Wat voor type bijrijder ben jij?

Autorijden kan avontuurlijk zijn, maar voor sommigen gaat het rijden samen met angst en spanning. De weg vinden door druk verkeer, onverwachte acties en onbekende wegen laten bijrijders ​met rijangst verstijven. Wist je dat er verschillende typen bijrijders zijn en dat jouw rol als bestuurder invloed heeft op hun rijangst?  

Ontdek alles over de verschillende typen bijrijders en hoe je het beste met hen omgaat, zonder dat de autorit ongemakkelijk wordt.

De navigator   

De navigator is de bijrijder die je op de hoogte houdt van de route en eventuele veranderingen in de weg. Dit type bijrijder heeft graag de controle in handen en wordt angstig als deze het gevoel heeft de grip te verliezen. Het is belangrijk dat je de bijrijder geruststelt en vertelt dat je ideeën waardeert. Moedig deze bijrijder aan om eventuele zorgen te delen.     

De stille genieter 

De stille genieter is het type bijrijder dat liever niets zegt tijdens de autorit. Deze heeft misschien ook last van rijangst, maar dit merk je als bestuurder niet altijd. Creëer een veilige en rustige sfeer voor deze bijrijder. Zet bijvoorbeeld wat muziek op. Probeer de stilte niet te doorbreken. Maar wil je passagier over de angsten praten? Dan is het fijn als je een luisterend oor biedt.  

De controlfreak 

De controlfreak is degene die constant commentaar levert op je rijgedrag. Deze wordt nerveus van het idee geen controle te hebben over de situatie. Belangrijk om dan geduldig te blijven en begrip te tonen. Leg uit dat je de feedback begrijpt, maar dat constant commentaar geven de situatie niet verbetert.

De zenuwpees 

De zenuwpees is het type bijrijder dat bij elke wending van de auto in paniek raakt. Dit type bijrijder wordt zenuwachtig door druk verkeer of als jullie onbekende wegen kiezen. Voor deze bijrijder is het van belang om een rustige en voorspelbare rijstijl aan te houden. Geef je passagier de ruimte, vermijd onnodige risico’s en zorg ervoor dat hij of zij zich comfortabel voelt.

De backseat driver  

Dit is de bijrijder die steeds aanwijzingen geeft en je vertelt wat je moet doen. Net als de controlfreak wordt de backseat driver ook angstig als deze het gevoel heeft geen controle over de situatie te hebben. Blijf rustig en communiceer duidelijk. Geef aan dat je de aanwijzingen waardeert, maar dat jij de auto bestuurt. 

Tips voor het omgaan met een bijrijder met rijangst  

  1. Open het gesprek: Begin het gesprek over rijangst op een rustig moment, buiten de auto. Vraag hoe je bijrijder zich voelt en wat je kunt doen om te helpen. 
  2. Stel gerust: Vertel je bijrijder dat persoonlijke gevoelens er toe doen en dat je er voor je medepassagier bent. Geef je bijrijder het vertrouwen dat je veiligheid serieus neemt.
  3. Stel grenzen: Wees duidelijk over wat wel en niet kan tijdens de rit. Geef aan dat constante kritiek de situatie niet verbetert.  
  4. Creëer een rustige omgeving: Speel rustgevende muziek of laat de bijrijder zelf een playlist samenstellen die kalmeert of afleidt.  
  5. Oefen geduld: Begrijp dat het tijd kost voor een bijrijder om rijangst te overwinnen. Blijf geduldig en moedig je bijrijder aan.  

Als je de verschillende soorten bijrijders en hun specifieke angsten begrijpt, help je hen als bestuurder bij het overwinnen van hun rijangst. Het begint allemaal met begrip en geduld tonen en duidelijke afspraken. Zo gaan jullie veilig en met vertrouwen de weg op, zonder dat rijangst overheerst.  

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto