Hartruis bij je hond

Een hartruis bij je hond klinkt redelijk onschuldig, maar het wordt vaak veroorzaakt door een lekkende hartklep. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een slecht sluitende linker hartklep, ook wel mitralisinsufficiëntie genoemd. Als je hond hier last van heeft, wordt de aandoening erger naarmate hij ouder wordt en krijgt hij steeds minder energie. Het is dus echt belangrijk om verder onderzoek te doen als je dierenarts een ruis hoort bij het hart van je hond.

Wat is hartruis bij honden precies?

Een hartruis kan aangeboren zijn en meerdere oorzaken hebben. Een niet-aangeboren hartruis is in de meeste gevallen een lekkende mitralisklep. Dit is de hartklep tussen de linkerboezem en de linkerkamer van het hart. Als een hartklep niet helemaal goed sluit, kun je dit horen met een stethoscoop en het klinkt als een ruis. Het bloed hoort vanuit de linker hartboezem naar de linker hartkamer te stromen en dan het lichaam in te gaan. Als de mitralisklep niet goed sluit, stroomt het bloed terug de boezem in. Deze aandoening gaat vaak niet vanzelf over en wordt uiteindelijk alleen maar erger.

Hoe herken je hartruis bij je hond?

Meestal wordt deze aandoening bij de dierenarts ontdekt tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole. Als de dierenarts een hartruis hoort, zal hij in veel gevallen aandringen op vervolgonderzoek. Als eigenaar kun je soms ook zelf zien aan je hond dat zijn hart niet optimaal werkt.

Symptomen van lekkende hartklep bij je hond:

  • Minder energie
  • Minder conditie
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Opgezette buik door vocht

Is hartruis altijd gevaarlijk?

Hartruis bij je hond hoeft niet altijd. Een puppy met een gezond hart kan ook hartruis hebben. Na verloop van tijd verdwijnt de ruis weer, als alles verder in orde is met het hartje.

Als de hartruis hard klinkt, niet verdwijnt als de pup ouder is dan vijf maanden of als de ruis ook te horen is als het hart niet samentrekt (diatolische hartruis), dan zal de dierenarts verder onderzoek willen doen. Ook als je ziet dat je pup snel moe is, is het goed om dit bij je dierenarts aan te geven.

Hartruis bij oudere hond

Als de dierenarts bij een hond van middelbare leeftijd een hartruis hoort, zal hij altijd verder onderzoek willen doen. Met een röntgenfoto en/of echo kan de dierenarts zien of het hart vergroot is. Zolang dat nog niet het geval is, is er nog geen behandeling nodig. Wel is het verstandig om het goed in de gaten te laten houden door je dierenarts, want de aandoening wordt meestal erger.

Bronchitis en hartproblemen

Veel honden met een lekkende hartklep, krijgen ook vocht achter de longen. Ze beginnen te hoesten en rochelen. Dit klinkt als bronchitis. Heeft jouw hond bronchitisachtige verschijnselen, vraag je dierenarts dan altijd even goed naar het hart van je hond te luisteren.

Cavalier King Charles spaniël en hartruis

Helaas heeft met name de Cavalier King Charles spaniël grote aanleg voor deze aandoening. Sowieso lijkt een lekkende hartklep wat vaker voor te komen bij kleine tot middelkleine honden. Ook bij de teckel komt deze aandoening wat vaker voor dan bij andere rassen. Elke hond kan last krijgen van een lekkende hartklep.

Kan hartruis behandeld worden?

Er zijn verschillende medicijnen die de hond goed kunnen ondersteunen als een lekkende hartklep is vastgesteld. Een dierenarts kan besluiten al met hartmedicatie te beginnen als op de röntgenfoto (of echo) te zien is dat het hart vergroot is. Ook als er, buiten het horen van de hartruis, nog geen symptomen zijn. Dit verlengt de levensduur maar zeker ook voor langere tijd de kwaliteit van leven van de hond. Als er symptomen ontstaan, en zeker als deze verergeren, worden deze hartmedicijnen gecombineerd met plastabletten en eventuele andere aanvullende medicatie.

Worden de behandelkosten voor hartruis vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen