Ben je beginnend bestuurder? Dit moet je weten
Misschien zit je al jaren op de weg. Maar het kan ook zijn dat je pas net je rijbewijs hebt gehaald. Dan ben je een beginnend bestuurder. Om het verkeer zo veilig mogelijk te houden, gelden andere regels voor een beginnend bestuurder dan voor een ervaren bestuurder. Wat moet je weten als beginnend bestuurder en hoe lang ben je beginnend bestuurder?
Hoe lang ben je beginnend bestuurder?
Beginnend bestuurder ben je zodra je je eerste rijbewijs hebt gehaald. Je krijgt dan een beginnersrijbewijs.
Hoe lang je beginnend bestuurder bent, hangt af van je leeftijd
- Ben je 18 jaar of ouder en heb je je rijbewijs gehaald (of dat nu voor je brommer, trekker of auto is)? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
- Ben je 17 jaar en heb je je rijbewijs B (autorijbewijs) gehaald? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
- Ben je 17 jaar en heb je je rijbewijs AM (brommerrijbewijs) of T (trekkerrijbewijs) gehaald? Dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je op je 17e ook nog je rijbewijs B? Dan is dat officieel gezien je tweede rijbewijs. Op dat moment ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
- Ben je 16 jaar en heb je je eerste rijbewijs Am of T gehaald? Dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder.
Welke regels gelden voor een beginnersrijbewijs?
De overheid wil het aantal ongelukken bij beginnend bestuurders verminderen. Omdat beginnend bestuurders weinig ervaring hebben in het verkeer, zijn ze vaker betrokken bij ongelukken. Er gelden daarom strengere regels voor bestuurders met een beginnersrijbewijs. Zie het beginnersrijbewijs als een strafpuntensysteem. Je krijgt als beginnend bestuurder een strafpunt bij iedere overtreding waarbij de politie je aanhoudt. Aan welke overtredingen moet je dan denken? Op de website van de Rijksoverheid worden de volgende overtredingen genoemd:
- veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer;
- bumperkleven bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur;
- veroorzaken van een ongeluk met de dood of zwaar lichamelijk letsel als gevolg;
- snelheidsovertredingen van meer dan 40 kilometer per uur op de snelweg en meer dan 30 kilometer per uur op andere wegen;
- het niet naleven van de verkeersregels, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade ontstaat.
Heb je twee strafpunten te pakken? Dan wordt je rijbewijs ingevorderd. Het Openbaar Ministerie meldt dit dan ook bij het CBR. Het CBR beoordeelt vervolgens na een onderzoek of je rijvaardig en rijgeschikt bent. Rijvaardig betekent dat je de verkeersregels kent en in staat bent om veilig een voertuig te besturen. Je geestelijke en lichamelijke gezondheid bepalen of je rijgeschikt bent.
Sinds 2014 zijn de regels rondom het beginnersrijbewijs strenger geworden. Heb jij je eerste strafpunt gekregen voor 2014? Dan val je nog onder de oude regeling. Je levert je rijbewijs dan in na drie overtredingen en dus drie strafpunten.
Rijbewijs inleveren als beginnend bestuurder
Je bent verplicht om mee te werken aan het onderzoek van het CBR. De uitkomst van zo’n onderzoek hangt af van de ernst van de overtredingen. Zo kan het CBR bepalen dat je je rijbewijs weer terugkrijgt óf definitief niet terugkrijgt. In dat geval moet je opnieuw rijexamen doen om weer te mogen rijden. Soms bepaalt het CBR dat je de verplichte cursus ‘educatieve maatregel’ moet volgen. Dit wordt vaak verplicht na zware overtredingen of na het rijden onder invloed. Rijden en alcohol zijn – vanzelfsprekend - nooit een goede match. Volgens de wet zijn de regels rondom alcohol voor beginnend bestuurders nog strenger. Ervaren bestuurders mogen niet meer rijden als het alcoholpromillage – de aanduiding voor de hoeveelheid alcohol in je bloed – meer dan 0,5 is. Bij beginnend bestuurders mag het alcoholpromillage niet hoger zijn dan 0,2. Dat ene biertje kun je dus beter laten staan als je nog moet rijden.
Houd je als beginnend bestuurder dus goed aan de regels. Zonde van je tijd én geld om je net gehaalde rijbewijs weer te moeten inleveren.