Aanvullende financiële hulp

Vind je het soms lastig om de eindjes aan elkaar te knopen? Bijvoorbeeld voor een nieuwe fiets of sportlessen? Of een verjaardagsfeestje voor je kind? En nieuwe schoolspullen… Er zijn veel stichtingen die hulp bieden. Bekijk ze eens, hopelijk zit er ook iets voor jou tussen.

  • Hulp bij de dagelijkse maaltijden

    Heb jij moeite om elke dag een gezonde maaltijd voor jou en je gezin op tafel te zetten. De Voedselbank helpt je er graag mee als je aan de voorwaarden voldoet. Kort gezegd telt de Voedselbank al je inkomsten bij elkaar op en trekken jouw vaste lasten ervan af, zoals je huur, gas, water en licht. Het bedrag dat over blijft is voor je boodschappen en kleding. Als dit bedrag lager ligt dan het zogenaamde ‘normbedrag’ kom jij in aanmerking voor hulp via de Voedselbank.

  • Hulp als je kleding nodig hebt

    De Kledingbank

    Je kunt bij de Kledingbank terecht voor kleding, schoenen en beddengoed. De Kledingbank is geen landelijke organisatie, maar bestaat uit meerdere regionale initiatieven. Bekijk de kledingbanken per provincie.

    Dress for Succes: kleding voor als je gaat solliciteren

    In de 10 winkels van Dress for Success krijg je professioneel kledingadvies als je bijvoorbeeld gaat solliciteren. Zodat jij een goede indruk maakt en zo je kansen op die baan vergroot. Je leent kosteloos een hele dag kleding zodat jij op je best voor de dag komt voor die sollicitatie, je gesprek als ZZP-er of voor die stageplaats. Ben je minimaal 16 jaar en heb je een minimuminkomen of een uitkering op bijstandsniveau: dan kun jij terecht bij Dress for Succes.

  • Hulp bij nieuwe spullen, dagje uit, de administratie

    Is het financieel lastig om nieuwe spullen zoals een fiets, kleding ofzo te kopen of er een dagje op uit te gaan? Of vind je het lastig om je administratie goed bij te houden? Dan kun je bij verschillende partijen terecht voor hulp.

    Het Armoedefonds

    Het Armoedefonds steunt lokale hulporganisaties en initiatieven in heel Nederland. Allemaal gericht op ondersteuning met geld én producten. Zoals schoolspullen of menstruatieartikelen. Of hulp bij een dagje uit, administratie of eten en drinken. Kijk eens of er iets voor jou en je gezin bij zit. Bekijk de projecten bij jou in de buurt.

    Stichting Babyspullen

    De Stichting Babyspullen zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in. Hier maken zij babystartpakketten van. Verwacht jij een kindje maar is het lastig om alle spullen voor je kindje te kopen? Mogelijk kom jij dan in aanmerking voor een van de babystartpakketten: voor een goede start voor jou en je kindje. Kijk of je in aanmerking komt voor het babystartpakket.

    Nationaal Fonds Kinderhulp

    Het Nationaal Fonds Kinderhulp biedt hulp voor grote en kleine zaken. Zaken die heel normaal lijken, maar niet voor ieder kind zijn weggelegd. Heb jij bijvoorbeeld nieuwe kleren of een nieuwe fiets nodig voor je kind? Of een dagje uit of een mooi boek? Dan kun je terecht bij het Nationaal Fonds Kinderhulp. Als ouder of verzorger kun je niet zelf een aanvraag doen. Je doet je aanvraag via een hulpverlener, zoals een maatschappelijk werker of medewerker van een sociaal wijkteam. Weet je niet bij wie je terecht kunt voor je aanvraag? Dan kun je Kinderhulp bellen via 0570 61 18 99 of mailen naar aanvragen@kinderhulp.nl.

    Het Leger des Heils

    Het Leger des Heils biedt hulp en aandacht. Heb je behoefte aan een goede maaltijd, hulp bij je financiën of gewoon een luisterend oor? Dan kun je terecht in een van de buurthuiskamers van het Leger des Heils.

  • Hulp bij een verjaardagfeestje voor je kind

    Heb jij geen of te weinig geld om de verjaardag van je kind te vieren? Dan kun je terecht bij Stichting Jarige Job of Stichting Kinderfeest.

    Stichting Jarige Job 

    Deze stichting helpt met de Verjaardagsbox. In deze box zit alles dat je nodig hebt voor het vieren van de verjaardag thuis en op school. Je kan een box aanvragen als je kind tussen de 4 en 18 jaar oud is. Vraag ‘m op tijd aan: minimaal 6 weken voor de verjaardag van je kind.

    Stichting Kinderfeest

    Voor hulp met een kinderfeestje of een pretpakket. Voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Je kan de aanvraag niet zelf doen, dit moet via jouw hulpverlener. Denk bijvoorbeeld aan een maatschappelijk werker of medewerker van een sociaal wijkteam.

  • Hulp voor je schoolgaande kind

    Heb je spullen nodig voor je schoolgaande kind maar heb je niet voldoende geld? Dan kun je terecht bij 3 stichtingen voor (financiële) hulp:

    Het Jeugdeducatiefonds

    Het Jeugdeducatiefonds vergroot de ontwikkelingskansen voor kinderen die in armoede opgroeien. Zodat ook zij een zo hoog mogelijk opleidingsniveau bereiken en hun talenten zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Je kan niet zelf een aanvraag doen, dit loopt via de basisschool van je kind. Wil je gebruik maken van dit fonds? Neem dan contact op met de leerkracht van je kind.

    Leergeld Nederland

    Leergeld Nederland biedt hulp aan kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Zodat ook zij mee kunnen doen aan allerlei activiteiten met leeftijdsgenootjes. Zoals het aanschaffen van een laptop, fiets of schoolspullen. Of zwemles, muziekles of lekker sporten. Of een verjaardagspakket als je kind een jaartje ouder wordt! Leergeld Nederland werkt lokaal: je zoekt heel gericht op hulp in jouw eigen regio.

    Petje af

    Petje af is bestemd voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar. Het is een jaarprogramma met 30 bijeenkomsten, aanvullend op het onderwijs. 7 themablokken per 4 weken waar in ieder blok een specifiek beroep centraal staat.

  • Hulp bij sport of creatieve lessen

    Heb je niet voldoende geld voor creatieve lessen of sport voor je kind of voor jezelf? Jeugdfonds sport en cultuur en Volwassenenfonds sport en cultuur bieden uitkomst. Het fonds betaalt het lesgeld of contributie en eventuele noodzakelijke spullen zoals kleding of een muziekinstrument. Je vraagt een bijdrage aan via een zogenaamde intermediair, een tussenpersoon. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht, een medewerker van een sociaal wijkteam of een schuldhulpverlener. Kun je geen intermediair vinden? Dan kun je contact opnemen.

Kijk ook of je recht hebt op toeslagen

Mogelijk heb je recht op toeslagen, bijzondere bijstand of kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Bekijk je mogelijkheden.

Sociaal wijkteam

Een sociaal wijkteam ondersteunt inwoners van een wijk rondom zorg en welzijn. Je kunt er terecht met vragen en problemen. Hoewel niet iedere gemeente sociale wijkteams heeft, worden het er wel steeds meer. Of de gemeente biedt een andere oplossing. Vraag je gemeente naar de mogelijkheden.