Wanneer geef je je kat een wormenkuur?
De kans dat jouw kat vroeg of laat in aanraking komt met wormen is groot. Met een wormenkuur help je je kat weer van deze vervelende parasieten af. Belangrijk, want je kunt zelf ook besmet raken. Lees meer over deze vervelende kleine parasieten.
Wat zijn wormen bij je kat?
Worminfecties komen veel voor bij katten. Er zijn verschillende soorten wormen, zoals spoel-, haak- of lintwormen. Spoelwormen leiden tot de meeste klachten, zoals vermagering. Meestal krijgt je kat wormen via besmette ontlasting van andere dieren, via moedermelk of via een zogenaamde tussengastheer. Dat kan een vlo zijn of rauw vlees. Ook de slak kan een tussengastheer zijn. Die draagt steeds vaker de longworm op katten over. Met een wormenkuur help je je kat van de wormen af.
Wat zijn de kenmerken van wormen bij katten?
Wormen zijn parasieten die in het lichaam van jouw kat leven. Dat klinkt al niet fijn. En dan pakken ze ook nog eens de voedingsstoffen uit het voer van je kat, waardoor jouw kat zelf niet meer genoeg voedingsstoffen opneemt. Spoelwormen komen het meest voor. Daarnaast zijn er haak-, lint- en longwormen die veel bij katten voorkomen.
Wanneer geef je een wormenkuur?
Meestal zie je helemaal niet dat je kat wormen heeft. Ze zitten in zijn lijf, dus je ziet ze niet. In sommige gevallen zie je wel de eitjes van de worm in de ontlasting. Ook het gewicht van je kat kan wijzen op wormen. Soms kan je kat opeens afvallen, terwijl hij evenveel eet als normaal. Ook zijn huid kan ruw worden. Bij een heftige besmetting vermagert je beestje snel en kan hij een opgezwollen buikje krijgen. Soms zie je in dat geval ook wormen onder zijn staart of in de kattenbak. Let op: een aantal wormen zijn ook voor mensen besmettelijk. Vooral kinderen en ouderen lopen risico.
Hoe voorkom je dat je kat wormen krijgt?
Helemaal voorkomen dat je kat wormen krijgt, lukt niet. Regelmatig ontwormen is de beste preventie. Houd voor volwassen katten 4 keer per jaar aan. Afhankelijk van de leefomstandigheden, is het soms verstandig om je kat vaker te ontwormen. Vanaf dat je kitten 3 weken oud is tot en met 2 weken na het stoppen met spenen (dus: het stoppen met drinken bij de moederpoes), ontworm je hem elke 14 dagen. Daarna ontworm je ze maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Zorg ook dat je kitten niet in contact komt met de ontlasting van andere katten. Een alternatief voor preventief ontwormen in het laten doen van een ontlastingsonderzoek. Vraag je dierenarts om meer informatie hierover.
Behandelen: ontwormen van je kat
Als je kat wormen heeft kun je hem ontwormen. Er zijn verschillende betrouwbare en effectieve wormenkuren. Laat je eventueel adviseren door de dierenarts, want niet ieder middel werkt bij elke soort worm. De dosering moet passen bij het gewicht van je kat en de wormenkuur moet echt bedoeld zijn voor katten.
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Vermoed je dat je kat wormen heeft? Neem dan contact op met de dierenarts. De dierenarts kan de ontlasting van je kat onderzoeken en een goed advies geven.
Krijg ik een ontwormingskuur vergoed?
Het advies is om volwassen katten minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Een ontwormingskuur kun je halen bij je dierenarts of de dierenspeciaalzaak en horen bij een goede algemene verzorging. Je krijgt dit niet vergoed met een huisdierenverzekering.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.