Dementie hond

Als je hond ouder wordt, kan hij vergeetachtig worden. Net als bij mensen kan dementie bij honden voorkomen. Een hond met dementie kan verschillende fases doormaken als hij inderdaad dementerend is. Ondanks dat dementie bij honden niet te genezen is, zijn er wel medicijnen en voeding die hem bij deze ziekte kunnen ondersteunen.

Wat is dementie bij honden precies?

Dementie bij dieren wordt Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) genoemd. Er ontstaat schade aan de hersencellen die niet meer te genezen is. Hierdoor verandert het gedrag van je hond geleidelijk. De aandoening is progressief, wat betekent dat het uiteindelijk alleen maar erger wordt en niet beter.

Symptomen waaraan je dementie bij honden kunt herkennen

Als je hond dementie heeft, zie je vaak de volgende symptomen: 

Je hond laat ander gedrag zien

Hij blaft bijvoorbeeld meer. Staat langdurig voor zijn mand in plaats van er meteen in te gaan liggen. Of hij loopt naar de verkeerde deur om aan te geven dat hij naar buiten moet.

Je hond is misschien niet helemaal meer zindelijk

Hij ‘vergeet’ dat hij het aan moet geven als hij moet plassen of poepen, of is misschien zelfs vergeten dat dat buiten moet gebeuren.

Je hond is bepaalde commando’s ineens vergeten

Hij is dan dus niet eigenwijs; hij weet het gewoon even niet meer.

Je hond is angstiger

Als je hond even niet meer weet waar hij is, of hij is vergeten dat jij zijn baasje bent, kan hij angstig worden of zelfs in paniek raken.

Je hond is in de nacht actiever en slaapt overdag heel veel

Door de dementie draait het dag- en nachtritme om. Waar je hond normaal ’s nachts lekker doorsliep, kan hij nu gaan ronddolen of zelfs gaan blaffen midden in de nacht.

Fases van dementie bij honden

Dementie bij honden kan in uitzonderlijke gevallen al beginnen als een hond pas 4,5 jaar oud is. Maar vaker begint het pas als de hond minimaal 7 jaar oud is. Het hangt ook erg af van de grootte van je hond, aangezien kleine honden veel ouder worden dan grote honden. Bij grote honden kan dementie dus ook eerder de kop op steken. 

Het proces van dementie verloopt bij honden veel sneller als bij mensen. Net als bij mensen gaat je hond verschillende fases door: vroege fase, midden fase en late fase. Het begint met milde symptomen, zoals wat vergeetachtig en ’s nachts niet meer doorslapen en ronddwalen. Daarna zul je zien dat het gedrag van je hond echt verandert. In de laatste fase kan je hond eigenlijk geen hondwaardig bestaan meer leiden; hij zal onzindelijk zijn, slechter gaan eten en heel onrustig gedrag laten zien. Je dierenarts kan je advies geven wanneer het tijd wordt om je lieve viervoeter te laten gaan…

Hoe wordt dementie bij honden vastgesteld?

Om de diagnose dementie voor je hond te krijgen, zal de dierenarts eerst andere aandoeningen uitsluiten:

  • Het is vooral belangrijk om nier- en leverfalen uit te sluiten omdat deze aandoeningen ongeveer dezelfde symptomen laten zien.
  • Als je hond onzindelijk is, kan dat ook te maken hebben met een kringspier die niet meer zo goed werkt. Medicijnen kunnen je hond hierbij gewoon helpen.  
  • Als je hond ineens uitvalt of meer blaft, kan hij ook erge pijn hebben of last hebben van artrose.
  • Je hond kan ook meer slapen omdat hij mogelijk iets aan zijn hart mankeert.

De dierenarts zal de diagnose dementie stellen als andere ziekten zijn uitgesloten. Dementie zelf is namelijk pas echt vast te stellen als je hond al overleden is. Hiervoor is namelijk wat hersenweefsel nodig en dat kan niet worden afgenomen als je hond nog leeft.

Medicijnen voor je hond met dementie

Als je hond dementie heeft, wil je hem het liefst helpen. Helaas is dat met dementie lastig; er zijn geen medicijnen die je hond van de dementie af kunnen helpen. Wel kun je je hond ondersteunen door het proces van dementie zoveel mogelijk te vertragen.

Antioxidanten helpen de schade aan de hersencellen te beperken. Deze kun je geven in de vorm van voedingssupplementen of ze zijn toegevoegd aan speciaal dieetvoer. Deze dieetvoedingen bevatten meerdere voedingsstoffen die gezond zijn voor de hersenfuncties. Ook bestaan er verschillende voedingssupplementen die zeker geen kwaad kunnen, maar of ze echt werken, is nog niet vastgesteld. Veel baasjes ervaren wel echt verbetering. Je dierenarts kan je daar meer over vertellen.

Als je hond heel angstig of vaak in paniek is, zijn er wel medicijnen die je hond kunnen helpen een beetje rustig te worden. Overleg met je dierenarts of die medicijnen jouw hond kunnen helpen.

Hoe ga je om met je hond als hij dementie heeft?

Je kunt gelukkig veel doen om je hond te steunen als hij dementie heeft. Wees in elk geval geduldig, want je hond kan er niets aan doen als hij een keer in huis plast of je commando niet opvolgt.

  • Houd een vaste routine aan

  • Het helpt je hond om elke dag eenzelfde rondje te wandelen en op het zelfde tijdstip en op dezelfde plaats te eten.
  • Probeer je hond zo min mogelijk mee op sleeptouw te nemen

  • Nieuwe omgevingen zijn heel verwarrend voor een hond met dementie. Blijf met je hond dus zoveel mogelijk in een voor hem vertrouwde omgeving.
  • Probeer je hond actief te houden

  • Blijf met hem wandelen, maar geef hem ook hersenwerkjes! Dus snuffelspelletjes, voerspelletjes etc. Blijf er wel altijd bij en help je hond als hij er even niet uitkomt. Voorkom frustratie en stress.
  • Voorkom stress

  • Stress versnelt het dementieproces. Zorg dus voor rust en probeer je hond zoveel mogelijk stressvrij te houden.
  • Verander zo min mogelijk 

  • Zet liever niet de mand of meubels ineens op een andere plek.
  • Blijf bekende commando’s oefenen, zodat hij ze minder snel vergeet.

Worden de behandelkosten voor dementie bij je hond vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen