Vergoeding zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden

Bij patiënten met trombose en andere ziekten meet de trombosedienst regelmatig de stollingstijd van het bloed. Als je daarvoor bent opgeleid, kun je die metingen ook zelf doen. Dat kan handig zijn als je door jouw werk geen afspraken kunt maken met de trombosedienst, of als je al lang patiënt bent. Je hebt dan zelfmeetapparatuur nodig. Bekijk hieronder alle informatie over de vergoeding van zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden vanuit de OHRA Zorgverzekering

Vergoeding voor zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden in het kort

  • Basisverzekering: ja, apparatuur in bruikleen
  • Eigen risico: ja vanaf 18 jaar voor de toebehoren en het gebruik van de apparatuur. Geen eigen risico voor de apparatuur
  • Eigen bijdrage: nee
  • Toestemming nodig: nee
  • Verwijzing nodig: nee

Wil je de details weten over de vergoeding voor zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?

    Je krijgt een vergoeding voor de zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden en de toebehoren. Denk hierbij aan teststrips, een vingerpriksysteem met lancetten en vloeistof. De cursus bij de trombosedienst om te leren omgaan met de apparatuur valt ook onder deze vergoeding. De apparatuur krijg je in bruikleen.

    De basisverzekering vergoedt alle kosten als je aan 2 voorwaarden voldoet:

    • Je hebt een verklaring van de trombosedienst waarin staat dat je zelfmeetapparatuur nodig hebt
    • Je bent voldoende opgeleid om de apparatuur te gebruiken

    Je krijgt geen vergoeding voor apparatuur die je zelf aanschaft. De apparatuur vergoeden wij alleen als je deze via een gecontracteerde trombosedienst laat leveren.

  • Heb ik een eigen risico?

    Je leent de apparatuur. Hiervoor heb je geen eigen risico. Er geldt wel een eigen risico voor de kosten van de toebehoren en het gebruik van de apparatuur als je 18 jaar of ouder bent. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, voor zelfmeetapparatuur betaal je geen eigen bijdrage.

  • Waar kan ik terecht?

    Zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden wordt geleverd door de trombosedienst. Op zoek naar een trombosedienst met een contract voor zelfmeetapparatuur? Vind een trombosedienst bij jou in de buurt.

    Je leent dit hulpmiddel. Als het apparaat niet meer goed werkt, kun je deze vervangen. Je kunt daarvoor direct contact opnemen met jouw trombosedienst.

  • Heb ik een verwijzing nodig?

    Je hebt geen verwijzing nodig. Je kunt terecht bij een gecontracteerde trombosedienst . Voor de 1e levering stelt de trombosedienst jouw medische indicatie vast en wordt er met behulp van een toestemmingsprotocol getoetst of je in aanmerking komt voor de apparatuur.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen