We gaan uit elkaar. Wat zijn de financiële gevolgen?

Uit elkaar gaan betekent niet alleen dat je een emotionele periode doorgaat. Het betekent ook dat je te maken krijgt een aantal financiële gevolgen waar je even goed bij stilstaat. Denk aan je hypotheek of huurwoning, je belastingen en toeslagen, pensioen, eventuele alimentatie. Wij zetten alle relevante onderwerpen rondom uit elkaar gaan en scheiden voor je op een rij en verwijzen je direct naar instanties en partijen die je verder kunnen helpen. Zo kun jij goed voorbereid beginnen met deze nieuwe stap in je leven.

Uit elkaar gaan en... waar je allemaal aan moet denken

Vaak komt er veel bij kijken als je gaat scheiden. Voor een totaaloverzicht kun je terecht bij verschillende partijen. Zo zie je in één oogopslag waar je rekening mee moet houden, zodat jij de volgende stap in je leven zo goed mogelijk voorbereid kunt zetten. Om welke partijen het gaat, zie je hieronder.

  • De Rijksoverheid

    Beantwoord 5 vragen en zie direct de belangrijkste zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat. Of ga voor een nog persoonlijker advies en beantwoord maximaal 14 vragen. Het is anoniem en je antwoorden worden niet opgeslagen.

  • Het Nibud

    Het Nibud neemt je mee in belangrijke zaken waar je aan moet denken als je uit elkaar gaat:

    • het regelen van je geldzaken
    • het verdelen van je (in)boedel
    • verhuiskosten
    • het maken van een begroting van je nieuwe situatihe
  • Het Juridisch Loket

    Hier kun je terecht voor advies rondom een scheiding of uit elkaar gaan. Je vindt veel informatie op de site, zoals wie recht heeft op de huurwoning, hoe het zit met een koopwoning en pensioen en ook de optie van scheiden van tafel en bed. Je kunt er ook terecht voor gratis persoonlijk advies. Hiervoor wordt gekeken naar je inkomen en spaargeld.

Uit elkaar en... jullie belastingaangifte

De kans is groot dat jij en je ex-partner de belastingaangifte altijd samen deden als jullie getrouwd waren, een geregistreerd partnerschap hadden of samenwoonden. Dit betekent dat jullie zogenaamde fiscale partners waren waardoor jullie alle inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk onder elkaar konden verdelen. Maar een belastingaangifte gaat altijd over een heel kalenderjaar. Terwijl een beëindiging van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen vaak ergens in het kalenderjaar plaatsvindt. Wat doe je dan met de belastingaangifte? Doe je nog één keer samen aangifte of niet?

Uit elkaar en… jullie toeslagen en uitkeringen

Als je uit elkaar gaat, wordt je financiële situatie anders. En dat geldt waarschijnlijk ook voor de eventuele toeslagen die je ontvangt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat je met deze nieuwe stap in je leven niet tegen onverwachte (en mogelijk vervelende) situaties aanloopt. Gelukkig zijn er meerdere partijen die je hier informatie over geven.

Uit elkaar en… jullie hypotheek en woning

Wonen jullie in een koopwoning? Dan is het belangrijk om eerst te bepalen wie de eigenaar is en welke afspraken jullie samen kunnen maken.

Uit elkaar en… jullie schulden

Hebben jij en je partner tijdens je relatie schulden opgebouwd of zijn jullie leningen aangegaan? Dan is het belangrijk daar goed naar te kijken. De kans bestaat namelijk dat ieder van jullie hoofdelijk aansprakelijk is en jullie schuldeiser dus zowel bij je ex-partner én bij jou kan aankloppen om de schuld volledig te betalen. Ook nadat jullie uit elkaar gegaan zijn. In dat geval moet je zelf aankloppen bij je ex-partner als je een deel hiervan terug wilt vorderen.

Hoe het precies bij jullie zit, is afhankelijk van jullie situatie. Of jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonend zijn met of zonder contract. Een eenduidig antwoord is hier dan ook niet makkelijk te geven. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de personen en instanties die jou bijstaan bij je scheiding. Ook kun je in bepaalde gevallen terecht bij het Juridisch Loket voor gratis persoonlijk advies.

Heb je problemen met het betalen van je schulden? Dat is vervelend. Maar ga het niet uit de weg, en neem zo snel mogelijk contact op met je gemeente voor hulp.

Uit elkaar en... alimentatie

Als je uit elkaar gaat is alimentatie een belangrijk aandachtspunt. Er zijn twee soorten: de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Lees er meer over.

  • Kinderalimentatie

    Kinderalimentatie is een geldbedrag dat bestemd is voor de verzorging en opvoeding van jullie kind(eren). Deze vorm van alimentatie geldt tot je kind 21 jaar is. Vanaf de 18e verjaardag krijgt je kind mogelijk zelf deze alimentatie:

    • Wordt je kind 18 en is het nog niet financieel zelfstandig? Dan loopt de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie loopt door tot je kind 21 wordt. De hoogte verandert niet
    • Je kind wordt 18 en is financieel zelfstandig. Dan wordt je kind de zogenaamde ‘ontvangstgerechtigde’ van de kinderalimentatie. Dit betekent dat je ex-partner de kinderalimentatie vanaf nu rechtstreeks aan je kind betaalt
    • In sommige gevallen bestaat ook na de 21e verjaardag van je kind een onderhoudsplicht, bijvoorbeeld als je kind een handicap heeft en daardoor niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien

    Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie of jij de kinderalimentatie betaalt, of je partner. En hoe hoog deze is. Verschillende partijen geven hierover uitgebreide informatie:

    Juridisch Loket

    Je checkt eenvoudig of je recht hebt op kinderalimentatie. Je kunt er ook terecht voor gratis persoonlijk advies. Hiervoor wordt gekeken naar je inkomen en spaargeld.

    Nibud

    Bekijk informatie over wanneer er alimentatie betaald moet worden, hoe de alimentatie berekend wordt en wat je kunt doen als je ex-partner niet meer betaalt.

    De Rijksoverheid

    Je vindt informatie over de hoogte van de kinderalimentatie, betalingsachterstanden bij kinderalimentatie, de jaarlijkse wijziging van de kinderalimentatie en de eventuele belastingaftrek van kinderalimentatie.

    Kinderalimentatie en je belastingaangifte

    Als ouders ben je verplicht om voor je kinderen te zorgen. Ook als je uit elkaar gaat. Daarom wordt in bepaalde gevallen kinderalimentatie betaald aan de ex-partner. Hoe zit het met de belasting:

    • Ontvang je kinderalimentatie? Dan hoef je dit niet aan te geven in je belastingaangifte. Je betaalt er geen belasting over
    • Betaal je kinderalimentatie? Dan kun je deze niet opgeven in je belastingaangifte. Je kunt deze niet aftrekken van je belasting
  • Partneralimentatie

    De wetgever heeft bepaald dat ex-echtgenoten verplicht zijn om elkaar te onderhouden. Dat betekent dat een ex-partner die geen of weinig inkomen heeft, partneralimentatie kan vragen aan de ex-partner. Maar: dit is alléén mogelijk als jullie getrouwd waren, of een geregistreerd partnerschap hadden. In alle overige gevallen bestaat dus géén recht op partneralimentatie. Je kunt bij verschillende instanties terecht voor meer informatie over partneralimentatie:

    De Rijksoverheid

    Je vindt informatie over de vaststelling van de hoogte van de partneralimentatie, de jaarlijkse verhoging en partneralimentatie en de aangifte voor de inkomstenbelasting.

    De Belastingdienst

    Betaal je partneralimentatie? Dan kun je deze aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting (‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’). 

    Het Nibud

    Bekijk hoe lang partneralimentatie betaald moet worden, of de partneralimentatie kan vervallen, hoe het zit met de belastingaangifte en een bijstandsuitkering, hoe de hoogte wordt berekend en wat je kunt doen als je ex-partner niet meer betaalt.

    Juridisch Loket

    Je checkt eenvoudig of je recht hebt op partneralimentatie. Onder bepaalde voorwaarden kun je er ook terecht voor gratis persoonlijk advies. Hiervoor wordt gekeken naar je inkomen en spaargeld.

Uit elkaar en… jullie pensioen

Ben je in loondienst en heb je ouderdomspensioen opgebouwd? Of heb je een lijfrente? Dan heeft je partner wettelijk recht op de helft van je ouderdomspensioen of lijfrente (en andersom). Dit is de zogenaamde ‘pensioenverevening’. Hierbij gaat het alléén om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens jullie geregistreerd partnerschap of huwelijk. Het is belangrijk om dit binnen 2 jaar te melden bij de pensioenuitvoerder. Als je samenwoont, met of zonder samenlevingscontract, dan geldt deze wettelijke regeling niet voor jullie. Lees er meer over:

Iets anders afspreken? Dat kan

Het is mogelijk om zelf andere afspraken en een andere verdeling te maken via jullie echtscheidingsconvenant (het document waarin jullie alle afspraken rondom jullie scheiding vastleggen). Je kunt bijvoorbeeld een andere verdeling kiezen dan 50-50. Of helemaal geen verdeling maken waarbij jullie allebei jullie opgebouwde pensioenrechten zelf behouden. Of je kiest voor een zogenaamde conversie: je splitst het pensioen in 2 potjes en ieder krijgt zijn of haar eigen deel hiervan zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt.

Nabestaandenpensioen

Na een scheiding heeft de ex-partner recht op (een deel van) het nabestaandenpensioen. Dit geldt óók als alleen sprake was van samenwonen, zonder huwelijk of huwelijkse voorwaarden.

Scheding van tafel en bed

Kiezen jullie voor een scheiding van tafel en bed? Dan wordt het (nabestaanden)pensioen of de lijfrente niet verdeeld: jullie blijven officieel getrouwd.

Uit elkaar en… jullie bankzaken

De kans is groot dat jij en je ex-partner tijdens jullie relatie samen een bankrekening of creditcard hadden. Als jullie uit elkaar gaan is het goed om hier even bij stil te staan. We zetten de stappen die je hierbij kunt nemen voor je op een rij.

  • Stap 1: check je rekeningen en creditcards

    Loop al je bankzaken zorgvuldig na en zet ze op een rij:

    • welke bankproducten hebben jullie allemaal? Denk aan je bankrekeningen, leningen, creditcards
    • welke staan op jouw naam en welke op naam van jullie beiden
    • bij welke banken zijn je producten afgesloten
    • welke automatische incasso’s lopen er

    Bekijk per bankproduct of:

    • deze na jullie scheiding nog nodig is
    • of een van jullie het product wil overnemen en op eigen naam laat zetten
    • vanaf welk moment je de wijzigingen wil laten ingaan
    • welke automatische incasso’s stopgezet moeten worden of overgezet moeten worden naar jou of je ex-partner

    Hoe verdeel je het geld?

    Hoe je het geld op rekeningen verdeelt is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden? Is sprake van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Of geen van alle? Een eenduidig antwoord is hier dan ook niet makkelijk te geven. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de personen en instanties die jou bijstaan bij je scheiding. Ook kun je in bepaalde gevallen terecht bij het Juridisch Loket voor persoonlijk gratis advies.

  • Stap 2: neem contact op met jullie bank(en)

    Omdat iedere situatie en levensvorm anders is, is het belangrijk om, nadat je alles rondom je bankzaken hebt geïnventariseerd, contact op te nemen met je bank(en) om jouw persoonlijke situatie, opties en acties door te nemen. Doe dit indien mogelijk samen met je ex-partner.

  • Stap 3: pas je bankproducten aan

    Zodra jullie besloten hebben welke bankrekeningen en automatische incasso’s stopgezet of overgenomen worden, kun je dit in gang zetten. Heb je zelf een nieuwe bankrekening nodig? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan.

    Heb je samen een lening lopen bij de bank?

    Hou er dan rekening mee dat jij ook nadat jullie uit elkaar gegaan zijn medeverantwoordelijk kunt blijven voor die lening: dat is het geval als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen of als de betreffende lening op naam van je ex-partner en jou is afgesloten. Bespreek in dat geval hoe jullie hiermee omgaan. Mogelijk kunnen jullie de lening direct aflossen, kan een van jullie de lening overnemen of splitsen jullie de lening. Vraag je bank naar de mogelijkheden.

    Hebben jullie een creditcard?

    Dan kan degene die de zogenaamde hoofdkaarthouder is de creditcard meestal aanhouden. Geef wel even je eventuele nieuwe rekeningnummer door voor de incasso. Staat de creditcard op jullie beider naam? Dan is het verstandig om deze op te zeggen en ieder een nieuwe creditcard aan te vragen. Vraag je bank voor meer informatie.

  • Stap 4: informeer de nodige partijen

    Krijg jij een nieuw rekeningnummer? Dan wordt dat waarschijnlijk ook het rekeningnummer waarop je salaris, uitkering of toeslag wordt gestort. Of waarvan je rekeningen worden betaald. Maak een overzicht van alle instanties en informeer ze dat je een nieuw rekeningnummer hebt. Vergeet ook je pensioenuitvoerder niet.

Tip! Vergeet niet je inlogcodes aan te passen

Vergeet niet om je inlogcodes voor online en mobiel bankieren aan te passen. Alleen op die manier ben je zeker van dat alleen jij bij jouw rekeningen kan. Regel het bij jouw bank(en).

Uit elkaar en… je testament

Als je uit elkaar gaat, is het verstandig om ook even aan je eventuele testament te denken. Wat er gebeurt na je scheiding is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

  • Je bent getrouwd en hebt een testament

    Wijs je in jouw testament je ex-partner aan als je erfgenaam? Dan bestaat de kans dat je ex-partner recht houdt op je erfenis nadat je uit elkaar gegaan bent. Dit hangt af van wat er precies in je testament staat. Een notaris kan je hier meer over vertellen en check of je je testament moet aanpassen. Reken erop dat dit geld kost.

  • Je bent getrouwd en hebt geen testament

    In dit geval zijn jij en je partner alleen tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap erfgenaam van elkaar. Vanaf het moment dat je jullie scheiding doorgeeft bij je gemeente stopt dit.

  • Je woont samen en hebt geen testament

    In dit geval hoef je niks te regelen. Of je een samenlevingscontract hebt of niet is niet relevant.

  • Heb je een levenstestament?

    In een levenstestament bepaal je wie je financiën regelt en medische beslissingen voor je neemt als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Heb je een levenstestament en heb je je ex-partner aangewezen als de persoon die alles regelt? Dan is het goed mogelijk dat je dit wilt aanpassen nadat je uit elkaar gegaan bent.

    Hoe je dit regelt is afhankelijk van de manier waarop je het levenstestament hebt opgesteld. Neem contact op met je notaris als je dit via deze route hebt geregeld. Houd er rekening mee dat dit geld kost. Heb je het zelf geregeld via een zogenaamde ‘onderhandse akte’ waarin je de afspraken hebt vastgelegd, dan kun je het regelen zonder notaris. Maar waarschijnlijk heb je hier vragen over. Daarmee kun je terecht bij het Juridisch Loket.

  • Meer informatie bij het Juridisch Loket

    Je vindt meer informatie bij het Juridisch Loket. Je kunt er, onder bepaalde voorwaarden, ook terecht voor gratis persoonlijk advies. Hiervoor wordt gekeken naar je inkomen en spaargeld. Kijk bij de onderstaande onderwerpen:

Uit elkaar en… jullie verzekeringen

Waarschijnlijk heb je je verzekeringen voor je huis, auto of vakantie met je ex-partner afgesloten. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken, zodat jij straks in je nieuwe situatie ook goed verzekerd bent. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen voor je op een rij.

Je zorgverzekering

Normaal gesproken loopt een zorgverzekering van 1 januari tot en met 31 december en mag je niet gedurende het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Als je uit elkaar gaat, kan dit anders liggen.

  • Hoe zit het met je zorgverzekering als je uit elkaar gaat?

    Je ex-partner heeft jullie zorgverzekering voor jullie beiden en eventuele kinderen afgesloten

    Dan is je ex-partner de zogenaamde verzekeringnemer en jij (en je eventuele kinderen) de zogenaamde meeverzekerde. Dit betekent dat jij, als jullie uit elkaar gaan, zelf een nieuwe zorgverzekering kan aanvragen. Op ieder moment in het jaar. Dit kan bij je huidige zorgverzekeraar, of bij een nieuwe zorgverzekeraar. Je stemt je nieuwe dekking af op je nieuwe situatie. Stem vooraf wel eerst goed met je ex-partner af bij wie de kinderen meeverzekerd worden. Neem bij vragen contact op met je zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

    Jij hebt voor jou en je ex-partner jullie zorgverzekering voor jullie beiden en eventuele kinderen afgesloten

    In dit geval ben jij de verzekeringnemer en je ex-partner de meeverzekerde (incl. eventuele kinderen). Dit betekent dat jij niet gedurende het jaar kunt wisselen van zorgverzekeraar of je dekking kunt aanpassen. Je ex-partner kan dit wel en zal een eigen zorgverzekering afsluiten, ofwel bij jullie huidige zorgverzekeraar, ofwel bij een andere. Zodra je partner een eigen zorgverzekering aanvraagt, wordt zijn of haar zorgverzekering die via jou loopt automatisch opgezegd. Ook in dit geval is het goed om vooraf af te spreken bij wie van jullie de kinderen worden meeverzekerd. Neem bij vragen contact op met je zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

    Jij en je ex-partner hebben allebei zelf een eigen zorgverzekering afgesloten

    Dan blijft alles de rest van het jaar zoals het is. Jullie kunnen beiden niet voor 1 januari overstappen of je verzekering wijzigen. Ben je verzekerd bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de Meegroeiservice waarmee je in bepaalde gevallen je aanvullende verzekering tussentijds kunt aanpassen.

    Tip!

    Kun jij gedurende het jaar een eigen zorgverzekering voor jou en eventueel je kinderen afsluiten? Bekijk dan de mogelijkheden bij OHRA voor je zorgverzekering. Mogelijk kun je je ook collectief verzekeren via je werkgever of ledenorganisatie en profiteer je van extra voordeel. Ben je al verzekerd bij OHRA en wil je gebruik maken van de Meegroeiservice en je aanvullende verzekering wijzigen? Dat doe je eenvoudig in Mijn OHRA Zorgverzekering.

Je schadeverzekeringen 

Waarschijnlijk hebben jullie tijdens jullie relatie meerdere schadeverzekeringen afgesloten. Als je uit elkaar gaat, is het mogelijk dat één van jullie de verzekering overneemt, je zelf een nieuwe verzekering moet afsluiten (afgestemd op jouw nieuwe situatie), of dat je deze verzekering misschien helemaal niet meer nodig hebt. Bekijk je mogelijkheden voor de belangrijkste schadeverzekeringen.

Goed om te weten

Heb jij een van jullie huidige schadeverzekeringen niet meer nodig en neemt je ex-partner deze ‘over’? Vergeet dan niet om deze bij je verzekeraar op naam van je ex-partner te laten zetten. Doe je dat niet? Dan moet je je nog steeds aan de verplichtingen rondom deze verzekering houden, zoals bijvoorbeeld het betalen van de premie.

  • Je autoverzekering en/of motorverzekering

    Bij een autoverzekering is vaak sprake van een zogenaamde no-claim korting. Ook wel je schadevrije jaren genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: ieder jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Deelden jij en je partner samen een auto? Dan staat de autoverzekering op naam van jou of je partner.

    De autoverzekering staat op jouw naam

    Jij hebt de schadevrije jaren opgebouwd. Je kunt ze vaak zelf houden maar ook weggeven aan je ex-partner of delen met je ex-partner.

    De autoverzekering staat op naam van je ex-partner

    Dan geldt hetzelfde als hierboven, maar dan is de keuze aan je ex-partner. Besluit je ex-partner om de schadevrije jaren niet aan jou te schenken of met je te delen? Check dan bij je verzekeraar of je mogelijk toch een no-claim korting kunt krijgen. Dit wisselt per verzekeraar. Neem contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

    Bij de keuzes die je maakt is het uiteraard belangrijk of je na je scheiding wel of geen auto in bezit hebt. Heb je geen auto? Dan is een autoverzekering uiteraard niet nodig. Heb je wel een eigen auto? Dan is minimaal een WA-verzekering verplicht. Naar keuze kun je je verzekering uitbreiden. Neem contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Houd je geen eigen auto maar leen je af en toe een auto? Dan is de OHRA Leenautoverzekering mogelijk iets voor jou.

    Motorverzekering

    Heb je een motorverzekering? Dan geldt vaak hetzelfde als voor je autoverzekering.

  • Je doorlopende reisverzekering en annuleringsverzekering

    Hebben jullie nu een gezamenlijke doorlopende reisverzekering met eventueel een annuleringsverzekering? Dan kunnen jullie besluiten deze voor beiden op te zeggen. Wil je toch een eigen reisverzekering? Dan kun je je huidige verzekering op jouw naam laten zetten. Pas in dat geval wel je dekking aan: je hoeft in dat geval alleen nog maar jezelf en je eventuele kinderen mee te verzekeren. Neem contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. 

  • Je woonhuis- en inboedelverzekering

    Heb je een nieuwe woning gevonden? Dan sluit je zelf een nieuwe inboedelverzekering af voor jouw inboedel in je nieuwe huis. Als het een koopwoning betreft, dan verplicht je hypotheekverstrekker je om ook een opstal- of woonhuisverzekering af te sluiten. Neem contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. 

  • Je rechtsbijstandsverzekering

    Als jullie een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten, dan heb je twee mogelijkheden voor jouw nieuwe situatie:

    • je besluit géén rechtsbijstandverzekering meer af te sluiten
    • besluit je om je rechtsbijstandverzekering te houden? Bekijk dan of de dekking aangepast moet worden. Misschien heb je nu een gezinsdekking maar ga je in je nieuwe situatie alleen wonen.

    Neem in ieder geval contact op met je huidige verzekeraar. Bespreek je situatie en de mogelijkheden om de polis te wijzigen, of zeg de polis op. 

  • Je huisdierenverzekering

    • Hebben jullie je huisdier(en) verzekerd? Als jij jullie huisdieren meeneemt, kun je de huisdierenverzekering op jouw naam overnemen, of deze opzeggen.
    • Houdt je partner jullie huisdier(en) en wil deze de verzekering behouden? Dan moet de polis op naam van je partner worden overgezet. 

    Neem in beide gevallen contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

  • Je aansprakelijkheidsverzekering en/of je ongevallenverzekering

    Je ongevallenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn afgestemd op je oude situatie, met je partner en eventuele kinderen. Als je uit elkaar gaat, verandert je situatie. Je hebt de keuze om zelf wel of geen ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, of een met dekking voor jou, of voor jou en je kinderen. Neem in elk geval contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken of om je huidige verzekering op te zeggen. 

  • Je caravan- of vouwwagenverzekering

    Je caravan- of vouwwagenverzekering is gebonden aan het object. Degene die de caravan of vouwwagen overneemt, heeft dan ook de keuze wat er met de verzekering gebeurt. Neem in elk geval contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken en de verzekering eventueel over te zetten op naam van jou of je partner.

Let op!

Als jullie besluiten dat je ex-partner (een van jullie) schadeverzekeringen overneemt, is het belangrijk dit samen goed te overleggen. Neem jullie inboedel bijvoorbeeld: deze is verzekerd op jullie huidige adres zolang jullie de inboedelverzekering nog niet hebben aangepast naar jullie nieuwe situaties. Stel dat jullie je inboedel nog niet verdeeld hebben, maar je ex-partner neemt al wel wat spullen mee naar zijn nieuwe woning: dan zijn deze dus niet meer verzekerd omdat ze niet meer op jullie huidige, oude adres staan. Mocht er brand uitbreken of ingebroken worden, dan wordt de schade dan ook niet vergoed. In dat geval moeten jullie beiden de helft van de schade zelf betalen. 

Tip!

Bekijk de mogelijkheden bij OHRA voor je schadeverzekeringen. Mogelijk kun je je ook collectief verzekeren via je werkgever of ledenorganisatie en profiteer je van extra voordeel. Ben je al verzekerd bij OHRA? Bekijk dan onze informatie rondom scheiden en je schadeverzekeringen.

Je kapitaalverzekering, lijfrentepolis en levensverzekering

Dit soort verzekeringen hebben een waarde in geld. Jullie hebben hiervoor gedurende je relatie premie voor betaald om die waarde op te bouwen. Als je uit elkaar gaat, moet je goed kijken wat je met deze verzekeringen doet of kan doen:

  • Koop jij je ex-partner uit of laat jij je afkopen
  • Kun je de verzekering premievrij maken zodat er niets meer ingelegd hoeft te worden
  • Volgt er een uitkering die verdeeld kan worden

Het is verstandig om hierover contact op te nemen met je verzekeraar. Deze kan je meer vertellen over de mogelijkheden. De Belastingdienst kan je ook meer vertellen over het verdelen van je lijfrente.

Online geldplan ‘Scheiden’

Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals het geldplan ‘Scheiden’.

Lees meer