Vergoeding zintuiglijke gehandicaptenzorg

Zintuiglijke beperkingen zijn blind- of slechtziendheid, doof- of slechthorendheid en/of een spraak-taalontwikkelingsstoornis. Zintuiglijke gehandicaptenzorg leert kinderen of volwassenen omgaan met een zintuiglijke beperking en leert ze zo zelfstandig mogelijk te leven. Een voorbeeld is het leren van gebarentaal.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor zintuiglijke gehandicaptenzorg

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

    Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding van de behandeling van een zintuiglijke beperking. Het gaat dan om behandeling zonder opname.

    Moet jij of jouw kind voor behandeling naar een instelling? Dan kun je in aanmerking komen voor vergoeding van ziekenvervoer. In 2024 geldt voor zittend vervoer (voor alle leeftijden) een wettelijke eigen bijdrage van € 118,- per kalenderjaar.

    Het vervoer van kinderen met een auditieve beperking of een spraak-taalontwikkelingsstoornis voor behandeling (in groepen) in een instelling wordt niet meer betaald door de instelling.

    Ben je mantelzorger voor een naaste?

    Bekijk dan de OHRA Zorg Assistent. We leiden je direct door het doolhof van wetten, regels en instanties waar je als mantelzorger mee te maken kan krijgen.

  • Heb ik een eigen risico?

    Ja, voor zintuiglijke gehandicaptenzorg heb je een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van zorg boven dit eigen risico.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

    Kinderen jonger dan 18 jaar hebben geen eigen risico.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, je betaalt geen eigen bijdrage.

  • Waar kan ik terecht?

    Je kunt terecht bij instellingen die deze zorg leveren. Vind hier een zorgverlener bij jou in de buurt. Vul als zoekterm in: auditief, auditief gehandicaptenzorg, visueel, of visueel gehandicaptenzorg.

  • Mag ik naar een andere zorgverlener?

    Ja, je mag ook naar een zorgverlener waarmee wij geen afspraak hebben gemaakt. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

  • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

    Nee, je hebt voor zintuiglijke gehandicaptenzorg vooraf geen toestemming van OHRA nodig. Je hebt wel een verwijzing nodig van een medisch specialist, klinisch fysicus of audioloog. Deze kan bepalen of je aan de landelijke voorwaarden voor deze zorg voldoet (NOG-verwijsrichtlijn).

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen