Vogelpoep, insecten en andere vlekken van je auto verwijderen doe je zo

Vieze autoruit

Vogelpoep, dode insecten, opgedroogde hars, teer en plakkerige troep uit de bomen op je auto? Die viezigheid wil je natuurlijk het liefst zo snel én veilig mogelijk van je auto verwijderen. We geven je graag tips. 

Vogelpoep verwijderen

Het is belangrijk om vogelpoep zo snel mogelijk van je auto te verwijderen. De zuren in vogelpoep zijn namelijk schadelijk voor de lak van je auto. Vooral bij warm weer zorgt dit voor 'ingevreten' plekken in je lak. Je kunt de vlekken vogelpoep het beste verwijderen met warm water en een doekje of spons. Is de vogelpoep al opgedroogd? Leg er dan even een kletsnatte doek of een natte spons op. Ook een stapel lekker nat keukenpapier of WC papier kun je gebruiken! Even in laten werken en wegvegen maar! 

Geen tijd om de vogelpoep direct te verwijderen? Zet je auto dan in elk geval niet in de zon. Door de warmte en het felle licht vreet het schadelijke zuur nóg sneller in de lak van je auto.

Lakschade door vogelpoep voorkom je het beste door je auto regelmatig in de wax te zetten. Wax beschermt je lak en zorgt ervoor dat de zuren van vogelpoep er niet direct in kunnen trekken. En als je de keuze hebt, kun je je auto beter niet onder een boom parkeren. Je kunt vogelpoep nooit helemaal voorkomen, maar de kans wordt zo wel iets kleiner. 

Saharazand verwijderen

Saharazand kan met een sterke luchtstroming vanuit het zuiden in Nederland terechtkomen. Via een regenbui komt het zand naar beneden en bedekt het je auto met een vies laagje. Het is aan te raden om het Saharazand zo snel mogelijk te verwijderen. Naast dat het zand als schuurpapier werkt, kan het ook in je lak gaan branden en je interieurfilter verstoppen. De makkelijkste en veiligste optie is om naar de wasstraat te gaan. Het zand wordt hier met een grote hoeveelheid water van je auto afgespoeld. De kans dat er nog iets achterblijft is zo heel klein.

Wil je het liever zelf doen? Gebruik dan nooit een droge doek en gebruik niet de ruitensproeier en ruitenwissers om je ruiten schoon te maken. Dit zorgt namelijk voor krassen. Spoel je auto eerst goed af, bij voorkeur met een tuinslang. Het water blijft dan goed stromen. Vergeet ook niet de ramen en de kieren van de deuren. Maak daarna een emmer met een lauwwarm sopje en een emmer met schoon water. Doop een microvezel doek in de emmer met het sopje en neem hiermee voorzichtig je auto af, zonder veel druk uit te oefenen. Maak de doek tussendoor schoon in de emmer met schoon water en doop hem vervolgens weer in de emmer met het sopje. Spoel aan het einde je auto weer af met de tuinslang.

Auto helemaal schoon? Droog hem af met een schone, droge doek. Zo voorkom je strepen en vlekken. 

Insecten verwijderen van je auto

In het voorjaar en de zomer veranderen de grill, motorkap en voorruit van je auto in 1 groot insectenkerkhof. Om schade aan je lak te voorkomen kun je ook insecten het beste zo mogelijk van je auto verwijderen. De zon kan de dode insecten namelijk in je lak branden.
Heb je veel opgedroogde dode insecten op je auto zitten? Dan is insectenverwijderaar aan te raden. Verwijder voor gebruik eerst zoveel mogelijk ander vuil en stof met warm water. Doe daarna wat insectenverwijderaar op een microvezeldoek en leg de doek op de vuile plek van je auto. Je kunt de insectenverwijderaar ook direct op je auto sprayen. Laat het even intrekken en wrijf de insectenresten er daarna af. Spoel de plek altijd af met schoon water.
Lukt het verwijderen van de hardnekkige dode insecten niet direct? Ga dan niet heel hard boenen, maar herhaal deze stap en gebruik eventueel een 'bug towel'. Deze doek is speciaal gemaakt om insectenresten veilig van je auto te verwijderen. 

Zwarte stipjes teer verwijderen

Bij wegwerkzaamheden wordt vaak met hete teer gewerkt. Er is dan altijd kans dat er iets op de lak van je auto terecht komt. Je ziet dan kleine, hardnekkige zwarte puntjes op je autolak. Gebruik bij het verwijderen van teervlekken geen bijtende huismiddelen zoals wasbenzine, thinner of terpentine. Ook polijstmiddelen zijn geen goed idee. Wat bij teervlekken wél goed en veilig werkt, is een blokje autopoetsklei ('detailing klei'). Kneed dit blokje tot een rond plat lapje en laat het met veel water over de zwarte puntjes of vlekken teer glijden. Je kunt het blokje steeds weer tot een nieuw lapje kneden. Als er geen schoon plekje meer is, gooi je hem weg. Je kunt ook een teerverwijderaar kopen die je op de teer sprayt. Vaak tasten deze sprays wel je waxlaag aan. Zet dus altijd je auto opnieuw in de wax als je dit gebruikt.

Kleverige auto door honingdauw

Staat je auto vaak onder of dichtbij bomen? Dan heb je vanaf half mei grote kans dat er plak uit bomen op je auto zit. De plak uit bomen heet 'honingdauw' en komt van bladluizen. Meestal kun je de plakkerige honingdauw makkelijk verwijderen met een microvezeldoekje en een emmertje warm water met (milieuvriendelijke) autoshampoo.

Soms kan de overlast zo erg zijn dat je beter een autohoes kunt gebruiken als je niet elke keer je auto wilt wassen. Maak dan wel eerst je auto schoon. Als je de hoes over een vieze auto gooit, kan door de doek het vuil over je lak gaan schuren.

Opgedroogde hars verwijderen

Hars van bomen op je auto kan lastig te verwijderen zijn. Zeker als het er al een tijdje op zit en dus hard is geworden. Als de hars nog niet is uitgehard, kun je het verwijderen met warm water met autoshampoo en een zachte (microvezel)doek of spons. Leg de spons of doek een paar minuten op de hars om het te laten weken en veeg de vlek daarna weg. Als dit niet lukt kun je speciale harsverwijderaar proberen. Gebruik geen agressieve middelen, dat tast de lak aan. 

Vieze autoruiten schoonmaken met afwasmiddel

Ook je autoruiten kunnen door stof, zand, pekel en vetten uit brandstof behoorlijk vies worden. Dat is niet alleen vies, maar ook gevaarlijk omdat je zicht minder wordt. Gelukkig maak je ze makkelijk schoon. Je maakt je autoruiten het beste schoon met warm water met afwasmiddel (of autoshampoo) en een autospons. Spoel de ruiten af met schoon water. Gebruik daarna nog een glasreiniger om de ruiten verder op te poetsen. Verwijder de glasreiniger met een katoenen doek. Wrijf tot slot met een microvezeldoekje de ruiten weer glanzend en streeploos schoon. Gebruik in elk geval nooit ammoniak voor je autoruiten. Dit tast namelijk het rubber, vinyl of leer van je auto aan.

Even samenvattend

De meeste vlekken en aanslag zijn met een emmertje warm water en autoshampoo goed te verwijderen. Gebruik in elk geval nooit huismiddelen zoals azijn, terpentine, wasbenzine of thinner om vuil of aanslag te verwijderen.

Een slimme investering is de 'bug towel'. Dit is een speciale doek waarmee je veilig (dus zonder krassen) dode insecten, vogelpoep en boomsappen van je auto verwijdert. Super veelzijdig dus. Gebruik hem in combinatie met autoshampoo of insectenverwijderaar en je hebt je auto snel weer schoon.

Het beste is om je auto regelmatig in de wax zetten. Zo help je lakschade door vogelpoep, insecten, hars en ander hardnekkig vuil zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook interessant voor jou