Zuinig rijden? 10 tips om benzine te besparen.
De brandstofprijzen blijven maar stijgen en goedkoop autorijden wordt een steeds grotere uitdaging. We geven je daarom graag slimme tips om zonder enorme investering toch zuinig te rijden en benzine te besparen. Fijn voor je portemonnee én voor het milieu.
1. Zorg voor een goede bandenspanning
Controleer of je banden goed op spanning zijn. Want als je banden te zacht zijn, is je verbruik hoger. Ook zorgt een te lage of te hoge bandenspanning voor minder grip op de weg. De remweg wordt dan langer en de kans op slippen groter. Even checken dus.
2. Houd je snelheid constant
Door zo min mogelijk te remmen en op te trekken, houd je je snelheid constant en je benzineverbruik lager. Heb je cruise control? Gebruik deze dan vooral.
Rijd vanuit stilstand rustig weg en trek niet te snel op. Snel optrekken levert amper tijdswinst op en zorgt er, naast een hoger brandstofverbruik, ook voor dat je banden en remmen sneller slijten.
3. Minder je snelheid
Bij een snelheid tussen de 70 en 90 km per uur rijd je het zuinigst. Op een autoweg kun je dus met 90 km per uur benzine besparen. Maar ook op de snelweg kun je zuiniger rijden. Rijd dan bijvoorbeeld 100 in plaats van 120 km per uur, als je de keuze hebt.
4. Laat je gaspedaal op tijd los
Kijk verder vooruit op de weg om verkeerssituaties beter in te kunnen schatten. Zie je verderop een kruispunt, rotonde, verkeerslicht of scherpe bocht? Laat het gaspedaal dan op tijd los om je auto zoveel mogelijk uit te laten rollen.
5. Schakel zo snel mogelijk door
Als je toerental lager is, verbruikt je auto minder brandstof. Heb je een benzinemotor? Dan kun je opschakelen tussen de 2.000 en 2.500 toeren. Bij een dieselauto kun je opschakelen tussen de 1.500 en 2.000 toeren. Let wel op dat je niet te vroeg opschakelt, dit kan schadelijk zijn voor de motor.
6. Zet je motor uit als je lang moet wachten
Elke keer dat je de auto uitzet en weer opstart, kost dat energie en dus brandstof. Maar als je langer dan een halve minuut moet wachten, is het aan- en uitzetten een zuinigere optie dan de motor laten draaien. Denk bijvoorbeeld aan wachten voor de brug, een spoorwegovergang of een school. Een start-stopsysteem kan je hierbij helpen, maar dan moet dit wel ingeschakeld staan.
7. Vermijd korte afstanden
Wist je dat je motor bij het rijden van korte afstanden koud blijft, waardoor je in verhouding veel meer brandstof gebruikt? Je kunt dan toch echt beter de fiets pakken of wandelen.
8. Check brandstofprijzen voordat je tankt
Vergelijk de brandstofprijzen van tankstations in de buurt voordat je gaat tanken en houd ze in de gaten. Meestal is het op maandagen of in de ochtend duurder dan aan het einde van de dag. En soms stunten tankstations op zaterdag met hun prijzen. Er zijn ook handige mobiele apps waarmee je snel de prijzen checkt.
9. Neem alleen mee wat je nodig hebt
Meer spullen zorgen voor een zwaardere auto en dus een hoger verbruik. Dat geldt niet alleen voor spullen in je auto, maar ook voor bijvoorbeeld je fietsendrager en dakkoffer. Hiermee heeft je auto bovendien meer weerstand waardoor je meer benzine verbruikt.
10. Zet je airco alleen aan wanneer nodig
Ook je airco zorgt voor een hoger verbruik. Zet hem dus alleen aan wanneer het echt nodig is. Je ramen open zetten in plaats van je airco te gebruiken voor wat koele lucht, zorgt voor meer weerstand en dus hoger verbruik. Graag de airco aan? Zet dan voor het starten een paar deuren tegen elkaar open, om de ergste warmte te laten ontsnappen. Dan hoeft de airco minder hard te werken om te koelen.
Echt zuinig rijden? De kilometerverzekering!
Rijd je weinig kilometers elk jaar? Dan kun je naast benzine besparen, ook op je autoverzekering besparen. Heb je wel eens aan een kilometerverzekering gedacht? Als je ongeveer 5.000 km per jaar of minder rijdt, is dit vaak een voordeligere optie dan een standaard autoverzekering. Kijk eens bij de OHRA Kilometerverzekering en bereken direct wat dit jou bespaart.
Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.