast waar de vluchtroutes of verzamelpunten zijn in of bij je accommodatie of op de camping. 
  • Ben je met de auto? Zet deze dan alvast in de juiste richting zodat je snel weg kunt rijden. 
  • Zorg dat je een vluchttas klaar hebt staan met in elk geval: 

    - Belangrijke spullen, zoals je telefoon, paspoort of identiteitsbewijs 
    - Een oplader voor je telefoon en het liefst een powerbank voor als      de stroom uitvalt 
    - Flessen water en wat te eten 
    - Creditcard of geld 
    - Autosleutels 
    - Medicijnen 
    - Bril of lenzen 

Neem nooit de lift als je snel moet evacueren! 

Oog in oog met een bosbrand. Wat te doen? 

Het kan gebeuren dat je geen waarschuwing krijgt, en er onverwachts een bosbrand uitbreekt. Ben je in zo’n gevaarlijke situatie? Dan is het belangrijk dat je weet wat te doen als je oog in oog staat met een bosbrand.  

  • Bel direct het noodnummer van het land waar je bent en geef zo precies mogelijk je locatie door.  
  • Kijk naar de rook die van de brand afkomt om te bepalen in welke richting de bosbrand zich beweegt. Loop vervolgens dwars van die richting weg. Dus niet voor de brand uitlopen en ook niet richting de brand lopen. Komt de brand bijvoorbeeld uit het zuiden en beweegt deze richting het noorden, loop dan richting het oosten of westen.  
  • Loop, als het kan, richting water, een openbare weg, bebouwd gebied of andere plek met weinig planten en bomen. 

Zo ga je écht goed op reis

Je gaat natuurlijk past écht met een gerust hart op vakantie met een goede reisverzekering. Daar ben je bij OHRA voor aan het juiste adres. Je bent al in 3 minuten verzekerd en kiest per reis zelf voor Europa of Werelddekking. Zo ga je echt helemaal voorbereid op vakantie. Alvast veel plezier!

Lees ook onze blog Help! Extreme hitte op vakantie in Zuid-Europa. Wat nu?  

Ook interessant voor jou

Je caravan inpakken

Handige tips

De beste reisverzekering voor jou

Kort of doorlopend?

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.