Verbouwen? Regel een vergunning voor je begint!
Zit je te dromen over een uitbouw van je keuken? Ga je eindelijk dat oude schuurtje slopen? Of die oprit aanleggen? Doe dan de vergunningscheck om te zien of je voor jouw (ver)bouwplannen een vergunning nodig hebt. Is dat zo? Dan vraag je die aan bij je gemeente.
Wat gebeurt er met je aanvraag?
De gemeente kent 2 procedures voor een aanvraag: de reguliere en de uitgebreide procedure.
- De reguliere procedure geldt als je (ver)bouwplannen passen binnen het bestemmingsplan of daar slechts een klein beetje van af wijken
- De uitgebreide procedure geldt voor grotere afwijkingen of een verbouwing van een monument
Wanneer krijg je wat te horen van de gemeente?
De gemeente mag zich 8 weken lang buigen over jouw aanvraag. Hebben ze langer nodig, dan moeten ze dat binnen die 8 weken laten weten. Ze mogen er dan nog eens 6 weken aan vastplakken. Best lang! Toch beslist de gemeente soms nog steeds niet op tijd. Balen, maar ook best fijn, want jij krijgt dan automatisch je vergunning.
De uitgebreide procedure duurt langer
Soms wijken je bouwplannen wel heel erg af van het bestemmingsplan. Als dat zo is, moet je de gemeente laten zien dat je een goede reden hebt voor die afwijking. De gemeente heeft daarna 26 weken de tijd om te beslissen over jouw aanvraag. Wil je een monument verbouwen? Dan heeft de gemeente ook 26 weken de tijd.
Vergunning gekregen? Wacht nog even met bouwen!
Als je een vergunning krijgt, kan de vlag nog niet uit. Anderen kunnen bezwaar maken. Bijvoorbeeld je buren. Dat moeten ze binnen 6 weken na het gemeentebesluit doen. Meestal maakt de gemeente haar besluit openbaar op de website, of in de lokale krant. Als de 6 weken voorbij zijn zonder bezwaar, kun je de kurken laten knallen.
Geen vergunning gekregen. Wat kan ik doen?
Als je geen vergunning krijgt van je gemeente, dan kun je een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Blijf niet te lang mopperen, want je bezwaar moet 6 weken na de afwijzing binnen zijn. Een rechter beslist uiteindelijk over je bezwaar.
Vergeet je verzekeringen niet
Verbouwen kan soms conflicten geven, bijvoorbeeld met de aannemer of uitvoerder van het project. Een rechtsbijstandverzekering kan je dan helpen. Raakt je woning of je spullen tijdens de verbouwing beschadigd? Dan wordt deze in sommige gevallen via je opstalverzekering of inboedelverzekering vergoed.
Deze blog is in samenwerking met DAS gemaakt.