Oormijt kat

Krabt je kat steeds aan zijn oor en of schudt hij met zijn kop? Niet fijn om te zien. Het kan zomaar zijn dat hij last heeft van oormijt. Dat is niet direct gevaarlijk, maar je kat wordt wel gek van de jeuk aan zijn oor. Lees hoe je hem kunt helpen.

Wat is oormijt bij je kat?

Oormijt is een parasiet die in het oor van je kat zit. Het gaat om kleine spinachtige beestjes die oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers eten. Oormijten komen vaak voor bij kittens en zijn erg besmettelijk. De dierenarts kan oormijt vaststellen. Heeft je kat oormijt? Maak de oren dan goed schoon en behandel hem met de juiste medicijnen.

Zo herken je oormijt bij je kat

Oormijt komt vaak voor bij jonge katjes, maar oudere katten kunnen er ook last van hebben. Als je kat oormijt heeft, raken zijn oren geïrriteerd, waardoor ze nog meer oorsmeer produceren. De mijten krijgen zo alleen maar meer voeding en de infectie breidt zich uit. Oormijten komen vaak voor en zijn ongevaarlijk, maar wel heel vervelend voor je kat. Vaak zijn de oormijten al een tijdje aanwezig in het oor van je kat voor je het ontdekt. De symptomen lijken op de klachten bij een oorontsteking. Zo kun je oormijt bij je kat herkennen:

  • je kat krabt vaak aan zijn oor;
  • je kat schudt met zijn kop en houdt zijn kop scheef;
  • er zit zwarte of bruine oorsmeer in zijn oren;
  • er komt een nare lucht uit zijn oren.

Hoe voorkom ik oormijt bij mijn kat?

Het is lastig om oormijt te voorkomen. Meestal krijgt je kitten de mijten al mee vanuit het nest, maar een kat kan het ook op latere leeftijd krijgen als hij met andere dieren heeft gespeeld die oormijt hebben. Heeft je kat oormijt, behandel dan ook je andere huisdieren als je die hebt, want oormijt is erg besmettelijk. Was de dekjes waar je kat ligt regelmatig uit en houd de plekken waar hij ligt goed schoon. Zo roei je de oormijt snel uit.

Behandeling van oormijt bij je kat

Oormijt bij je kat gaat niet vanzelf over. Het is dus belangrijk om je kat te behandelen. Wacht daar niet te lang mee, want als de mijten lang in het oor zitten, kan er een chronische ontsteking ontstaan. Bovendien kan je kat andere dieren besmetten. Als de oortjes van je kat heel vuil zijn, dan is het goed om ze eerst schoon te maken. Daar zijn speciale oorcleaners voor. Krijg je het daarmee niet schoon, dan moeten de oren gespoeld worden. Behandel de oren daarna met een mijtdodend middel of een pipet die ook helpt tegen vlooien, teken en andere parasieten. Vraag je dierenarts om advies, ook over het aanbrengen van het middel. Meestal moet je de behandeling na een paar weken herhalen.

Moet ik naar de dierenarts als ik oormijt bij mijn kat vermoed?

Oormijten kun je aan de buitenkant van het oor niet vaststellen. Als je vermoedt dat je kat last heeft van oormijt, ga dan met hem naar de dierenarts. Die kijkt met een otoscoop in het oor van je kat. Soms is een uitstrijkje van de oren nodig. Alleen op deze manier is oormijt bij je kat vast te stellen. De dierenarts geeft advies over de behandeling en kan de oren van je kat schoonmaken als dat nodig is. Maar je kunt dit ook zelf doen.

Worden de behandelkosten voor oormijt bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.