Bescherm wat je dierbaar is
Kwispelt jouw viervoeter? Dat is een goed teken! Toch? Veel hondenbaasjes denken van wel, maar een hond kan een klacht of ziekte best goed verbergen. Gelukkig kun je je hond heel eenvoudig zelf controleren. Regelmatig thuis een honderzoek kost je maar een paar minuten. Zo leer je je hond beter kennen en merk je het sneller als er iets mis is. Of voorkom je erger. Want een gezonde hond is pas écht blij. En zo bescherm jij wat dierbaar voor je is!
Honderzoek? Zo doe je dat!
Het Honderzoek doe je regelmatig en eenvoudig thuis, en kost je maar 5 minuten van je tijd. Zoek een plekje waar je hond ontspannen is en waar jij hem veilig en van dichtbij kunt onderzoeken. Voor het onderzoek moet je hond staan, of iemand moet hem vasthouden.
1. Van een afstandje
Bekijk je hond van een afstandje in een voor je hond bekende omgeving. Is je hond alert? Is hij ontspannen? Of heeft ‘ie een opgetrokken buik of een bolle rug?
2. Bek & neus
Kijk goed naar de neus. Je hond hoort een vochtige neus te hebben, zonder wondjes, schilfers of snot. Til nu de lip van je hond op. Leg een hand onder de bek van je hond en plaats je duim op de onderlip.
3. Oren & ogen
Kijk goed naar de ogen van je vriend. De ogen horen schoon te zijn zonder uitvloeiing, zoals tranen of vuiligheid. Ze moeten beide goed open staan; knijpen met één of beide ogen kan een spoedgeval zijn.
4. Huid & vacht
Beoordeel de voedingstoestand van je hond. Voel met je hand over de ribbenkast. Bij een gezonde hond hoor je de ribben goed te voelen. Het is zelfs niet erg als je deze van de buitenkant kunt zien.
5. Pootjes & kont
Als laatste controleer je de zooltjes en nageltjes van de hond. Til hiervoor de pootjes één voor één op en kijk goed tussen de zoolkussentjes en teentjes of je geen bultjes, warmtes of klitten ziet.
Een hondenfeestje in het park: OHRA's honderzoek op dierendag
Als je onze video’s wilt bekijken, hebben we je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies voor de onderdelen:
- Delen en bekijken
Op 4 oktober waren we te vinden op populaire uitlaatplekken in Nederland. Daar lieten we hondenbaasjes zien hoe ze zelf honderzoek doen bij hun maatje. Daar kwamen heel wat enthousiaste honden en hun baasjes op af! En dit vonden de viervoeters er zelf van.
Goed om te weten
Met dit Honderzoek willen we je op een laagdrempelige manier enkele basisvaardigheden leren om je hond regelmatig te checken. Met deze 5 stappen is het Honderzoek niet helemaal compleet. Het luisteren naar het hart en het navoelen van de pols laten we graag over aan veterinaire professionals.
Het is verstandig om het Honderzoek goed te oefenen. Pas als je vaak gezien hebt wat voor jouw hond normaal is, valt het op als er bijzonderheden zijn. Oefen minimaal 1x per maand om ervoor te zorgen dat je een geoefend oog voor het Honderzoek ontwikkelt.
Als je bijzonderheden bij je hond goed kunt herkennen, kun je jouw dierenarts van nuttige informatie voorzien op het moment dat er iets met je trouwe viervoeter aan de hand is.
Belangrijk om te weten is dat jouw dierenarts de beste inschatting kan maken van de gezondheid van jouw hond.
Ook interessant voor jou
Gebitsverzorging bij je hond
Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!
Overgewicht bij je hond
Wanneer heeft een hond eigenlijk overgewicht en wat kun je doen? Lees er alles over.
Vaccinaties voor je hond
Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!
Veelvoorkomende klachten honden
Van overgewicht tot artrose; een top 6.
Je hond reanimeren
Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.