Op vakantie met je hond; zo bereid je je goed voor

Ga jij op vakantie met je hond? Leuk! Samen prachtige wandelingen maken en de nieuwe omgeving verkennen. Plus je hoeft geen tijdelijk onderdak te regelen. Relaxed met de hond op vakantie begint bij een goede voorbereiding. Wij geven je alvast 5 tips. Laat de vakantie nu maar komen!

5 tips voor met de hond op vakantie gaan

Van je hond chippen tot aan een autovakantie, we hebben 5 belangrijke dingen op een rij gezet. Lees mee!

1. Begin op tijd met vaccinaties 

Neem je je hond op vakantie mee de grens over? Dan moet hij verplicht de rabiësvaccinatie hebben gehad. De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek door de dierenarts worden gegeven. In sommige landen geldt dat er, voor vertrek, bloed bij je hond moet worden afgenomen. Daarmee kijken ze of er voldoende antistoffen tegen rabiës aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat je hond kort voor vertrek een behandeling tegen lintworm moet hebben gehad. Check van tevoren altijd goed de eisen van het land waar je naartoe reist. Hiervoor kun je terecht op de website Licg.nl.

2. Zorg ervoor dat je hond gechipt is

Honden moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Dit is een manier om je hond te identificeren. Gaat je hond mee op vakantie? Ook dan moet 'ie gechipt zijn. Het nummer van de chip moet in het inentingsboekje staan. Is je hond nog niet gechipt? Dit kun je bij iedere dierenarts in Nederland laten doen. En heb je een een OHRA Hondenverzekering? Dan wordt het plaatsen van een chip vergoed.

3. Regel een Europees huisdierenpaspoort van je hond

Het hondenpaspoort heb je nodig om met je hond op vakantie in Europa te gaan. In het Europees huisdierenpaspoort staan alle gegevens van je hond. Je dierenarts houdt hierin bij welke vaccinaties en behandelingen je hond gehad heeft. Heb je nog geen hondenpaspoort of ben je het kwijt? Vraag dan ruim voor je met je hond op vakantie gaat een nieuwe aan bij je dierenarts.

4. Op autovakantie met je hond? Hier let je op!

Ga je op autovakantie met je hond? Zorg er dan voor dat je je hond veilig in de auto vervoert. In sommige landen gelden er regels voor het vervoeren van je hond. In Duitsland mag je hond bijvoorbeeld niet los in de auto; je bent dan verplicht om je hond veilig vast te zetten tijdens de reis. Dit kun je doen met een speciale autogordel, een hondenrek of een autobench. Op de website Licg.nl vind je welke regels in verschillende Europese landen gelden. Is je hond niet gewend om mee te gaan in de auto? Dan kan het zijn dat 'ie misselijk wordt tijdens het rijden. Lees hoe je je hond van zijn misselijkheid af kunt helpen tijdens een autovakantie. 

Ga je op autovakantie met je hond in Nederland? Ook dan zijn er genoeg leuke uitjes en activiteiten die je samen kunt doen. 

5. Check de verzekering als je op vakantie met je hond gaat

Ook tijdens een vakantie met je hond zit een ongeluk in een klein hoekje. Er kunnen gevaarlijke planten of insecten zijn, de kans op een infectie is groter en het klimaat is anders. Kortom: je hond is in een omgeving die hij niet goed kent. Als je hond hulp nodig heeft, kan een behandeling niet altijd wachten totdat jullie terug zijn in Nederland. Je kunt je hond vaak aanvullend verzekeren via je huisdierenverzekering of je eigen reisverzekering. En ga je op autovakantie? Met de OHRA Autoverzekering is je hond op de aanvullende dekking 'Schade Inzittenden' ook meeverzekerd. Lees meer over een reisverzekering voor je hond

Gaat je hond niet mee op vakantie? Regel een pension

Neem je je hond toch liever niet mee op vakantie? Dan kun je 'm naar een pension brengen of op zoek gaan naar een thuisoppas. Lees hoe je een goed pension voor je hond kunt vinden. Ga je toch gezellig op vakantie met je hond? Een hele fijne vakantie samen! 

Met je hond op pad