Vergoeding computerprogrammatuur
Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor computerprogrammatuur. Voor mensen met een beperking is speciale in- en uitvoerapparatuur en computerapparatuur beschikbaar. Hierdoor kun je met jouw computer aan de slag, ondanks jouw beperking.
Vergoeding voor computerprogrammatuur in het kort
- Basisverzekering: ja bij bepaalde medische indicaties
- Eigen risico: ja vanaf 18 jaar bij aanschaf, in bruikleen geen eigen risico
- Eigen bijdrage: nee
- Toestemming nodig: ja
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor computerprogrammatuur vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor computerprogrammatuur
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
Je krijgt alleen een vergoeding als je blind bent, slecht ziet of licht motorisch gehandicapt bent en als je met deze apparatuur sneller kunt werken. Motorisch gehandicapt betekent dat je (een deel van) jouw lichaam niet goed kunt bewegen. Je krijgt de apparatuur volledig vergoed. De leverancier is het bedrijf dat de apparatuur levert.
De computerhardware krijg je niet vergoed. De aanpassingen die nodig zijn en speciale software krijg je wel vergoed. Je krijgt deze hulpmiddelen in bruikleen. Zijn de hulpmiddelen speciaal voor jou aangepast en niet geschikt voor anderen? Dan zijn deze hulpmiddelen na de aanschaf wel van jou.
-
Heb ik een eigen risico?
Als je het hulpmiddel leent, hoef je geen eigen risico te betalen. Wordt het hulpmiddel jouw eigendom en ben je 18 jaar of ouder, dan is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen.
Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, je hebt geen wettelijke eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Wil je deze hulpmiddelen aanschaffen? Dan heb je eerst een medische toelichting nodig van jouw arts. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je dit hulpmiddel nodig hebt. Ook heb je vooraf toestemming nodig van OHRA.
Heb je toestemming van OHRA, dan kun je direct contact opnemen met een leverancier. Vind een leverancier onder 'aangepaste in- en uitvoerapparatuur' of onder 'omgevingsbesturing'.
Een gecontracteerde leverancier bezorgt de hulpmiddelen dan binnen 10 werkdagen.
-
Mag ik naar een andere leverancier?
Je mag ook naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA. Dan koop je de hulpmiddelen en zijn ze van jou. Je krijgt dezelfde vergoeding als OHRA aan de leverancier geeft die het hulpmiddel in bruikleen geeft. OHRA betaalt het bedrag in gedeeltes, verspreid over een aantal maanden/jaren. Dit hangt af van de tijd dat je het hulpmiddel gebruikt. Je moet iedere keer kunnen aantonen dat je het hulpmiddel nog gebruikt.
Verder zijn er nog 2 voorwaarden:
- Je vraagt OHRA vooraf om toestemming
- Je voorziet OHRA van een geschreven toelichting van de arts die jou behandelt. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je dit hulpmiddel nodig hebt
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Ja, je hebt altijd eerst toestemming nodig van OHRA.
-
Hoe vraag ik om toestemming?
Je vraagt schriftelijk toestemming aan OHRA. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:
- Een brief van de arts die jou het hulpmiddel voorschrijft. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je dit hulpmiddel nodig hebt
- Eventueel een uitgebreide brief met uitleg van jouw ergotherapeut waarom je het hulpmiddel nodig hebt
- Een prijsopgave van de kosten van het hulpmiddel
- Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
- je relatienummer
- je naam, adres en woonplaats
- je geboortedatum
- hoe lang je het hulpmiddel nodig hebt
- de naam van de leverancier die jouw hulpmiddel levert
- welk hulpmiddel je precies wilt
Stuur de documenten naar:
OHRA
t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD Tilburg -
Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?
Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?
Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?
Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.
Wat je moet doen?
Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TILBURG
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.