Transitie van vrouw naar man (transman)
Bij een transitie van vrouw naar man komt vaak veel kijken. Daarom is het fijn om te weten welke behandelingen je naast de algemene vergoedingen vergoed kunt krijgen voor jouw persoonlijke transformatie.
Vergoedingen voor trangender mannen (transman)
Ga altijd eerst naar jouw huisarts voor een verwijzing naar een genderteam. Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt jou bij het transitieproces. Zij kunnen jou verder helpen met jouw persoonlijke proces.
Deze behandelingen kun je vergoed kunt voor jouw transitie.
Eicellen invriezen
Heb je een kinderwens? En ga je een geslachtsveranderde operatie in? Dan kun je jouw eicellen laten invriezen. Je hebt hiervoor wel een medische indicatie nodig.
Geslachtsverandering
Een geslachtsveranderende operatie krijg je volledig vergoed vanuit jouw basisverzekering. Het verwijderen van de eileiders, vagina en baarmoeder. En de constructie van een penis. Je betaalt hiervoor alleen jouw eigen risico. Naast de operatie valt het ontharen van de schaamstreek ook binnen deze vergoeding. De kosten van onder de diagnosebehandelingscombinatie (DBC). Lees meer over de vergoeding voor medisch specialistische zorg.
Mastectomie
Wil je je borsten laten verwijderen? Neem contact op met jouw huisarts voor een akkoordverklaring. Lees meer over de vergoeding voor plastische chirurgie.
Gezichtsoperatie
Verandering van de kin, kaak of wenkbrauwen? Dit valt met een akkoordverklaring binnen jouw basisverzekering. Wel moet er sprake zijn van een passibiliteitsprobleem (je wordt niet als het gewenste gender herkend). Vraag jouw behandeld arts voor meer informatie. Lees meer over de vergoeding voor plastische chirurgie.
Waar kun je terecht?
Voor behandelingen binnen jouw transitie kun je terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het genderteam. Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt jou bij het transitieproces. Deze instellingen hebben een genderteam:
- Universitair Medisch Centrum (UMC) Amsterdam)
- Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen
- Universitair Medisch Centrum (UMC) Groningen
- Universitair Ziekenhuis Gent (België) (Het UMC Amsterdam kan de zuidelijke provincies doorverwijzen naar het UZ ziekenhuis in Gent, België)
- Genderteam Zuid Nederland (Mutsaertsstichting en OOG psychologen)
- Gender Clinic (in Bosch en Duin)
Geslachtsveranderende operatie
Wil je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken hebben gemaakt met jouw ziekenhuis. Het gendercentrum blijft de regie voeren en stelt de indicatie voor de behandeling.