Vergoeding Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen. Deze Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) richt zich op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.
Vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in het kort
- Basisverzekering: vergoeding mogelijk vanaf 18 jaar, soms ook vanaf 16 jaar
- Eigen risico: nee
- Eigen bijdrage: nee
- Toestemming nodig: ja als je eerder leefstijlinterventie hebt gehad
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
-
Wanneer kom ik voor vergoeding in aanmerking en welke hulp krijg ik?
Als je 18 jaar of ouder bent, ben je verzekerd voor zorg vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd risico (GGR). Bij personen van 16 en 17 jaar vergoeden wij deze kosten alleen als de huisarts dit de meest effectieve zorg vindt.
Je hebt een Body Mass Index (BMI) vanaf:
- 30
- 25 en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2
- 25 en artrose of slaapapneu
De zorg is gericht op het verminderen van de energie-inname, het verhogen van lichamelijke beweging en eventuele toevoeging op maat van psychologische interventies ter ondersteuning van de gedragsverandering.
De zorg bestaat uit een combinatie van:
- Advies en begeleiding bij voeding en eetgewoontes
- Advies en begeleiding bij gezond bewegen (het aanzetten en motiveren tot bewegen, het monitoren van de voortgang, het verwijzen naar beweegaanbod in het sociale domein
- Advies en begeleiding bij het aanzetten tot gezond bewegen en blijvende gedragsverandering gericht op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl
- Zorginhoudelijke terugkoppeling naar de verwijzende zorgverlener over de voortgang
- Evaluatie met een inventarisatie van uw wensen voor een mogelijke onderhoudsfase
De zorg omvat niet:
- Het (begeleiden bij) daadwerkelijk bewegen of sporten
- Dagbehandeling en/of opname
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
Je krijgt de zorg voor Gecombineerde Leefstijl Interventie volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor leefstijlcoaching zijn dit de programma’s CooL, Beweegkuur, SLIMMER, SSIB, X-Fittt GLI en Keer Diabetes2 OM-GLI-Online.
Meer mogelijkheden om fit en gezond te worden en te blijven?
Of je nu collectief verzekerd bent of niet, er zijn verschillende mogelijkheden om te werken aan je gezondheid. En via de OHRA Klantvoordelen kun je sporten met korting.
-
Heb ik een eigen risico?
Je hebt geen eigen risico voor deze zorg.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, je betaalt geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Je kunt voor deze zorg terecht bij een zorgverlener die als leefstijlcoach is opgenomen in het register van de Beroepsvereniging Leefstijl Coaches Nederland (BLCN). Of vind hier een leefstijlcoach bij jou in de buurt waarmee OHRA afspraken heeft gemaakt. Kijk onder leefstijlcoaching of Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in combinatie met Cool, Beweegkuur, SLIMMER, SSIB, X-Fittt GLI en Keer Diabetes2 Om.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Jouw huisarts verwijst je naar de leefstijlcoach, eventueel in overleg met een specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten en/of medisch specialist.
Heb je al eerder leefstijlinterventie gehad en wil je hier nog een keer gebruik van maken? Dan heb je vooraf toestemming van ons nodig. Stuur jouw aanvraag naar:
OHRA
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD Tilburg -
Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?
Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?
Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?
Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.
Wat je moet doen?
Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TILBURG
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.