5 tips om weer op de motor te stappen na een motorongeluk

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook als je regelmatig een ritje maakt op je motor. Maar wat als je tijdens het motorrijden een ongeluk krijgt en het hierdoor spannend vindt om weer te gaan rijden? Lees onze 5 tips om na een ongeluk weer met vertrouwen op de motor te stappen.

Rijangst na een motorongeluk 

Heb je een ongeluk gehad tijdens het motorrijden? Dan kan het spannend zijn om weer op je motor te stappen. Je bent bijvoorbeeld bang opnieuw een ongeluk te krijgen. Ervaar je deze angst tijdens het rijden, dan heb je een vorm van ​​rijangst. Na een ernstig ongeluk krijg je misschien last van een posttraumatische stressstoornis. Dit is een angststoornis die kan ontstaan nadat je iets heel heftigs hebt meegemaakt. In dat geval kun je, ook als je niet op de motor zit, angstig zijn dat de situatie nog een keer gebeurt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van je rijangst na een motorongeluk af te komen. 

Oefen in een veilige omgeving 

In een rustige situatie zonder verkeer opnieuw de basis van het motorrijden oefenen, is een goede manier om je zelfvertrouwen achter het stuur terug te krijgen. Je kunt dit samen met een rijcoach doen die veel weet over rijangst of zelf oefenen op een terrein of weg waar je je veilig voelt. Heb je het gevoel dat je het rijden met vertrouwen onder de knie hebt, dan kun je langzaam weer de weg op. Je kiest daarbij zelf de routes die je aandurft en bepaalt zelf hoe vaak en hoe lang je rijdt. 

Leer van je ervaring 

Een motorongeluk maakt je misschien angstig, maar je kunt de ervaring ook gebruiken om van te leren. Denk op een later moment terug aan het ongeluk en bedenk wat de oorzaak was en hoe je een ongeluk in de toekomst kunt helpen voorkomen. Was je bijvoorbeeld afgeleid, reed je net iets te hard of hield je niet genoeg afstand? Of kwam het door iets waar je zelf geen invloed op had? Stak er bijvoorbeeld een hert vlak voor je over en had je niet genoeg tijd om te reageren? Ook in dat geval kun je van de situatie leren, bijvoorbeeld door minder hard te rijden op wegen waar soms dieren oversteken. 

Laat je motor nakijken 

De kans is groot dat je motor tijdens je ongeluk is beschadigd. Is je motor total-loss? Dan is de enige optie om een andere motor te kopen. Is dit niet het geval, dan kun je je motor laten repareren. Vraag de garage of een expert om goed naar de motor te kijken, want niet alle schade is aan de buitenkant zichtbaar. Laat daarna alle beschadigingen repareren en kies ook voor een onderhoudsbeurt. Zo ga je met een gerust hart de weg op, omdat je weet dat alles weer werkt zoals het hoort. 

Vervang je motorkleding 

Is je motorkleding tijdens het ongeluk beschadigd? Koop dan nieuwe kleding voor het motorrijden. Met een helm, motorbroek, motorjas, motorhandschoenen en motorschoenen of -laarzen ben je goed beschermd. Na een ongeluk moet je je helm altijd vervangen, ook als deze niet zichtbaar beschadigd is. Je oude motorkleding kan je bovendien nog herinneren aan het moment van het ongeluk. Met nieuwe motorkleding vergeet je de nare gebeurtenis makkelijker.  

Werk aan je (rij)angst 

Als je bang bent om te rijden door een nare gebeurtenis, denk dan eens aan EMDR-therapie. Dit is een behandeling waarbij je door oefeningen met oogbewegingen leert omgaan met vervelende ervaringen. Of volg opnieuw rijlessen bij een instructeur die expert is op het gebied van rijangst. Deze instructeur helpt je om stap voor stap je angst aan te pakken in een veilige omgeving. 

Weer de weg op 

Een motorongeluk kan een heftige ervaring zijn, maar met bovenstaande tips ga je met meer vertrouwen de weg op. Luister naar je gevoel en stap alleen de motor op wanneer jij je daar weer goed bij voelt. Ben je bang dat het je niet lukt? Vraag dan om hulp. Een rijcoach of psycholoog kan je helpen je vertrouwen terug te krijgen. En je vrienden en familie kunnen je aanmoedigen als je iets gaat doen dat je spannend vindt. Zo werk je stap voor stap toe naar het moment dat je weer zonder zorgen op de motor stapt. 

Ook interessant voor jou