Is je hond misselijk in de auto? Wij hebben tips

Als je een hond hebt en een auto, dan neem je ‘m waarschijnlijk regelmatig mee voor een ritje. Gezellig naar familie, vrienden of naar een mooie uitlaatplek. Misschien gaat je hond zelfs wel mee op autovakantie. Het kan zo zijn dat je hond misselijk is in de auto. Hij heeft dan last van wagenziekte, net zoals bij mensen. Hoe herken je de symptomen van wagenziekte en wat kun je doen als je hond misselijk is in de auto? 

Waarom wordt je hond misselijk in de auto?

Net als mensen hebben ook honden een evenwichtsorgaan. Een klein en ingewikkeld orgaan dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je recht loopt en niet steeds op de grond valt. Het evenwichtsorgaan raakt in de war als de bewegingen van je lichaam niet overeenkomen met wat je ogen zien. Iets wat regelmatig in de auto gebeurt. Het gevolg? Je hond wordt misselijk en kan gaan overgeven. Niet fijn, maar er zijn wel tips voor.

Soms zijn honden alleen misselijk in de auto als ze nog een puppy zijn. Dat heeft er vaak mee te maken dat een pup nog niet gewend is aan autorijden. In de meeste gevallen verdwijnt de wagenziekte zodra je hond wat ouder wordt. Maar het kan ook zo zijn dat de misselijkheid aanhoudt als je hond ouder is.

Hoe herken je dat je hond wagenziek is?

Heb je het idee dat je hond misselijk is in de auto? Vaak gedraagt je hond zich dan onrustig. Ook zijn er andere symptomen waar je op kunt letten. Denk aan:

  • Smakken
  • Hijgen
  • Constant likken van de lippen 
  • Veel kwijlen
  • Eventueel braken (bij extreme misselijkheid)

Wat kun je doen als je hond misselijk is?

Ten eerste: Frisse lucht. Zet een raampje open. Of stop af en toe en neem je hond - aangelijnd - mee naar buiten. Wat je niet wilt is dat je hond de auto met iets vervelends associeert. Want dan kan je nooit meer samen weg. Dat is zonde. Zorg er daarom voor dat je hond de auto als een fijne plek ervaart. Beloon ‘m bijvoorbeeld met snoepjes als hij de auto ingaat en blijf dit herhalen. 

Heb je nog een puppy? Probeer dan van begin af aan zoveel mogelijk auto te rijden. Het liefst iedere dag. Je hond zal dan snel gewend raken aan de auto. Handig als je straks bijvoorbeeld samen op autovakantie wilt. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Om je hond zo min mogelijk te laten bewegen in de auto, is het belangrijk dat je 'm goed vastzet. Hoe je dat doet? Lees hoe je je hond op een zo veilig mogelijke manier vervoert.

Heb je al veel geprobeerd, maar blijft je hond misselijk in de auto? Vraag dan de dierenarts om advies. Er bestaan namelijk ook medicijnen die je hond van zijn misselijkheid af kunnen helpen. Vaak zijn dit soort medicijnen aan de prijzige kant. Het kan daarom slim zijn om een hondenverzekering af te sluiten.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond vervoeren