Jij of je partner gaat met pensioen

Als je met pensioen gaat, ga je een heel nieuwe levensfase in. Tijd om die dingen te doen waar je voorheen niet of onvoldoende tijd voor had. Een goede voorbereiding voorkomt geldzorgen.

  • De periode vóór je AOW-gerechtigde leeftijd

    Eerder stoppen

    Misschien wil je wel nét iets eerder met pensioen. Dan wil je graag weten wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Zo kan je uitkering een stuk lager worden, omdat je een langere periode pensioen krijgt uitbetaald. Daarnaast bouw je korter pensioen op. En betaal je meer belasting… Kortom: goed om er even in te duiken voor je besluit net wat eerder te stoppen met werken.

    Via ‘Mijn pensioenoverzicht’ krijg jij inzicht in jouw persoonlijke situatie. Waaronder het pensioenbedrag dat je zult ontvangen. Je kunt hier ook berekeningen maken, zodat je kunt zien wat er gebeurt al je besluit eerder te stoppen met werken.

    Je opgebouwde pensioen omzetten naar Partnerpensioen of Ouderdomspensioen

    Mogelijk kun je je pensioen omzetten naar een Partnerpensioen of Ouderdomspensioen. Als je bijvoorbeeld geen partner (meer) hebt, kan het handig zijn om je partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. Of misschien heb je een partner en deze heeft genoeg eigen inkomen: dan kun je bijvoorbeeld afzien van een nabestaandenpensioen. Regel het voor je met pensioen gaat, maar in elk geval uiterlijk op het moment dat je met pensioen gaat.

    ​​​​Je krijgt al wel pensioen- of lijfrente uitkeringen, maar nog geen AOW

    Sommige pensioenregelingen of lijfrente-uitkeringen keren al een bedrag uit voor je de AOW-leeftijd hebt bereikt. In dat geval houden verschillende instanties mogelijk loonheffing in op het bedrag dat je uitbetaald krijgt. Als zij ook allemaal loonheffingskorting berekenen, betaal je waarschijnlijk te weinig belasting. Je hebt namelijk maar één keer recht op loonheffingskorting. Dan is de kans groot dat je een naheffing krijgt. Zorg ervoor dat maar één van de instanties loonheffingskorting inhoudt. Lees er meer over.

  • Je bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd… en krijgt AOW

    Wat is de AOW?

    De AOW, de Algemene Ouderdoms Wet, is een basispensioen dat je krijgt van de overheid. Woon of werk je in Nederland? Dan ben je vaak verzekerd voor de AOW en ontvang je de AOV vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd. Maar soms ben je niet verzekerd voor de AOW, bijvoorbeeld als je in Nederland woont maar werkt in het buitenland. Bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) lees je precies wanneer je wel en niet verzekerd bent voor de AOW. Meer weten over de AOW? Op de site van de SVB lees je er meer over.

    Wat is mijn AOW-gerechtigde leeftijd?

    De AOW-gerechtigde leeftijd is niet voor iedereen hetzelfde. Deze is afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting en daarmee je geboortedatum. Bij de SVB check je eenvoudig wat jouw AOW-gerechtigde leeftijd is.

    Ben je geboren na 30 september 1961?

    Dan is je AOW-gerechtigde leeftijd helaas nog niet altijd bekend. Wat wel bekend is, is dat deze minimaal 67 jaar en 3 maanden is. Je kunt jaarlijks in januari checken wat je definitieve AOW-gerechtigde leeftijd is: deze is altijd 5 jaar van tevoren bekend.

    Hoe hoog is mijn AOW? En kan dit ook veranderen?

    De hoogte van je AOW is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Of je bijvoorbeeld alleen woont, samenwoont of getrouwd bent. Op de site van de SVB lees je er meer over en kijken waar jij recht op hebt in jouw situatie. Check dan ook gelijk even op welke dag je AOW wordt overgemaakt. Woon je in het buitenland en wordt jouw AOW op een buitenlandse rekening gestort? Dan kan de dag waarop jij je AOW ontvangt anders zijn.

    Wijzigt je persoonlijke situatie?

    Omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen, gaat verhuizen of naar een verpleeghuis gaat? Dan is het goed mogelijk dat de hoogte van jouw AOW wijzigt.

    Krijg je geen volledige AOW of kun je niet rondkomen met je AOW?

    Als je geen volledige AOW ontvangt, krijg je mogelijk een aanvulling op je AOW via de AIO (Aanvullende inkomensvoorziening Ouderen): een aanvullende bijstandsuitkering.

    Heb je wel een volledige AOW maar is dit onvoldoende om rond te komen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Lees er meer over.

  • Je bereikt je pensioenleeftijd… en krijgt een of meer pensioenuitkeringen

    Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijg je mogelijk ook een of meer pensioenuitkeringen vanuit de jaren dat je in loondienst geweest bent bij een werkgever. Bekijk vanaf welke leeftijd jij pensioen ontvangt, waar je de hoogte van je pensioen checkt, wat je moet regelen als je met pensioen gaat en of je na je pensioen nog mag blijven werken.

    Wat is mijn pensioenleeftijd? Krijg ik op dezelfde leeftijd mijn pensioen én AOW?

    Ga je niet eerder met pensioen maar ga je met pensioen op de standaard pensioen leeftijd? Dan ligt deze leeftijd vaak niet gelijk met je AOW-gerechtigde leeftijd. De standaard pensioenleeftijd ligt sinds 1 januari 2018 op 68 jaar. Maar of dit voor jou ook het geval is, hangt af van jouw pensioenregeling(en): regelingen voor 2018 zijn namelijk niet standaard omgezet van 65 of 67 jaar naar de nieuwe standaard pensioenleeftijd van 68 jaar.

    Als je pensioen hebt opgebouwd via meerdere werkgevers, kun je te maken krijgen met verschillende pensioenleeftijden. In ‘Mijn pensioenoverzicht’ zie je per pensioenuitvoerder direct je pensioenleeftijd. Het is goed om dit even goed door te nemen. Zo weet je precies of je (een deel van) je pensioen vóór of ná jouw AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt. Je loopt in dat geval het risico dat je minder inkomen hebt dan je verwacht. In dat geval kun je kijken of je recht hebt op een extra uitkering, of dat je mogelijk door blijft werken na je pensioen (zie de antwoorden op deze vragen ook op deze informatiepagina).

    Hoeveel pensioen krijg ik?

    Zodra je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, begint ook je pensioenuitkering: jouw totale pensioen bestaat dan uit je eventuele AOW en je pensioenuitkeringen. In ‘Mijn pensioenoverzicht’ check je precies hoeveel pensioen je ontvangt, van alle pensioenfondsen waar jij pensioen hebt opgebouwd.

    Wil je niet eerder met pensioen dan je AOW leeftijd?

    Dan ga je met pensioen op de standaard pensioenleeftijd. Een paar maanden daarvoor krijg je van je pensioenuitvoerder(s) een aanvraagformulier om je pensioen aan te vragen. Meestal krijg je van alle pensioenuitvoerders waar je tijdens je loondienst pensioen hebt opgebouwd een aanvraagformulier. Deze vul je allemaal in zodat je van iedere pensioenuitvoerder je pensioenuitkering krijgt.

    Maar soms gaat er wel eens iets mis:

    • Het overzicht van je pensioenrechten bij een pensioenuitvoerder is niet volledig
    • Het pensioenfonds bestaat niet meer
    • Het pensioenfonds is niet bekend
    • De werkgever en pensioenuitvoerder zijn onvindbaar.
    • Kijk wat je kunt doen

    Ben je nooit in loondienst geweest maar heb je altijd als zelfstandig ondernemer gewerkt?

    Dan heb je geen pensioen opgebouwd via je werkgever. Mogelijk heb je pensioen opgebouwd via particuliere verzekeringen, zoals een lijfrenteverzekering. Deze staan niet in Mijn pensioenoverzicht. Neem hiervoor contact op met de betreffende verzekeraar of bank.

    Gebruik maken van Mijn pensioenoverzicht?

    Je logt in met je DigiD. Heb je nog geen DigiD of ben je je wachtwoord vergeten? Vraag je DigiD aan of wijzig je DigiD.

    Wat moet ik regelen als ik met pensioen ga?

    De Rijksoverheid biedt een stappenplan dat precies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Zo weet je precies wat je allemaal moet regelen als je met pensioen gaat. Je beantwoordt (anoniem, je antwoorden worden niet opgeslagen) een aantal vragen en je krijgt een persoonlijk overzicht. Check jouw stappenplan voor je pensioen.

    Mag ik blijven werken na mijn pensioen?

    Misschien wil je na je pensioen blijven werken. Omdat je beter wilt rondkomen of omdat je gewoon lekker bezig wilt blijven. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn:

    Je pensioen en je belastingen

    Blijf je werken als je AOW ontvangt? Dan hoef je geen sociale premies meer te betalen. Je betaalt wel loonheffing over je inkomen. Ook heb je nog recht op loonheffingskorting als je na je pensioen blijft doorwerken. Regel dit goed, zodat je niet teveel of te weinig loonheffingskorting ontvangt. Lees meer over je pensioen en belasting.

    Goed om te weten

    Krijg je AOW en 1 of meer kleine pensioenuitkeringen? Dan is het mogelijk dat er teveel belasting wordt ingehouden. Doe daarom belastingaangifte en zie meteen of je mogelijk geld terug krijgt.

    Tip! Veelgestelde vragen over pensioen

    Bekijk de veelgestelde vragen over pensioen.

Tip! Online Geldplannen 'Bijna pensioen' en 'Pensioen'

Als je voor zorg collectief verzekerd bent via je werkgever of ledenorganisatie, krijg je standaard het pakket OHRA Gezond. Met de Online Geldplannen van het Nibud. Zoals de geldplannen 'Bijna pensioen' en 'Pensioen'.

Lees meer