Omdat sociale contacten ook onderhouden moeten worden

Ook met een beperking kun je natuurlijk leuke dingen doen. Zoals familie en vrienden bezoeken, een dagje uit of winkelen. Maar met een beperking of handicap kun je niet altijd met het Openbaar Vervoer. Lees hoe je toch op de plaats van bestemming komt.

Mantelzorg - vervoer - Jongen in rolstoel
  • De gemeente kan helpen

    Gelukkig kan de gemeente hulp bieden. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Misschien kan er gebruik gemaakt worden van de volgende voorzieningen:

    • De zogenaamde 'regiotaxi' voor collectief vervoer. Men wordt thuis opgehaald en ook weer thuis gebracht. Vaak reizen er meerdere reizigers mee. Bekijk hoe je de regiotaxi via de Wmo aanvraagt. Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage
    • Als de reis verder is dan 5 openbaar vervoer haltes vanaf de woning, dan kan er misschien gereisd worden met Valys. Je vraagt eerst een Valyspas aan, waarna je vervolgens gebruik kunt maken van het (openbaar) vervoer van Valys. Je kiest het vervoermiddel dat het beste bij je situatie past. In dit geval betaal je geen eigen bijdrage, maar alleen de kosten van het vervoer

    Let op

    De Valyspas kan niet gebruikt worden voor woon-werkvervoer, leerlingenvervoer of vervoer dat onder andere wetten valt.

    Sommige gemeenten bieden korting via een speciale Wmo-kortingspas. Je kunt het beste even bij de gemeente informeren naar de mogelijkheden. Lees er meer over.

  • Gezellig samen op pad

    Is iemand niet in staat om zelfstandig te reizen, dan kan er gebruik gemaakt worden van assistentie die het openbaar vervoer zelf regelt. Is dit niet mogelijk? Dan kan er een begeleider gratis meereizen met een OV-begeleiderskaart. Deze kaart is speciaal bestemd voor mensen die niet zonder persoonlijke begeleiding met het openbaar vervoer (trein, metro, bus, tram) kunnen reizen. Bekijk of iemand voor zo’n kaart in aanmerking komt (pdf).

    Is het antwoord ja? Vraag dan de kaart online aan of bel Argonaut. Je betaalt hier niets extra’s voor, ook geen eigen bijdrage. Dat scheelt weer! Wel gelden er voorwaarden:

    • De reiziger en begeleider moeten beiden minimaal 12 jaar oud zijn
    • Ze maken de hele reis gezamenlijk
    • De reiziger heeft een geldig vervoersbewijs. De begeleider reist gratis mee met de OV-begeleiderskaart