Help! Extreme hitte op vakantie in Zuid-Europa. Wat nu?

Zonnebril, zwembroek, strandlaken. Check! De vakantie kan beginnen, je kijkt helemaal uit naar die heerlijke zon. Maar dan zie je dat er extreme hitte wordt voorspeld op jouw camping in Zuid-Europa. Een zonnetje is fijn, maar bij een hittegolf moet je maatregelen nemen om niet oververhit te raken. We geven je graag wat tips om goed met die extreme hitte om te gaan, ook als je met je tent, caravan of huisdier op pad gaat. 

Neem maatregelen bij een hittegolf

Extreme hitte kan gevaarlijk zijn. Je lichaam kan oververhit raken en dat kan in het ergste geval tot een hitteberoerte leiden. Neem dus maatregelen bij een hittegolf en zorg dat je: 

  • Zoveel mogelijk uit de zon blijft en je zo weinig mogelijk inspant. Zoek verkoeling op, bijvoorbeeld bij het water, met een koel voetenbad of een natte handdoek in je nek. 
  • Een zonnebrandcrème gebruikt met hoge factor als je tóch de zon in gaat. 

  • Loszittende, lichte kleding draagt. Linnen en katoen zijn dan de fijnste stoffen om te dragen. 

  • Veel water drinkt om gehydrateerd te blijven en zo min mogelijk alcohol. 

Lees ook onze blog over koel houden van je huis in de zomer. 

Extreme hitte in Zuid-Europa met je caravan of tent 

Als de temperatuur maar blijft stijgen, is het al snel niet meer aangenaam in je caravan of tent. Maar hoe zorg je ervoor dat de extreme hitte nét wat beter te doen is in je caravan of tent? 

Zorg voor schaduw 

Het verschil tussen de felle zon en schaduw is enorm. Zet je caravan of tent daarom liever niet in de zon, maar zoek een plekje onder een boom of naast een gebouw. Kun je geen schaduwplek vinden op jouw camping in Zuid-Europa? Ga dan voor een schaduwdoek of parasol. Hiermee creëer je ook schaduw en zorg je dat het net iets minder warm wordt in je caravan of tent. 

Ventileer goed 

Met extreme hitte houd je misschien het liefst je caravan of tent zoveel mogelijk dicht. Toch is het openzetten van je tent en de ramen en deuren van je caravan een goed idee. Hierdoor blijft de lucht in je caravan of tent in beweging en voelt het minder warm aan. Heb je een ventilator meegenomen? Zet die dan ook zeker aan! 

Gebruik handdoeken of zonwerende folie 

Door handdoeken aan de buitenkant van je caravan of tent te hangen, zorg je ook voor minder warmte. Doe dit vooral bij de ramen, zodat je de warmte echt buitenhoudt. Ook kun je zonwerende folie op de ramen van je caravan plakken. Dat kost even wat moeite, maar het scheelt enorm. Verder kun je je tent ‘afkoelen’ door er wat koud water overheen te gieten. Pas op; niet te veel anders kan het gaan lekken.  

Extreme hitte in Zuid-Europa met je huisdier 

Voor je lieve hond of kat is extreme hitte ook pittig. Houd je viervoeter daarom extra goed in de gaten op vakantie; je moet er niet aan denken dat ie last krijgt van oververhitting. Zorg altijd dat er genoeg schaduw is, dat hij genoeg te drinken heeft en laat je huisdier niet over hete stenen of asfalt lopen. Ook zijn er verschillende manieren om voor extra verkoeling te zorgen bij je huisdier. 

Gebruik een koelmat  

Neem een koelmat mee voor je hond of kat. Deze matten zijn gevuld met een speciale gel die verkoelend werkt. Leg de mat in de schaduw en je huisdier kan lekker koel liggen. Geen koelmat? Leg je viervoeter dan op een natte doek, dat werkt ook verkoelend! 

Maak een verfrissend badje 

Laat je huisdier lekker pootjebaden in een badje met een laagje water. Dit water moet fris, maar niet ijskoud zijn. Belangrijk hierbij: laat je hond of kat nooit zonder toezicht in een zwembadje spelen! 

Zorg voor verkoelende snacks  

Wist je dat je een verkoelende snack voor je viervoeter zelf in een handomdraai maakt? Zo’n snack is ideaal bij extreme hitte, want ze zijn fris, lekker én zorgen voor veel vocht! Vul bijvoorbeeld de kong van je hond met een beetje water, yoghurt en zacht fruit en leg ‘m in de vriezer. Of maak kattenijsjes door wat natvoer te pureren met een beetje water of kattenmelk en het mengsel daarna in een ijsblokjeshouder te gieten. 

Noodweer of extreme hitte in Zuid-Europa  

Met onze tips kun je hopelijk lekker blijven genieten van je vakantie in Zuid-Europa, ook bij extreme hitte. Maar natuurlijk kun je ook met ander extreem weer te maken krijgen tijdens je vakantie, zoals hagel, regen of overstroming. Dan is het belangrijk om te weten wat je het beste kunt doen. Ga naar onze pagina over noodweer en lees alle handige tips. 

Zo ga je écht goed op reis

Je gaat natuurlijk past echt met een gerust hart op vakantie met een goede reisverzekering. Daar ben je bij OHRA voor aan het juiste adres. Je bent al in 3 minuten verzekerd en kiest per reis zelf voor Europa of Werelddekking. Zo ga je echt helemaal voorbereid op vakantie. Alvast veel plezier!

Ook interessant voor jou

Je caravan inpakken

Handige tips

De beste reisverzekering voor jou

Kort of doorlopend?

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.