7 oktober 2024  | Persbericht

‘Honderzoek’ op Dierendag

Kwispelt jouw hond vrolijk rond? Dat is een goed teken! Toch kunnen honden pijn en ongemak goed verbergen. Het is dus belangrijk om zelf regelmatig jouw vrolijke viervoeter te controleren. OHRA hielp hondenbaasjes op dierendag om veranderingen in de gezondheid van hun hond sneller te herkennen. Door hen te coachen in het uitvoeren van een eenvoudig Honderzoek, kunnen ze gezondheidsproblemen van hun trouwe viervoeter eerder signaleren.

Dit voorkomt dat kleine klachten uitgroeien tot grotere problemen die mogelijk vervelender of pijnlijker zijn voor de hond. Voorkomen is beter dan genezen.

“Honden kunnen pijn goed verbergen vanwege hun overlevingsinstincten", zegt Yenta van der Lee, dierenarts bij OHRA. "Ze passen hun gedrag aan om te doen wat er van hen verwacht wordt, ook als ze zich niet goed voelen. Bovendien uiten honden ongemak vaak op subtiele manieren die soms moeilijk te herkennen zijn. Met een paar simpele stappen kunnen hondenbaasjes al veel doen om die subtiele signalen eerder te herkennen.”

Honderzoek is eenvoudig en effectief

Yenta en andere veterinaire specialisten lieten hondeneigenaren in park Zypendaal in Arnhem en het Amsterdamse Bos in Amsterdam op dierendag zien hoe zij de gezondheid van hun hond in slechts een paar minuten checken met het Honderzoek. Het gaat om handelingen die de eigenaar zelf kan doen zoals het controleren van de vacht, ogen, oren en het gebit. Het Honderzoek gebeurde in een ontspannen sfeer, zodat de hond zich op zijn gemak voelde.

Hondenbaasjes kunnen het Honderzoek eenvoudig periodiek herhalen. Pas als ze vaak gezien hebben wat voor hun hond normaal is, valt het op als er bijzonderheden zijn. Ook kunnen hondeneigenaren hun dierenarts van nuttige informatie voorzien, op het moment dat er iets met hun trouwe viervoeter aan de hand is. Een regelmatig Honderzoek versterkt de band tussen baas en hond.

Grote opkomst en enthousiaste reacties

De tientallen baasjes die gebruik maakten van de gratis actie van OHRA, onderzochten zelf hun hond en kregen praktische tips mee om thuis regelmatig het Honderzoek te doen. De laagdrempelige aanpak en de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan veterinaire specialisten, werden zeer gewaardeerd. Ook kregen de hondeneigenaren de kans om samen met hun viervoeter op de foto te gaan in een sfeervolle huiskamersetting.

Nynke Nijkamp, Senior Manager bij OHRA, blikt terug op een geslaagde dierendag: “Bij OHRA vinden we het belangrijk om niet alleen financieel zekerheid te bieden, maar ook om klanten preventief te ondersteunen in het welzijn van hun huisdieren. Door honden-baasjes te informeren over eenvoudige manieren om hun hond te controleren, dragen we bij aan een gezondere hond. En een gezonde hond is natuurlijk een blije hond."