Bosbranden op je vakantiebestemming. Deze verzekeringen helpen je.

Door de steeds hetere zomers, komen bosbranden steeds vaker voor op populaire vakantiebestemmingen. Bosbranden zijn levensgevaarlijk en laten vaak een spoor van verwoesting na. Krijg je er mee te maken op jouw bestemming, dan betekent dat meestal einde vakantie. Wij vertellen je graag meer over de verzekeringen die je in zo’n situatie kunnen helpen.

Check voor je vertrekt

Ga je op vakantie waar vaak bosbranden ontstaan? Check dan van tevoren het reisadvies voor de meest actuele informatie over je vakantiebestemming of check waar de branden precies woeden. Heb je je vakantie geboekt bij een reisorganisatie? Neem daar dan direct contact mee op.

Je vakantie annuleren voordat je vertrekt

Vakantie met reisorganisatie (pakketreis)

Ben je nog niet op je bestemming en wil je je reis annuleren vanwege een bosbrand op of in de buurt van jouw bestemming? Neem dan direct contact op met je reisorganisatie. Je kunt dan vaak een (vergelijkbare) andere bestemming aangeboden krijgen of je geld terugkrijgen.

Vakantie zonder reisorganisatie

Ga je zonder reisorganisatie op reis en zijn er bosbranden op je vakantiebestemming? Dan kun je proberen of je je accommodatie of vlucht kunt omboeken.

Je kunt natuurlijk ook je reis helemaal annuleren. Heb je een reis met accommodatie geboekt, en kun je daar door een bosbrand niet meer verblijven? Dan is het goed als je een annuleringsverzekering hebt. Zo ontvang je een vergoeding voor de gemaakte kosten.

Je vakantie afbreken door bosbranden

Vakantie met reisorganisatie (pakketreis)

Als er bosbranden ontstaan op je bestemming is dat natuurlijk een hele nare situatie. Als je bij een reisorganisatie hebt geboekt, zullen zij je helpen met vervangende accommodatie, vervoer en de vergoeding voor eventuele extra kosten die je maakt. Je krijgt de annuleringskosten in het geval van een pakketreis niet vergoed via je annuleringsverzekering. Je kunt nog wel aanspraak maken op een vergoeding via het Calamiteitenfonds; dan moet je reisorganisator daar wel bij aangesloten zijn.

Vakantie zonder reisorganisatie

Ben je niet met een reisorganisatie op vakantie en moet je door bosbranden je vakantie afbreken? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je vaak helpen en advies geven, ook over een mogelijke vergoeding van je kosten.

Via je annuleringsverzekering krijg je een vergoeding voor de gemiste vakantiedagen wanneer je niet meer in je geboekte accommodatie kunt verblijven door een bosbrand en er geen alternatieve accommodatie is. Besluit je om geen gebruik meer te maken van je geboekte accommodatie vanwege een bosbrand, maar kun je daar nog wel verblijven? Dan heb je geen recht op een vergoeding.

Heb je schade door de bosbrand of heb je onkosten, bijvoorbeeld omdat je vervangende accommodatie of vervoer moet regelen? Dan is dit verzekerd met je reisverzekering. Bij OHRA kun je dan ook rekenen op onze hulpdienst. Je extra reis- en verblijfkosten worden dan betaald of vergoed.

Repatriëring valt niet onder je annulerings- of reisverzekering; hiervoor heeft OHRA geen verzekering.

Goed om te weten

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van je verzekeringen; als er al bosbranden waren op het moment dat je op vakantie ging, worden de kosten soms niet vergoed.

Let op: soms worden ‘bosbranden’ niet in de polisvoorwaarden van je reis- of annuleringsverzekering genoemd. Bij OHRA valt bosbrand onder ‘natuurgeweld’. 

Zo werkt het bij OHRA

Je moet er niet aan denken dat je op je vakantie overvallen wordt door een bosbrand. Het is vaak een ervaring die je niet in de koude kleren gaat zitten. Daarom is OHRA er voor jou om direct hulp te bieden in zulke situaties. Je kunt dan 24/7 rekenen op onze OHRA Hulpdienst. Bijvoorbeeld als je vervangend vervoer nodig hebt door een bosbrand. Een fijn idee!

Kies je voor de reisverzekering van OHRA, dan ben je niet alleen goed verzekerd bij schade, diefstal of verlies van je spullen.

Bij je reisverzekering kun je ook de extra dekking Annulering kiezen. Hiermee ontvang je bij annulering of het moeten afbreken van je vakantie een vergoeding voor niet genoten reisdagen tot € 1.500,- per persoon per reis.

Kies je ook onze annuleringsverzekering? Dan ontvang je ook, per persoon per reis, een vergoeding voor de gemiste reisdagen wanneer je geen gebruik meer kunt maken van je geboekte accommodatie. Je kunt kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering of een kortlopende annuleringsverzekering voor 1 vakantie.

Slim dus om nog even je verzekeringen te checken voordat je op vakantie gaat!

Lees ook onze blog over wat te doen bij bosbranden tijdens je vakantie.

Ook interessant voor jou

Je caravan inpakken

Handige tips

De beste reisverzekering voor jou

Kort of doorlopend?

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.