Je motorrijbewijs halen? Wees voorbereid!
Zie je jezelf al rondtoeren op je favoriete motor en wil je binnenkort je motorrijbewijs halen? Wees dan goed voorbereid en weet waar je aan begint. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten motorrijbewijzen bestaan? Of dat je een beginnersrijbewijs krijgt als het motorrijbewijs je eerste rijbewijs is? Wij helpen je een handje en zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Hoe kun je je motorrijbewijs halen?
Net als bij een autorijbewijs moet je voor je motorrijbewijs zowel theorie- als praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Een motorrijbewijs noem je ook wel een rijbewijs A. Een A rijbewijs is – anders dan een autorijbewijs - opgedeeld in drie verschillende rijbewijzen: A1, A2 en A. Het verschil in categorie heeft vooral te maken met de motorinhoud en het vermogen van de motor die je wilt gaan rijden.
Volgens de website van de Rijksoverheid is het verschil tussen rijbewijs A1, A2 en A als volgt:
- A1: rijbewijs voor motoren met een motorinhoud tot 125 cc en een motorvermogen van maximaal 11 kilowatt.
- A2: rijbewijs voor motoren met een motorvermogen van maximaal 35 kilowatt.
- A: rijbewijs voor motoren met een onbeperkt vermogen.
Houd er rekening mee dat je leeftijd invloed heeft op welk motorrijbewijs je wilt halen. Daarover lees je hieronder meer.
Is je motorrijbewijs je eerste rijbewijs? Dan krijg je – net als bij een eerste autorijbewijs - een beginnersrijbewijs. Het overtreden van verkeersregels weegt zwaarder bij een beginnersrijbewijs. Lees meer over het beginnersrijbewijs en de regels die daarbij horen.
Wat zijn de kosten voor een motorrijbewijs?
De kosten voor het behalen van je motorrijbewijs kunnen variëren. De prijs hangt af van de rijschool, de regio waarin je woont, hoeveel lessen je nodig hebt en of je je rijbewijs in één keer haalt. Ben je van plan om je motorrijbewijs te gaan halen? Dan is het verstandig om kosten bij verschillende rijscholen te vergelijken. Gemiddeld ben je in 2023 ongeveer € 1.500,- kwijt voor je motorrijbewijs. Houd er rekening mee dat de kosten – als je niet zo’n snelle leerling bent – een stuk hoger kunnen uitvallen. Of lager natuurlijk, als je de theorie en praktijk snel onder de knie hebt.
Vanaf welke leeftijd kun je je motorrijbewijs halen?
Aan elke categorie motorrijbewijs hangt een andere minimumleeftijd. De Rijksoverheid noemt de volgende leeftijden per categorie:
- A1: Theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens vanaf 18 jaar.
- A2: Theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens vanaf 20 jaar. Heb je al een A1 rijbewijs? Dan hoef je niet opnieuw theorie-examen en AVB te doen.
- A: Theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens vanaf 21 jaar. Heb je al een A2 rijbewijs? Dan hoef je niet opnieuw theorie-examen en AVB te doen. Ben je jonger dan 24? Houd er dan rekening mee dat je een rijbewijs A met code 80 krijgt. Je mag dan alleen op lichtere motoren (uit categorie A1 en A2) en driewielige motoren rijden. Vanaf je 24e mag je op zwaardere motoren rijden.
Sluit een motorverzekering af
Heb je je rijbewijs gehaald én al een motor aangeschaft? Vergeet ‘m dan niet te verzekeren. Zonder motorverzekering mag je de weg niet op. Doe je dat wel, dan kun je voor hoge kosten komen te staan als je bijvoorbeeld aan aanrijding veroorzaakt. Bij OHRA kun je je motor voordelig verzekeren. Bekijk de voordelen van een OHRA Motorverzekering en kies een verzekering die bij jou en je motor past.