Zoveel om aan te denken. Een paar handige tips!
Je verwacht een kindje en dit is ongetwijfeld een bijzondere en spannende tijd voor je. Je bent al bezig met leuke dingen, zoals de kinderkamer en de naam. Maar heb je ook gedacht aan het regelen van de financiële en administratieve zaken? Om het je gemakkelijker te maken zetten wij voor je op een rij waar je aan moet denken.
-
Het consultatiebureau bezoeken
Het consultatiebureau helpt je met alles rondom de verzorging en de gezondheid van je kindje. Je krijgt na de geboorte een oproep om langs te komen. Je hoeft hier niets voor te regelen of te betalen. Dat doet de gemeente voor je. Voor vragen kun je ook bij hen terecht.
-
Je kindje erkennen
Zijn jullie getrouwd?
Dan registreert de gemeente de man automatisch als de vader van het kindje. Ben je duomoeder en is er gebruik gemaakt van een onbekende donor? Ook dan registreert de gemeente jullie automatisch als moeder van het kindje. Je hoeft in deze gevallen geen actie te ondernemen.
Ben je niet getrouwd of is er gebruik gemaakt van een bekende donor?
Dan moeten jullie je kindje erkennen bij de gemeente. Dat kan al tijdens de zwangerschap.
Is er sprake van draagmoederschap?
Dan ligt het anders. In dit geval kan de niet-biologische vader of moeder, het kind helaas niet erkennen. Adoptie is in dit geval de enige mogelijkheid. Er is een uitzondering wanneer de draagmoeder niet getrouwd is. Dan kan 1 van de wensouders het kindje erkennen.
-
Het ouderlijk gezag regelen
Ouderlijk gezag betekent dat je het recht én de plicht hebt je kindje op te voeden en te verzorgen. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen jullie beiden automatisch het ouderlijk gezag. Als dat niet zo is, dan is het verstandig om het gezag goed te regelen.
-
Je kindje aangeven
De eerste dagen na de geboorte van je kindje zijn vaak hectisch. Tijdens deze drukte is het belangrijk dat jullie eraan denken om je kindje aan te geven bij de burgerlijke stand. Zorg dat je dat bij je gemeente doet binnen 3 dagen na de geboorte.
-
De achternaam kiezen
Welke achternaam krijgt jullie eerste kindje? Die van papa of die van mama? Het kan allebei, maar je moet het wel vastleggen bij de burgerlijke stand. De achternaam die je kiest, geldt ook voor eventuele volgende kinderen van jullie samen. Je kunt de naam al vastleggen vóór de geboorte, maar het kan ook als je je kindje gaat aangeven.
-
Voogdij regelen
We begrijpen dat je er liever niet aan denkt, maar stel dat jullie allebei iets overkomt. Wie gaat er dan voor jullie kindje zorgen? Het is niet leuk, maar wel verstandig om de voogdij goed te regelen. Als je dat niet doet, bepaalt de familierechter wat er met je kindje gebeurt.
-
Verlof aanvragen
Zwanger zijn vraagt best veel van je. Zeker als je ook nog werkt. Daarom heb je recht op zwangerschapsverlof. Je hoeft aan het eind van je zwangerschap niet te werken en kun je je mentaal en fysiek voorbereiden op de komst van je kindje. En als je kindje er is, heb je alle tijd om het te verzorgen en te knuffelen. In totaal heb je recht op 16 weken verlof. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heeft de overheid een regeling voor je getroffen.
Naast zwangerschapsverlof bestaat er ook ouderschapsverlof. Dat is onbetaald verlof waar beide ouders recht op hebben. Je werkt tijdelijk minder, zodat je meer bij je kindje kunt zijn.
Goed om te weten
Ouderschapsverlof kan gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslagen die je van de belastingdienst ontvangt.
-
Kinderbijslag en kinderopvang aanvragen
Een kind kost geld. Dat merk je misschien al tijdens je zwangerschap. Gelukkig betaalt de overheid mee totdat je kind 18 wordt. Dat doen ze in de vorm van kinderbijslag. Als je je kindje aangeeft bij de gemeente, krijg je hiervoor een aanvraagformulier. Gaat je kindje straks naar de kinderopvang? Dan is de kans groot dat je ook hiervoor een bijdrage in de kosten ontvangt in de vorm van kinderopvangtoeslag.
Tip! Handig voor (nieuwe) ouders
- De EHBO-app van het Rode Kruis. Ook als je een EHBO cursus gevolgd hebt, is deze app handig. Je weet direct weer wat je moet doen in een noodsituatie. Met gesproken instructies
- Moet ik naar de dokter? Beantwoord enkele vragen en beslis snel of je het beste even een bezoekje aan de dokter kan brengen. Goedgekeurd door het Nederlands Huisarts Genootschap. Twijfel je alsnog? Bel dan altijd even je huisarts
- De GroeiGids van de GGD. Volg de ontwikkeling van je kind tot aan de pubertijd. Met handige tips en informatie over opgroeien en opvoeden
- De app Vraag de dokter. Bij OHRA maak je gratis gebruik van de app Vraag de dokter. Want wij begrijpen dat je als nieuwe ouder soms met een gezondheidsvraag kan zitten die je even snel aan een deskundige wilt stellen. Dat kan. Met de app Vraag de dokter. Je chat direct gratis met een verpleegkundige, wanneer het jou uitkomt. Lees meer over de app Vraag de dokter