Een goede motorverzekering afsluiten. Handige tips waar je op moet letten
Het motorseizoen is weer begonnen; dat wordt weer eindeloos toeren met je motor. Misschien iets minder avontuurlijk, maar wel belangrijk is het afsluiten van een goede motorverzekering. Heb je een nieuwe motor of heb je je motor net weer van stal gehaald? Kijk dan welke motorverzekering het beste bij jou en je motor past of check of je huidige motorverzekering nog wel voldoet. Wij geven je tips waar je op moet letten als je een goede motorverzekering wilt afsluiten.
Een motorverzekering is verplicht, ook als deze stil staat
Zodra je een motor op jouw naam hebt staan, ben je verplicht een motorverzekering af te sluiten. Ook als je je motor even niet gebruikt (bijvoorbeeld in de winter), moet je motor minimaal WA verzekerd zijn. Wil je je motor toch uit de verzekering halen tijdens de winter? Laat dan eerst je motor schorsen bij het RDW. Je motor mag dan niet meer op de openbare weg staan en je kunt je verzekering tijdelijk stoppen.
3 typen motorverzekeringen
Er zijn 3 typen motorverzekeringen waar je uit kunt kiezen.
Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
Dit is de minimale verzekering die je voor je motor kunt afsluiten. Je bent dan verzekerd voor de schade van een ander als jij die veroorzaakt. Schade aan je eigen motor is dus niet verzekerd. Vaak kun je deze verzekering wel aanvullen met extra dekkingen, zoals een dekking voor diefstal, je accessoires of schade door weersomstandigheden.
De WA verzekering is de goedkoopste optie. Vaak wordt voor een WA verzekering gekozen als een motor ouder is dan 10 jaar. Of wanneer de dagwaarde van de motor niet meer in verhouding staat tot de premie die je betaalt voor een WA Plus- of Allrisk verzekering.
WA Plus
Met een WA Plus verzekering ben je verzekerd voor schade die jij bij een ander veroorzaakt met je motor, maar ook voor schade aan jouw eigen motor door bijvoorbeeld diefstal, brand, een botsing met dieren of storm.
De WA Plus motorverzekering is iets duurder dan de WA verzekering en wordt vaak gekozen als een motor tussen de 6 en 10 jaar oud is. Of wanneer de motor buiten staat en de kans groter is dat deze wordt gestolen.
All-risk
Wil je echt alle risico’s verzekeren? Dan is een All-risk motorverzekering handig. Je bent dan, boven op de dekking van WA Plus, ook verzekerd voor schade aan je eigen motor. Bijvoorbeeld door een eenzijdig ongeval of als je motor omvalt terwijl deze geparkeerd stond.
De All-risk verzekering is natuurlijk de duurste verzekering die je voor je motor kunt afsluiten. Deze wordt dan ook het meest voor jonge en waardevolle motoren afgesloten. Of wanneer de motor ook veel in de wintermaanden en bij slecht weer wordt gebruikt.
Tips voor het afsluiten van de juiste motorverzekering
Dat je allereerst naar de kosten van een motorverzekering kijkt is natuurlijk logisch. Maar bedenk ook dat er ook andere dingen belangrijk zijn bij het afsluiten van je motorverzekering. We zetten er een paar op een rij:
Check de voorwaarden
Schade wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Maar heb je toch een keer schade, dan wil je natuurlijk dat deze zoveel mogelijk vergoed wordt. En hoewel er leukere dingen zijn om te doen; duik toch even in die voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je schade hebt? En wanneer je motor gestolen wordt of wanneer je hem total loss rijdt; krijg je dan de dagwaarde, nieuwwaarde of aanschafwaarde vergoed? Allemaal zaken om vooraf even goed te checken.
Dekking en aanvullende dekkingen
Kijk goed wat gedekt is met de motorverzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je naast de normale dekkingen ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld de ongevallen opzittenden dekking, of een dekking voor je accessoires of rechtsbijstand.
Keuzevrijheid en flexibiliteit om je dekking aan te passen
Bij verzekeraars waar je direct zelf je motorverzekering online kunt afsluiten, heb je vaak ook de optie om zelf je verzekering 24/7 te beheren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de dekking van je motorverzekering aanpassen wanneer je situatie verandert. Wel zo makkelijk en snel.
Goede klantenservice en bereikbaarheid
Sommige verzekeraars bieden een lage premie, maar als er een keer iets is, zijn ze alleen per e-mail bereikbaar. Dat kan op het moment dat je dringende vragen hebt of hulp nodig hebt, erg vervelend zijn. Kijk dus naar de bereikbaarheid van verzekeraars en bel ze met wat vragen voordat je een motorverzekering afsluit; dan weet je direct of ze je goed en snel helpen.
Extra no-claimkorting
Heb je al een autoverzekering? Dan kun je bij sommige verzekeraars dezelfde no-claimkorting voor je motorverzekering ontvangen, als voor je autoverzekering. Of dezelfde no-claimkorting voor je tweede motorverzekering als je al een motorverzekering bij diezelfde verzekeraar hebt. Informeer daar dus naar.
Stallings-en beveiligingseisen
Verzeker je je motor tegen diefstal? Kijk dan welke eisen er aan de beveiliging en stalling van je motor worden gesteld. Anders kan het maar zo voorkomen dat je verzekeraar niet uitkeert bij diefstal.
Eigen risico
Check van tevoren wat je bij een verzekeraar betaalt aan eigen risico als je schade hebt. Dan kom je in elk geval niet voor verrassingen te staan. Meestal kun je zelf het eigen risico bepalen bij het afsluiten van je motorverzekering. Dit heeft natuurlijk invloed op de hoogte van je premie.
Pechhulp
Stilstaan met pech is natuurlijk het laatste wat je wilt als je net lekker aan het toeren bent. Let dus op of je met een motorverzekering standaard of via een extra dekking voor pechhulp verzekerd bent, en in welke situaties je hier op kunt rekenen.
Hoe zit het met de motorverzekering van OHRA?
- Je stelt zelf je motorverzekering samen en past hem aan wanneer je wilt
- Met een gemiddelde klantscore van 8,7 zit je bij de klantenservice van OHRA wel goed
- 3 jaar nieuw- en aanschafwaarderegeling bij een WA Plus of All-Risk verzekering, afhankelijk van de leeftijd van je motor op de dag van aankoop
- Standaard hulp bij schade en vergoeding van de kosten als je door o.a. een verkeersongeval, brand, diefstal niet meer met je motor kunt rijden
- Pechhulp in het buitenland met de All-Risk dekking
- Met de gezinsvoertuigregeling van OHRA krijg je dezelfde no-claimkorting voor je motor als je auto of eerste motor, als je al een auto- of motorverzekering bij OHRA hebt
- Kies zelf je eigen risico van 0, € 150,- of € 450,- ; hoe hoger je eigen risico hoe lager je premie
- Neem je een WA Plus of All Risk verzekering? Dan ben je verzekerd tegen diefstal als je motor aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Even samenvattend
Wil je een goede motorverzekering voor jouw motor afsluiten? Bedenk dan eerst wat je belangrijk vindt en kijk goed naar wat een motorverzekering je te bieden heeft. Een lage premie is fijn, maar als er een keer echt iets aan de hand is, wil je er vooral op kunnen vertrouwen dat alles snel en goed opgelost wordt voor je.
Bereken ook eens je premie voor de OHRA Motorverzekering. Binnen een paar minuten kun je misschien heel wat besparen en ga je straks verzekerd de weg op met een goede en betrouwbare motorverzekering. En dat rijdt toch net even fijner.