De puppy checklist. Ben jij klaar voor een puppy?

Een puppy kopen én opvoeden. Heel leuk, maar ook lastig! Een hond levert je aardig wat gezondheidsvoordelen op, maar kost ook veel tijd en werk. Je verdiepen in wat er bij een hond komt kijken, op zoek naar een betrouwbare puppyfokker met een nestje, spullen kopen en je nieuwe hond opvoeden. Onze puppy checklist helpt je om te bekijken of je aan alles hebt gedacht. 

Check #1. Bepaal of je genoeg tijd én geld hebt

Een hond heeft elke dag verzorging nodig. Je moet je hond drie keer per dag uitlaten en hij heeft aandacht nodig. Bepaal daarom of je genoeg tijd hebt om voor je hond te zorgen. Als je bijvoorbeeld vijf dagen per week op kantoor werkt, is je hond veel alleen. Je kunt hem dan niet de aandacht geven die hij nodig heeft én verdient. En kies je voor een puppy? Houd er dan rekening mee dat je – in ieder geval in het eerste jaar – extra veel tijd kwijt bent aan het opvoeden en trainen.  

Ook niet onbelangrijk: heb je de financiële middelen om een hond te kopen en te verzorgen? Afhankelijk van of je een rashond of rasloze hond koopt, ben je vaak al een behoorlijk bedrag kwijt aan de aanschaf en alle benodigdheden die je in huis moet halen. Houd ook rekening met de maandelijkse en jaarlijkse kosten van je hond, zoals voer, controles bij de dierenarts en inentingen. Daarnaast kun je met onverwachte kosten te maken krijgen als je dier een ongeluk krijgt of ziek wordt. Voor de medische kosten kun je een hondenverzekering afsluiten, zodat je een deel van de kosten vergoed krijgt.

Check #2. Welke hond past bij jou?

Het is belangrijk om uit te zoeken welke hond bij jou of jullie past. Om daarachter te komen, is het handig om je goed te verdiepen in de verschillende hondenrassen. Een hond kies je niet (alleen) omdat het uiterlijk je aanspreekt; je nieuwe maatje moet vooral passen bij jou, je gezinssamenstelling en leefstijl.

Wil je een ras- of rasloze hond? Een volwassen hond? Een puppy? Welk gedrag vind je prettig? Ook is het goed om te weten dat sommige hondenrassen gevoelig zijn voor erfelijke aandoeningen. Welke aandoeningen vaak bij een ras voorkomt, vind je op onze pagina over hondenrassen.

Check #3. Op zoek naar je nieuwe hond 

Heb je bepaald wat voor soort hond je wilt? Dan is het tijd voor onderdeel van de puppy checklist: op zoek naar jouw nieuwe maatje! Lees eerst goed waar je op moet letten bij het kopen van een puppy en neem geen overhaaste beslissingen. 

Het vinden van een betrouwbare puppyfokker is een belangrijk onderdeel bij het kopen van een puppy. En dat kan best lastig zijn. Er bestaan veel broodfokkers die alleen maar nestjes hebben voor het geld. Je puppy krijgt in zo’n nest te weinig aandacht, waardoor hij later bijvoorbeeld socialisatieproblemen kan krijgen. Ga daarom op zoek naar een betrouwbare en erkende puppyfokker en zorg dat je puppy is voorzien van een chip, een Europees dierenpaspoort en dat hij de nodige vaccinaties heeft gehad.

Check #4. Verdiep je in de voeding

Ook de voeding kan niet uit de puppy checklist ontbreken; het is namelijk een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Er zijn veel opties als het gaat om voeding voor je puppy of hond. Geef je alleen brokken of ook vers vlees? Wat voor soort brokken of vlees moet je hebben en hoeveel voeding moet je een puppy eigenlijk geven? Je kunt online meer vinden over de verschillende opties voor voeding voor je hond.

Check #5. Bereid je voor op de verzorging van de vacht

De meeste honden hebben een zelfreinigende vacht. Dat betekent dat er een dun vetlaagje op de vacht zit, waardoor zand en viezigheid er na een tijdje vanzelf afvalt. Honden met een langharige vacht hebben wat meer verzorging nodig dan honden met een kortharige vacht. Verdiep je goed in de verzorging van de vacht en welke soort borstels of kammen je hier eventueel voor in huis moet halen. 

Check #6. Weet hoe je je pup opvoedt

De opvoeding van je puppy is een belangrijk onderdeel van de checklist. Voor het opvoeden van je pup moet je ruim een jaar uittrekken. Je kunt al snel veel commando’s aanleren. Maar voordat hij helemaal naar je luistert, ben je al gauw een jaar verder. Een investering die veel tijd kost, maar hopelijk ook veel oplevert.

Check #7. Begrijp de basis van hondentaal

Honden gebruiken hun hele lichaam om te communiceren. Als baasje is het handig als je weet wat je hond jou wil vertellen in zijn eigen hondentaal. Door zijn houding, ogen, oren en staart goed te observeren, kun je vaak zien hoe je hond zich voelt.

Check #8. Bereid je gezin voor op de nieuwe hond of puppy

Een nieuwe pup is niet zomaar iets. Het is een grote verandering in je gezin, waar iedereen aan moet wennen. Heb je kinderen? Informeer ze dan op tijd dat er een hondje in huis komt wonen. Misschien vind je het leuk om een aftelkalender te maken, ga samen de nieuwe spullen kopen en vertel wat belangrijk is tijdens de eerste paar weken. 

Check #9. Koop alles wat je nodig hebt 

Heb je straks deze puppy checklist helemaal afgevinkt en ben je klaar voor een pup? Dan zijn er een aantal basis benodigdheden die je in huis moet hebben als je pup komt. Naast aan een mand en een hondenriem, zijn er nog andere dingen belangrijk. Samen met onze klanten hebben wij voor jou de ultieme uitzetlijst voor een puppy gemaakt.

Check #10. Maak je huis puppyproof 

Niet onbelangrijk op de puppy checklist; zorg dat je huis puppyproof is als je pup arriveert. Haal bijvoorbeeld alle kabels en losse spullen weg. Misschien vind je het ook fijn om een je vloerkleed tijdelijk weg te halen, voor het geval er een ongelukje gebeurt. Check ook even welke planten giftig zijn voor honden. Puppy’s bijten overal in en een giftige plant is dan niet zo handig. 

Check #11. Weet wanneer je pup naar de dierenarts moet

Een pup moet nog een aantal keer naar de dierenarts nadat hij het nest heeft verlaten. Laat de dierenarts een algemene gezondheidscheck bij je pup doen, koop ontwormingsmiddelen en zorg dat je hond de nodige vaccinaties krijgt. D dierenarts kan je hier meer over vertellen. De kosten van de dierenarts kunnen soms flink oplopen. Daarom kan het fijn zijn om een huisdierenverzekering af te sluiten. Je voorkomt hiermee dat je de totale medische kosten zelf moet betalen. 

Check #12. Zorg voor genoeg hondenspeeltjes

Honden zijn speelse dieren en zitten vol energie, zéker puppy's. Daarom is het belangrijk om veel met je maatje te spelen. Alleen soms is het lastig om deze energiebom als baasje bij te benen. Gelukkig hoeft dit ook niet per se. Er bestaan namelijk genoeg speeltjes waarmee je hond zichzelf ook kan vermaken. Spelen is niet alleen leuk en belangrijk voor het geluk van je hond en om zijn energie kwijt te raken, je kunt hiermee ook overgewicht voorkomen. Spelen is voor je hond namelijk een fijne manier om calorieën te verbranden.

Alles kunnen afvinken van de puppy checklist? Jij bent helemaal klaar voor je nieuwe puppy of hond. Veel plezier samen!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je voorbereiden op je pup of hond