Vergoeding verslavingszorg
Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor verslavingszorg. Verslavingszorg is een behandeling om mensen met een verslaving te helpen. Iemand is verslaafd als hij afhankelijk is van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Een behandeling kan klinisch zijn of ambulant. Klinisch betekent dat je tijdens (een deel van) de behandeling wordt opgenomen in een kliniek. Ambulant betekent dat je alleen overdag of een dagdeel wordt behandeld.
Vergoeding voor verslavingszorg in het kort
- Basisverzekering: ja vergoeding mogelijk
- Eigen risico: ja vanaf 18 jaar
- Eigen bijdrage: nee
- Geen volledige vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverlener
- Toestemming nodig: ja als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener of naar het buitenland gaat
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor verslavingszorg vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor verslavingszorg
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
De basisverzekering vergoedt de kosten van verslavingszorg, als je aan 2 voorwaarden voldoet:
- Je hebt een doktersverklaring waarin staat waarom je de behandeling nodig hebt
- Je gaat naar een hulpverlener of instelling die erkend GGZ (geestelijke gezondheidszorg) is
Ben je mantelzorger voor een naaste?
Bekijk dan de OHRA Zorg Assistent. We leiden je direct door het doolhof van wetten, regels en instanties waar je als mantelzorger mee te maken kan krijgen.
-
Heb ik een eigen risico?
Het is mogelijk dat je een eigen risico moet betalen als je 18 jaar of ouder bent Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.
Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, je betaalt geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Verslavingszorg krijg je van hulpverleners en instellingen die daarin gespecialiseerd zijn. Je kiest zelf een hulpverlener uit de lijst van instellingen. De hulpverlener vraagt om een verwijzing van de arts die jou behandelt. Vraag jouw arts om zo’n verwijzing op papier. Je kunt contact opnemen met het OHRA Zorgteam voor een zorgverlener bij jou in de buurt.
Wil je directe toegang tot online hulp? Met een verwijzing van de huisarts kun je mogelijk ook een online behandeling starten. Geen wachtlijst, maar direct hulp. Op een moment dat je het zelf fijn vindt, in je eigen vertrouwde omgeving. Neem voor meer informatie en wachtlijstbemiddeling contact op met het OHRA Zorgteam.
-
Mag ik naar een andere zorgverlener?
Je mag ook naar een zorgverlener die geen contract heeft met OHRA. Vraag dan wel een akkoordverklaring bij ons aan. Hiervoor stuur je een aanvraag naar:
OHRA
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TilburgVoor een niet gecontracteerde zorgverlener geldt een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 75% van de rekening vergoed maar nooit meer dan het maximum tarief. Bekijk de maximale vergoedingen voor GGZ (pdf).
Als je naar een erkende instelling wil met bijzondere faciliteiten (zoals een privékliniek), let dan goed op. OHRA betaalt niet meer dan (een deel van) de gewone behandelkosten en, bij opname, de verblijfskosten. Alle andere kosten betaal je zelf. Je krijgt daarvoor een aparte rekening van de instelling. Laat je vooraf goed informeren over deze eventuele extra kosten. Je kunt hiervoor contact opnemen met het OHRA Zorgteam.
Wil je zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener in het buitenland aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier verslavingszorg in het buitenland (pdf).
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Kies je voor een behandeling bij een gecontracteerde zorgverlener in Nederland?
Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA.
Kies je voor een niet gecontracteerde zorgverlener of voor een behandeling in het buitenland?
Vraag dan vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aan. Hiervoor stuur je een aanvraag naar:
OHRA
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TilburgOf gebruik het aanvraagformulier verslavingszorg in het buitenland (pdf) bij een niet-gecontracteerde zorgverlener in het buitenland.
Voor klinische verslavingszorg hebben we altijd, bij wel en niet gecontracteerde zorgverleners, aanvullend het intakeverslag en de MATE* nodig. Dit kun je bij je zorgverlener opvragen.
*MATE staat voor Meten van Addicties voor Triage en Evaluatie. MATE is een instrument dat geschikt is voor het meten van patiëntkenmerken in de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg.
-
Wat je verder moet weten
Voor ambulante verslavingszorg kan OHRA de vergoeding rechtstreeks aan de zorgverlener betalen. Gebruik het declaratieformulier ambulante verslavingszorg (pdf) en stuur deze samen met de nota op. Of betaal de rekening zelf aan de zorgverlener en declareer de kosten.
-
Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?
Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?
Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?
Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.
Wat je moet doen?
Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TILBURG
Vragen of liever persoonlijk contact?
Bel het OHRA Zorgteam: 013 593 80 02 (lokaal tarief). Kies voor optie ‘3’. Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur.
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.